Μαδρίτη

Η αύξηση του τουρισμού μέσα στον χρόνο στην Ισπανία τελειώνει με τη Μαδρίτη να ενεργοποιεί ένα μέτρο μαύρου επιπέδου για την εισροή επισκεπτών στην πόλη κατά την εορταστική περίοδο. Ο συναγερμός «μαύρου επιπέδου» μπορεί να σημαίνει ότι στη Μαδρίτη ενδέχεται να κλείσουν δρόμοι την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω συνωστισμού στο κέντρο της πόλης.

Η ισπανική πρωτεύουσα έχει ενεργοποιήσει το λεγόμενο μέτρο του «μαύρου επιπέδου» λόγω της μεγάλης εισροής επισκεπτών στην πόλη την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εφαρμόζεται μόνο όταν υπάρχει εξαιρετικός κορεσμός στους δημόσιους χώρους και τις μεταφορές και το μέτρο αποσκοπεί στη διαχείριση της ασφάλειας και της κινητικότητας στην πόλη.

Η αστυνομία θα παρακολουθεί τους δρόμους με τη μεγαλύτερη συμφόρηση από ψηλά χρησιμοποιώντας drones. Μόλις η εισροή ανθρώπων φτάσει στο μέγιστο, οι δρόμοι θα κλείσουν, επιτρέποντας στους πεζούς να βγουν, αλλά να μην εισέρχονται στην περιοχή.

Περίπου 450 πράκτορες της δημοτικής αστυνομίας και έως και 850 πρόσθετοι πράκτορες τις ημέρες με έντονη κίνηση, θα παρακολουθούν την πόλη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές συγκοινωνίες αναμένεται να επηρεαστούν από τα ειδικά μέτρα.

Ποιες περιοχές της Μαδρίτης θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις διακοπές λειτουργίας;

Ενώ ολόκληρη η Μαδρίτη θα επηρεαστεί, τα κρίσιμα σημεία για το νομαρχιακό συμβούλιο της Μαδρίτης είναι οι δρόμοι Preciados και El Carmen, η Plaza del Celenque, το τμήμα Calle Alcalá κοντά στην Plaza de Cibeles και η Gran Vía.

Ο σταθμός Sol του Μετρό της Μαδρίτης και το δίκτυο Renfe Cercanías ήταν κλειστοί από τις 18:00 έως τις 21:00 έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Ο τουρισμός της Ισπανίας αυξάνεται όλο το χρόνο

Ο αριθμός των τουριστών στην Ισπανία αυξάνεται όλο το χρόνο, όχι μόνο τον Δεκέμβριο .

Κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2022, 74,7 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία για διακοπές, σημειώνοντας αύξηση 18,2% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τον Οκτώβριο, όχι έναν τυπικό «τουριστικό» μήνα, 8,17 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, 13,9% περισσότεροι από τον Οκτώβριο του 2022. Τον Νοέμβριο του 2023 εισήλθαν στη χώρα 3,3 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, αύξηση 9,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα τον προηγούμενο έτος.

Η Γερμανία , η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και οι σκανδιναβικές χώρες έχουν συμβάλει περισσότερο στην ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού.

«Μεταμορφώνουμε την ιστορική φύση του τουρισμού μας», λέει ο Jordi Hereu, υπουργός Βιομηχανίας και Τουρισμού της Ισπανίας. «Η Ισπανία συνεχίζει να είναι ηγέτης, η ανάκαμψη του κλάδου είναι απόλυτη και πλήρης, αλλά διαφοροποιούμε και αποεποχοποιούμε τις ροές, γεγονός που οδηγεί σε έναν πιο βιώσιμο τουρισμό που εξαρτάται λιγότερο από την υψηλή καλοκαιρινή περίοδο» .

Αυξάνονται οι τουριστικές δαπάνες στην Ισπανία

Με την εισροή τουριστών έρχεται και η αύξηση των δαπανών .

Κάθε τουρίστας στη χώρα ξόδεψε κατά μέσο όρο 1.260 ευρώ τον Οκτώβριο, 9,8% περισσότερα από πέρυσι και 14,9% περισσότερα από το 2019. Οι ημερήσιες δαπάνες έχουν επίσης αυξηθεί, με κάθε τουρίστα να ξοδεύει 185 ευρώ ημερησίως τον Οκτώβριο, 15% περισσότερο από το 2019.

Ο κύριος λόγος αυτής της αύξησης των τουριστικών δαπανών είναι η άνοδος των τιμών. Τον Μάιο του 2023, οι τιμές ήταν 15% υψηλότερες σε σύγκριση με το 2019.

Ο τουρισμός είναι θετικός για θέσεις εργασίας στην Ισπανία

Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2023, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό κατέγραψαν σχεδόν 150.000 περισσότερους εργαζόμενους σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο των προηγούμενων ετών, με το 25% όλων των νέων θέσεων εργασίας στην Ισπανία να προέρχονται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό.

«Ο τομέας του τουρισμού είναι ένας από τους κύριους οικονομικούς κινητήρες της χώρας μας», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Χέκτορ Γκόμεζ. «Η Ισπανία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας που συνδέονται με τουριστικές δραστηριότητες και το κάνει με ολοένα και πιο ισχυρό τρόπο και πάντα υπό το σύνθημα της ποιότητας, της σταθερότητας και της αριστείας».

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ