Η χώρα μας είναι γεμάτη όμορφους προορισμούς για κάθε εποχή του χρόνου και έτσι το μυαλό μας αναπόφευκτα “ταξιδεύει”! ‘Εδώ θα φτάσουμε σε έναν από αυτούς στο υπέροχο Ζαγόρι, την αρχοντική συμπολιτεία της Ηπείρου με την κουκλίστικη ομορφιά! Κι αν μας ρωτάτε ποιο από τα 46 συνολικά Ζαγοροχώρια να προτιμήσετε, εμείς θα σας πούμε ότι πολλά αξίζουν, αλλά η πραγματική έκπληξη ακούει στο όνομα… Άνω & Κάτω Πεδινά! Θα το καταλάβετε ιδίοις όμμασι μέσα από το φωτογραφικό ταξίδι που θα κάνουμε εδώ στα δύο αυτά υπέροχα Ζαγοροχώρια!

Άνω Πεδινά

Με αρκετές επιλογές σε σύγχρονους ξενώνες και περιποιηµένα ταβερνάκια, ο παραδοσιακός οικισµός τους τραβά τελευταία όλο και πιο πολύ τα βλέµµατα πάνω του, ενώ επίσης συνιστά ένα «αυτοτελές» καταφύγιο ό,τι πρέπει για να φορτίσετε τις µπαταρίες σας… Πριν φύγετε αξίζει να επισκεφθείτε τη µονή της Ευαγγελίστριας και τον ναό του Αγίου Δηµητρίου.

Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

• Στον ξενώνα Πρίµουλα, που φηµίζεται για τη µαγευτική θέα του. (τηλ. 26530 71133, www.primoula.gr).

• Στο σπίτι του Ορέστη, έναν από τους πρώτους ξενώνες του χωριού (τηλ. 26530 71202).
• Στο Πορφυρόν, σε ένα παλιό αρχοντικό πάνω στο κεντρικό καλντερίµι. (τηλ. 26530 71579, www.porfyron.com).
• Στον ξενώνα Πύρρειον, από τους νεότερους του χωριού, που δικαιούται να υπερηφανεύεται για την τοποθεσία του. (τηλ. 26530 71141, www.pirrion.gr).

• Στον γουστόζικο ξενώνα Αµαρυλλίς, ιδανικό για τους λάτρεις της φινέτσας και του ροµαντισµού που θα εκτιµήσουν το γαλλικής εξοχής στυλ που αποπνέει. Aπό €100 (τηλ. 26530 71132, www.amaryllishouse.gr).

Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

• Στη γνωστή ταβέρνα του Τσιγαρά, στην είσοδο του οικισµού (τηλ. 26530 71209).
• Στο κουκλίστικο Dizaki café, στην κορυφή του κεντρικού δρόµου (τηλ. 26530 71121).
• Ελληνικές παραδοσιακές νοστιµιές σάς περιµένουν στο εστιατόριο του ξενώνα Πύρρειον (τηλ. 26530 71141).

Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά

Κάτω Πεδινά

Μπορεί να επικρατεί η αίσθηση ότι επισκιάζονται από τα Άνω, αλλά αν µπείτε στα ενδότερα του γραφικού οικισµού τους θα καταλάβετε ότι αποτελούν έναν εξίσου «αυτόνοµο» προορισµό. Στην είσοδο θα συναντήσετε το πανέµορφο κτήριο του Παρθεναγωγείου, ενώ στη συνέχεια τα καλντερίµια θα σας οδηγήσουν σε εκπληκτικά αρχοντικά κατασκευασµένα µε την τεχνική της ξερολιθιάς του 18ου αιώνα. Η µακραίωνη ιστορία του έχει αφήσει το αποτύπωµά της και στις εκκλησίες, όπως τον ναό των Ταξιαρχών (χρονολογηµένος το 1611) και του Αγίου Νικολάου.
Απόσταση: 36 χλµ. από τα Ιωάννινα

Κάτω Πεδινά
Κάτω Πεδινά
Κάτω Πεδινά
Κάτω Πεδινά
Κάτω Πεδινά

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Διαβάστε ακόμα:  Βαλτάκι: Η εντυπωσιακή παραλία της Λακωνίας με το «κόκκινο» ναυάγιο

• Στον ξενώνα Ανέµη µε 7 δωµάτια που έχουν παιχνιδιάρικη ατµόσφαιρα µέσα από ζεστά χρώµατα, rustic αλλά και µοντέρνες πινελιές. (τηλ. 26530 72003, κιν. 6941 533944, www.anemi-zagori.gr).

• Στο Άπειρος Χώρα στεγασµένο σε ένα από τα πιο ιστορικά αρχοντικά. Επτά δωµάτια µε υποδειγµατικό design εµπλουτισµένο µε αντίκες και stylish έπιπλα. (τηλ.  26530 71188, www.apeiroschora.gr).

Κάτω Πεδινά
Κάτω Πεδινά

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ/ΠΙΕΙΤΕ

• Στο καφενείο-εστιατόριο Μεσοχώρι, το µοναδικό του χωριού, για καφέ, φρεσκοµαγειρεµένους µεζέδες και χειροποίητα γλυκά κουταλιού (τηλ. 26530 71238).

Κάτω Πεδινά
Κάτω Πεδινά

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Πηγή: Icons Travellers

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ