ΕΡΕΥΝΑ: ΤΑΣΟΣ ΔΟΥΣΗΣ ([email protected])

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AΡΧΕΙΟ

Jardins de Marqueyssac, Dordogne, Γαλλία

O πύργος Marqueyssac του 17ου αι. (χαρακτηρισµένος ως Εθνικό Ιστορικό Μνηµείο) είναι χτισµένος σε βράχους που επιβλέπουν την υπέροχη κοιλάδα Dordogne. Αυτοί ωστόσο που κλέβουν όλα τα βλέµµατα είναι οι φροντισµένοι κήποι ολόγυρά του, αποτέλεσµα της κοπιώδους προσπάθειας 4 κηπουρών που… ζωγραφίζουν πραγµατικά µε τα κλαδευτήρια τους! Περπατώντας µέχρι το τέλος των 6 χλµ. κήπων, µε τη λαβυρινθώδη διάταξη, καταλήγει κανείς σε ένα «µπαλκόνι», απ’ όπου η πανοραµική θέα κόβει την ανάσα!

Casa Mila, Βαρκελώνη, Ισπανία

Σχεδιασµένη από τον Γκαουντί, µεταξύ του 1906 και 1910, η συγκεκριµένη πολυκατοικία ονοµάστηκε έτσι γιατί το κτήριο κατασκευάστηκε για να στεγάσει την εύπορη οικογένεια Μιλά. Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO, αποτελεί συνδυασµό της εκκεντρικότητας του µοντερνισµού µε τον µεσοαστικό συντηρητισµό της εποχής του 19ου αιώνα.

Fairy Pools, Isle Skye, Σκωτία

Η Glen Brittle είναι µια µεγάλη χαράδρα στα νότια της νήσου Skye, στη Σκωτία. Σ’ αυτή, ο ποταµός Brittle καταλήγει στη λιµνοθάλασσα Loch Brittle, ενώ πολλοί παραπόταµοί του δηµιουργούν γαλαζοπράσινες φυσικές «πισίνες» µε καταρράκτες. Οι ντόπιοι έχουν συνδέσει το µέρος µε διάφορες εµφανίσεις µυθικών πλασµάτων, όπως οι νεράιδες, και γι’ αυτόν το λόγο του απέδωσαν δικαιωµατικά το όνοµα «Fairy Pools» .

Βασιλική Αγ. Μάρκου, Βενετία, Ιταλία

Μετά από µία πυρκαγιά και δύο ανεγέρσεις, η οµώνυµη βασιλική έγινε σύµβολο της δύναµης και του πλούτου της πόλης. Τα τέσσερα άλογα και τα µωσαϊκά της είναι περίφηµα σε όλο τον κόσµο, ενώ στον περίβολό της η πλατεία του Αγίου Μάρκου αποτέλεσε το κέντρο πολλών, σηµαντικών θρησκευτικών και πολιτικών γεγονότων. Στην «εµβέλειά» της ανήκουν τα σηµαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Παλάτι των Δόγηδων, το Κωδωνοστάσιο, ο Πύργος του Ρολογιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα που φέρνουν όλο το χρόνο χιλιάδες τουρίστες στα κανάλια της πόλης.

Καθεδρικός Αγ. Βασιλείου, Μόσχα, Ρωσία

Ο συγκεκριµένος ορθόδοξος ναός, που ακολουθεί την τυπική ρωσική ναοδοµία µε τους κρεµµυδοειδείς τρούλους και την έντονη πολυχρωµία, ανήκει από µόνος του στα απόλυτα και διαχρονικά σύµβολα της παγωµένης χώρας. Ο θρύλος λέει πως ο Ιβάν ο Τροµερός τύφλωσε τον αρχιτέκτονα Ποστνίκ Γιάκοβλεφ, µόλις αποπεράτωσε το έργο, µε πρόθεση να µην ανεγείρει ποτέ ξανά κάτι τόσο εντυπωσιακό. Ήδη από το 1990 ανήκει στο Μνηµεία Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO.

Grotta Palazzese, Polignano a Mare, Ιταλία

Μια φυσική ασβεστολιθική σπηλιά αποτελεί το «φιλόξενο» σπίτι για ένα ξενοδοχείο τόσο διαφορετικό από τα άλλα, που έχει γίνει πλέον landmark της µεσαιωνικής πόλης Polignano a Mare, στην επαρχία της Απουλίας, 24 µ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Grotta Palazzese γοητεύει µε αυτή του την πρωτότυπη… στέγη, όσο και µε τη µαγευτική του θέα στα πρασινογάλαζα νερά της Αδριατικής. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία του κόσµου, ενώ τα δωµάτια είναι διακοσµηµένα µε έπιπλα αντίκες, που αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον µε τον καλύτερο τρόπο. Οι επισκέπτες µπορούν επίσης να χαλαρώσουν στην ηλιόλουστη βεράντα
Στο Polignano a Mare µπορείτε να φτάσετε µέσω Μπάρι µε τα καθηµερινά δροµολόγια της Superfast FerriesΠάτρα- Ηγουµενίτσα- Κέρκυρα- Μπάρι.
(www.superfast.com).

Peacock Room – Castello diSammezzano, Toσκάνη, Ιταλία

Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά αυτό το φαντασµαγορικό δωµάτιο εντοπίζεται σε ένα εγκαταλειµµένο κάστρο στην Τοσκάνη. Το Sammezzano, χτισµένο το 1605 στην κορυφή ενός λόφου από βελανιδιές. Στο εσωτερικό, βρίσκεται το επονοµαζόµενο «Δωµάτιο Παγόνι», ένα πραγµατικό στολίδι µε µαυριτάνικες τοιχογραφίες και διακοσµητικά µοτίβα, που συναρπάζει µε τις εναλλαγές και τους συνδυασµούς των σχεδίων και των χρωµάτων του.
Στην Τοσκάνη µπορείτε να φτάσετε µέσω Ανκόνας µε τα καθηµερινά δροµολόγια της Superfast Ferries Πάτρα-Ηγουµενίτσα-Ανκόνα. (www.superfast.com)

Πύλη Βραδεµβούργου, Βερολίνο, Γερµανία

Μεγαλοπρεπής και επιβλητική, µε ύψος 26 µ. και µήκος 65,5 µ., στέκει αγέρωχη δίπλα στην Πλατεία Pariser, εκεί όπου καταλήγει η εντυπωσιακή λεωφόρος Unter den Linden, στην πλευρά του ανατολικού Βερολίνου. Στην κορυφή τού πλέον αναγνωρίσιµου µνηµείου δεσπόζει το ύψους 5 µ. άγαλµα της Νίκης, η οποία βρίσκεται πάνω σε ρωµαϊκή πολεµική άµαξα που σύρουν τέσσερα άλογα και κρατά τον πρωσικό αετό και έναν σιδερένιο σταυρό.

Κάστρο Εδιµβούργου, Σκωτία

Το οχυρό του κάστρου βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστειογενούς Castle Rock και κυριαρχεί στον ορίζοντα της πρωτεύουσας. Η ίδρυσή του χρονολογείται στον 12ο αι., ενώ εδώ φυλάσσονται τα εµβλήµατα του σκωτσέζικου θρόνου (η κορόνα, το σκήπτρο και το σπαθί, που ονοµάζονται Honours of Scotland). Πολλοί επισκέπτες έχουν αναφέρει σοκαρισµένοι ότι είδαν έναν ακέφαλο τυµπανιστή, τα πνεύµατα Γάλλων αιχµαλώτων από τον Επταετή Πόλεµο και κρατουµένους των τότε φυλακών από την Αµερικανική Επανάσταση! Ο µύθος του κάστρου καλά κρατεί…

Το µονοπάτι του Γίγαντα, Antrim, Iρλανδία

Tο αξιοθαύµαστο γεωλογικό φαινόµενο ανήκει από το 1986 στους Τόπους Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO. Δηµιουργήθηκε στην παλαιολιθική εποχή, από ηφαιστειογενή δραστηριότητα στη περιοχή, και πρόκειται για µια σειρά από πολύγωνες πέτρινες κολώνες, µερικές φορές ύψους 12 µ., που ξεπηδούν δίπλα στη θάλασσα. Όσο για το όνοµά του;
Ο θρύλος θέλει τον γίγαντα Fionn mac Cumhaill να χρησιµοποιεί το εν λόγω
σηµείο ως πέρασµά του στη γη της Σκωτίας.

Βουνό Αiguille, Chichilianne, Γαλλία

Το Aiguille ατενίζει από τα 2.085 µ. το οροπέδιο Vercors, 58 χλµ. νότια της Grenoble, στην κοινότητα της γαλλικής Chichilianne. Το τραπεζοειδές ασβεστολιθικό βουνό περικλείεται από απόκρηµνα βράχια και ανήκει από το 1985 στο τοπικό Εθνικό Πάρκο. Ειδικά η βόρεια πλευρά του είναι πολύ δηµοφιλής στις οµάδες αναρριχητών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ