Μια χούφτα χωριά χτισμένα από πέτρα, μοιρασμένα ανάμεσα στην Αρκαδία και την Λακωνία.Εδώ θα καταφέρουμε να ενώσουμε ένα ένα τα κομμάτια του εαυτού μας ανάμεσα σε αλπικά δάση πνιγμένα στα έλατα, πέτρινα καλντερίμια, αρχοντόσπιτα άλλων εποχών, τρεχούμενα νερά και  ηλικιωμένους που λατρεύουν να διηγούνται ιστορίες δίπλα στο τζάκι.

Λίγοι είναι αυτοί που αφήνουν τις πολυφωτογραφημένες Βυτίνα και Δημητσάνα και το χιονοδρομικό του Μαινάλου. Αυτοί οι λίγοι όμως που θα τολμήσουν να συνεχίσουν ευθεία στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως προς τα χωριά του Πάρνωνα, θα καταφέρουν να ενώσουν και πάλι ένα-ένα τα κομμάτια του εαυτού τους.

Μια χούφτα χωριά χτισμένα από πέτρα, μοιρασμένα ανάμεσα στην Αρκαδία και την Λακωνία. Καστάνιτσα, Κοσμάς, Άγιος Πέτρος, Άνω Δολιανά, Άγιος Ιωάννης, Καρυές, Γεράκι και Τσίντζινα. Περίπου δυόμιση ώρες. Τόσο θα χρειαστούμε από την Αθήνα για να βρεθούμε σε ένα σκηνικό με αλπικά δάση πνιγμένα στα έλατα, πέτρινα καλντερίμια, αρχοντόσπιτα άλλων εποχών, σηματοδοτημένα μονοπάτια ανάμεσα σε καστανιές, κερασιές, καρυδιές, αχλαδιές, πλατάνια, μηλιές, βελανιδιές και τρεχούμενα νερά.

Τα 10 πιο ωραία δωμάτια ξενοδοχείων

Θα πιάσουμε κουβέντα δίπλα στο τζάκι με από τα παλιά και ενθουσιώδεις νέους που στηρίζουν τον τόπο τους, θα ξορκίσουμε το κρύο με σούπες από τραχανά, θα περπατήσουμε σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, θα ακούσουμε την τσακώνικη διάλεκτο που κινδυνεύει πλέον να χαθεί. Στα χωριά του Πάρνωνα θα πάμε για να ξεκουράσουμε το μυαλό και το σώμα μας μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να μας ενοχλήσει.

Διαμονή

Πρυτανείο

Άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2011 κι αποτελείται από τρία πέτρινα κτίρια που στεγάζουν 11 δωμάτια με ξύλινα πατώματα και λιτή διακόσμηση. Μερικά από τα δωμάτια έχουν σοφίτα και τζάκι (Τσίντζινα, τηλ.: 27310 26982)

Λιθόχτιστα

Έξι πετρόχτιστα δίπατα σπιτάκια με ζωγραφισμένες πεταλούδες στους τοίχους, ξύλινα σκαμνάκια μπροστά στο τζάκι και ζωγραφιστά στο χέρι έπιπλα περιμένουν να μας φιλοξενήσουν στη γειτονιά του δάσους των αηδονιών. Μας περιμένουν καλούδια όπως χειροποίητα κουλουράκια, ένα σακουλάκι με φρεσκοτριμμένο ελληνικό καφέ για να ψήσουμε στη χόβολη, ζάχαρη, τσάι του βουνού από τα γύρω βουνά, κάστανα και ένα μπουκαλάκι με ντόπιο ρακί για τις κρύες νύχτες του χειμώνα (Κοσμάς, τηλ: 6944 881060)

Τα καλύτερα μέρη για να επισκεφτείς στην Ελλάδα αυτή την εποχή

Αρχοντικό του Πάρνωνα

Χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα πέτρα από το βουνό, ξύλο καστανιάς και εμφανείς σκεπές, διαθέτει 10 δωμάτια εκ των οποίων 5 σουίτες με τζάκι. Όλα έχουν χειροποίητα χαλιά και έπιπλα και μπαλκόνια με θέα στο δάσος με τις καστανιές που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο. Ζητήστε τα ποδήλατα που παρέχει δωρεάν το Αρχοντικό για ατελείωτες βόλτες και εξορμήσεις στην περιοχή (Καρυές, τηλ.: 27310 95014)

Φαγητό

Πρυτανείο

Στην κουζίνα του ξενώνα μαγειρεύονται εξαιρετικά φαγητά όπως πιταρούδες, κόκορα βιολογικό μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα και μικρά κρεμμύδια και κατσίκι λαγοτό με λευκή σάλτσα στην κατσαρόλα. Από τα σπιτικά γλυκά, θραύση κάνει η αρωματική πορτοκαλόπιτα από πορτοκάλια Λακωνίας (Τσίντζινα, τηλ.: 27310 26982, από €15 το άτομο)

Το Στολίδι

Στην πλατεία της γραφικής Καστάνιτσας με θέα στο καστανόδασος. Στη λιτή αλλά ζεστή σάλα θα γευτείτε παραδοσιακή κουζίνα με πιάτα όπως ρεβίθια στο φούρνο με κάστανα, βραστή γίδα, χόρτα του βουνού, χοιρινό με κάστανο και πατάτες τηγανητές ή αρνάκι κοκκινιστό. Στο τέλος θα γλυκαθείτε με καστανόπαστα. Θα βρείτε και κρητικά μεζεδάκια λόγω καταγωγής του ιδιοκτήτη (Καστάνιτσα, τηλ.: 27550 5225, από €10 το άτομο)

Η ταβέρνα της Αρετής

Είναι της ίδιας ιδιοκτησίας με το Αρχοντικό του Πάρνωνα και λειτουργεί από το 1890, όταν ήταν το χάνι του προπάππου της οικογένειας. Προσφέρει τοπικές γεύσεις με κηπευτικά, βιολογικό ελαιόλαδο και εξαιρετικά κρεατικά (Καρυές, τηλ.: 27310 95350, από €12 το άτομο)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ