Η ιστορία ξεχειλίζει σε αυτό το μέρος. Το κάποτε κέντρο της Επανάστασης, που φέρει πάνω του τα χνάρια τεράστιων ονομάτων της ελληνικής ιστορίας, ξεδιπλώνει παράλληλα την ειδυλλιακή του φύση.

Ο λόγος για το κέντρο του Μοριά, την ξακουστή Τριπολιτσά. Το παλιό συναντά και δίνει τη σκυτάλη στη σύγχρονη Τρίπολη. Μέσα στα νεοκλασσικά και τις μεγάλες γεμάτες πλατάνια πλατείες, δεσπόζει η μεγαλύτερη όλων, η πλατεία Αρέως, που υποκλίνεται και αυτή στον έφιππο Γέρο του Μοριά. Οι πεζόδρομοι της μπλέκονται περίτεχνα για να σε οδηγήσουν σε κάποιο από τα μουσεία της, το Πολεμικο, το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό.

- Advertisement -

tripoli

Εδώ, στα 660μ. υψόμετερο, η ιστορία ξαναγιεννιέται. Το οροπέδιο μοιάζει περικυκλωμένο από τους ορεινούς όγκους του Μαινάλου, του Παρθενίου και του Αρτεμίσιου όρους, εκεί που λίγο πιο πέρα δεσπόζουν τα αμπέλια της Μαντίνειας και τα διάσπαρτα ίχνη της Τεγέας. Το θεάτρο του Ορχομενού και της Μαντινείας και η Παλιά Επισκοπή με τον γειτονικό ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα, προκαλούν δέος.

Η πεδιάδα που γεννά τις φημισμένες μηλιές, εφάπτεται με τη λίμνη Τάκα, που αποτελεί ένα οικοσύστημα- πόλο έλξης άγριων πουλιών και οικοπεριηγητών. Η μοναδική θέα εξασφαλίζεται από το μπαλκόνι της Μανθυρέας, οικισμό στις βόρειες πτυχές του Πάρνωνα, στον δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης,

Διαβάστε ακόμα:  Travel + Leisure: Το πανέμορφο ελληνικό νησί που έχει αρχαία ερείπια, υπέροχες αμμώδεις παραλίες και μια όμορφη παλιά πόλη

Σκαρφαλώνοντας στις πλαγιές του Μαινάλου, η Μονή Επάνω Χρέπας αποτέλεσε σπουδαίο ορμητήριο των κλεφταρματολών και ξεπροβάλει στα 1278 μ. υψόμετρο, μόλις 10 χλμ. από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Πίσω στον κάμπο της Μαντίνειας, μετά το χωριό Σκοπή, ο δρόμος σε οδηγεί προς την Κάψια και το Αρτεμίσιο. Με κατεύθυνση προς το Αρτεμίσιο, η στάση στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, είναι απαραίτητη, μιας και η ανορθόδοξη εκκλησία κεντρίζει το ενδια΄φερον κάθε επισκεπτη. Και έπειτα από μερικά χιλιόμετρα φτάνεις στο Λεβίδι. Στο ιστορικό χωριό με τη θέα προς τον Ολίγυρτο και τον κάμπο του Ορχομενού που κόβει την ανάσα, που φιλοξενεί παράλληλα και το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας εντός του ξενοδοχείου Δρυάδες.

Μια τελευταία στάση στη Νεστάνη κλείνει ένα ταξίδι που είναι ιστορικά φορτωμένο. Η υπέροχη θέα που χαρίζει στον «Αργόν Πεδίον» της αρχαιότητας – το οποίο κάθε χειμώνα μεταμορφώνεται σε λίμνη, δίνει μια αίσθηση απίστευτη καθώς βγαίνεις από τη σήραγγα του Αρτεμισίου.

tripoli3

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ