Καστάνιτσα Αρκαδίας

Χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο, στα οποία καταλήγουν χωματόδρομοι που περνούν κάτω από φουντωτά καστανοδάση. Μονοπάτια που ελίσσονται στις καταπράσινες πλαγιές του. Μια χούφτα χωριά χτισμένα από πέτρα, μοιρασμένα ανάμεσα στην Αρκαδία και την Λακωνία, ανάμεσα σε αλπικά δάση πνιγμένα στα έλατα, πέτρινα καλντερίμια, αρχοντόσπιτα άλλων εποχών, τρεχούμενα νερά και ιστορίες που τα ακολουθούν…

Παραδοσιακά καφενεία που ψήνουν τον ελληνικό στη χόβολη και μαγειρεία που πλημμυρίζουν μυρωδιές τις πετρόχτιστες πλατείες γύρω τους. Κουκλίστικοι ξενώνες που φιλοδοξούν, και σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρνουν, να φέρουν τον κόσμο σε αυτό το ανεξερεύνητο κομμάτι της ορεινής Λακωνίας: Στο βουνό απέναντι από τον Ταΰγετο.

Αυτός είναι ο Πάρνωνας. Ανεξερεύνητος και αυθεντικός, πανέμορφος και up-and-coming, όπως θα το έθεταν τα hip ταξιδιωτικά περιοδικά αν τον είχαν ανακαλύψει. Είναι ένα βουνό ύψους 1.934 μέτρων που χωρίζει ουσιαστικά την Αρκαδία από τη Λακωνία και ένας πολύ σημαντικός βιότοπος.

Πάρνωνας, βουνό μεταξύ Λακωνίας και Αρκαδίας

Μια εκδρομή στις βουνοπλαγιές του, υπόσχεται συγκινήσεις που δεν περιορίζονται στα καρτποσταλικά τοπία (έχει και απ’ αυτά) αλλά περιλαμβάνουν και ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου –σε μια εποχή όπου η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν είχε φέρει ακόμα σουβενίρ και rooms to let στις πλατείες των ορεινών χωριών, και στα καφενεία πήγαινες για να πιάσεις κουβέντα, όχι για να κάνεις check in.

Μιλώντας για check in, ελάτε προετοιμασμένοι ότι εδώ το σήμα των κινητών, όπως και η άσφαλτος, δεν φτάνουν ακόμα παντού!

Mini οδηγός για να οργανώσετε την εκδρομή σας 

Καθότι οι αποστάσεις στο βουνό είναι μεγάλες, και δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να «στριμώξετε» κάθε χωριό και κάθε μονοπάτι στο πρώτο σας Σαββατοκύριακο στον Πάρνωνα, ξεκινάτε διαλέγοντας τη βάση σας, ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα χωριά του.

Τα μεγαλύτερα χωριά

Κοσμάς

Ο Κοσμάς είναι το λεγόμενο «μπαλκόνι της Κυνουρίας» εύκολα προσβάσιμος από το Λεωνίδιο. Είναι επίσης ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, με τα κεραμίδια των κόκκινων σπιτιών του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε έλατα, καστανιές και καρυδιές. Είναι ιδανική βάση για τους λάτρεις των road trips, οι οποίοι θα ενθουσιαστούν με την κυκλική διαδρομή που περνά από τα λιλιπούτεια χωριά Παλαιοχώρι, Άγιο Βασίλη και Πλατανάκι, κάνοντας διαρκώς ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πυκνά ελατοδάση.

Κοσμάς Αρκαδίας, γενική εικόνα του χωριού
Κοσμάς Αρκαδίας, πέτρινο σπίτι

Τσίντζινα

Τα Τσίντζινα, γνωστά και ως Πολύδροσο, είναι άλλο ένα κουκλίστικο ορεινό χωριό, ευκολότερα προσβάσιμο από την Εθνική Οδό Τρίπολης-Σπάρτης. Αποτελούν ιδανική βάση για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς βρίσκονται στην καρδιά εννέα διαφορετικών μονοπατιών διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που αποκλείεται να σας αφήσουν ασυγκίνητους.

Τσίντζινα Πάρνωνας

Καστάνιτσα

Η πανέμορφη Καστάνιτσα είναι κρυμμένη από τα βλέμματα, στο βάθος των φαραγγιών του Πάρνωνα, σκαρφαλωμένη σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του. Είναι η τέλεια βάση για ρομαντικά weekends για δύο, μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Έχει, φυσικά, κι εδώ μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία, στα μονοπάτια που την ενώνουν με τον επίσης πανέμορφο Πραστό, την παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, αλλά και με την κορυφή του Πάρνωνα.

Καστάνιτσα
Καστάνιτσα

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ