Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
13.7 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδα2+1 νησιωτικοί προορισμοί της Ελλάδας φιλικοί προς άτομα με αναπηρία

2+1 νησιωτικοί προορισμοί της Ελλάδας φιλικοί προς άτομα με αναπηρία

Τρεις νησιωτικοί προορισμοί της Ελλάδας είναι άκρως φιλικοί προς άτομα με αναπηρία. Προσφέρουν αυθεντική ελληνική φιλοξενία, διασκέδαση και εξερεύνηση που είναι προσβάσιμη σε όλους.

Τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλοί καλοκαιρινοί προορισμοί στη χώρα μας που να είναι φιλικοί προς άτομα με αναπηρία. Για όσους οδηγούν αμαξίδιο, το ανώμαλο έδαφος και η γενικότερη έλλειψη υποδομών για άτομα με αναπηρία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Ακόμα και το να φτάσει κανείς σε τέτοια μέρη μπορεί να είναι κάτι ακατόρθωτο, αφού τα καράβια δεν είναι εξοπλισμένα έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν άτομα με αμαξίδιο.

- Advertisement -

Η κατάσταση είναι ελαφρώς ευκολότερη σε μεγάλα θέρετρα, που συχνά είναι κατάλληλα εξοπλισμένα ώστε να εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία. Εμείς έχουμε συγκεντρώσει τα 3 πιο προσβάσιμα με αμαξίδιο ελληνικά νησιά.

Επίσης, ανακαλύψαμε και ποιες είναι οι πιο προσβάσιμες ευρωπαϊκές πόλεις για αναπηρικό αμαξίδιο.

Κέρκυρα

Κέρκυρα - ελληνικά νησιά

Το διάσημο νησί του Ιονίου είναι από τα πιο πολυσύχναστα στη χώρα, ειδικά η πόλη. Αναμφίβολα η καλύτερη εποχή να το επισκεφτεί κανείς είναι τα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, όταν ο καιρός είναι ακόμα καλός, η θάλασσα ζεστή και ο κόσμος λιγότερος. Χάρη στην εξαιρετική δουλειά του Δήμου, είκοσι παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες με αμαξίδιο. Εκτός από το Δήμο όμως, πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που συνέβαλαν στην διαμόρφωση ειδικών δομών.

Beach bar, εστιατόρια και κέντρα με θαλάσσιες δραστηριότητες “υιοθέτησαν” κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να διαθέτουν ειδικά αμαξίδια στην παραλία, να τα καθαρίζουν και να τα φυλάνε σε ειδικούς χώρους. Επίσης, είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν αν χρειαστείτε. Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί είναι είτε προσβάσιμα, είτε στη διαδικασία να μετατραπούν σε προσβάσιμα, ενώ και η πόλη είναι κατά 80% προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία.

Κύθνος

AquaKythnos - Μάνθος Μάρρας

Στις δυτικές Κυκλάδες, η Κύθνος είναι ένα από τα λιγότερο τουριστικά νησιά. Παρόλο που την επισκέπτονται αρκετοί Έλληνες και ξένοι τουρίστες, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναντήσετε τα πλήθη της Μυκόνου ή της Σαντορίνης. Τα χωριά του νησιού, όπως και η Χώρα διαθέτουν επίπεδες πλατείες και δρόμους που έχουν σχετικά εύκολη πρόσβαση με αμαξίδιο. Δυστυχώς όμως, το Σπήλαιο Καταφύκι και το μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς δεν είναι προσβάσιμα με αμαξίδιο.

Αυτό όμως που κάνει το νησί να ξεχωρίζει είναι ο βυθός του, γεμάτος ζωή και ιστορία. Η κατάδυση στα ρηχά νερά διευκολύνεται χάρη στην καταδυτική σχολή AquaKythnos. Ο ιδιοκτήτης Μάνθος Μάρρας είναι ο πρώτος καθηγητής καταδύσεων με αναπηρία και Έλληνας εκπρόσωπος των Δυτών με Αναπηρία Διεθνώς (DDI),. Τα γραφεία της σχολής, καθώς και το σκάφος που θα σας μεταφέρει σε διάφορα σημεία για καταδύσεις, έχουν πρόσβαση με αμαξίδιο. Το καλύτερο κομμάτι για αν εξερευνήσετε είναι το ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ θα μαγευτείτε από το θαλάσσιο πλούτο του νησιού.

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο σοκάκια

Χτισμένη στο ακρωτήρι του μεγαλύτερου νησιού στην Ελλάδα, η ιστορική πόλη του Ρεθύμνου διαθέτει εκπληκτικό επίπεδο σε πολλούς τομείς. Οι δρόμοι είναι ελαφρώς πιο φαρδείς σε σχέση με άλλες ελληνικές πόλεις της Κρήτης, κάνοντας τη μετακίνηση ευκολότερη, ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής με πρόσβαση με αμαξίδιο. Όπως και την Κέρκυρα, καλύτερα να το επισκεφτείτε την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο όταν είναι λιγότερο ζεστό και όχι γεμάτο κόσμο.

Όπως και οι υπόλοιπες πόλεις του νησιού, το Ρέθυμνο διαθέτει τον τέλειο συνδυασμό πολιτισμικής κληρονομιάς και ονειρεμένων παραλιών, πολλές εκ των οποίων είναι προσβάσιμες. Κάποια τμήματα της βραβευμένης με Γαλάζια Σημαία παραλίας της πόλης είναι εξοπλισμένα για χρήστες αμαξιδίων ενώ διαθέτουν ναυαγοσώστες και προσβάσιμες τουαλέτες.

Στο κέντρο της πόλης πολλά είναι τα μνημεία που έχουν πρόσβαση με αμαξίδιο, όπως η Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, η Πύλη Γκουόρα, η Πιάτσα, η Κρήνη Ριμόντι, και το Ενετικό Λιμάνι με το διάσημο φάρο. Πριν από μερικά χρόνια, ο Δήμος του Ρεθύμνου συνεργάστηκε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ατόμων με αναπηρία με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο ανάπτυξης. Το πρότζεκτ λεγόταν “Το Ρέθυμνο για όλους” και δε στόχευε μόνο στη βελτίωση των υποδομών, αλλά και στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,131LikesΚάντε Like
89,044 FollowersΑκολουθήστε
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ