Φωλιασμένα στις πλαγιές του Πάρνωνα, του Μαινάλου και του Ταΰγετου, πέντε υπέροχα χωριά της Αρκαδίας που στοιχηματίζουμε ότι τα περισσότερα δεν τα γνωρίζετε αλλά σίγουρα αξίζει να τα ανακαλύψετε, σας περιμένουν για τέλεια φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα! Ας τα δούμε:

Καστάνιτσα Αρκαδίας

1.Λαγκάδια της Γορτυνίας

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Γορτυνίας είναι, παραδόξως, και ένα από τα λιγότερο δημοφιλή. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, τα Λαγκάδια είναι ένα εντελώς πέτρινο χωριό –η ιστορία λέει πως κάποια στιγμή τον 13ο αιώνα ηπειρώτες μάστορες ήρθαν και έχτισαν εδώ τα πέτρινα αρχοντικά τους– με φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω του.

Το πανέμορφο Τσακωνοχώρι της Αρκαδίας με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική!

Χωρίζονται σε δύο γειτονιές, τον πάνω και τον κάτω μαχαλά, τους οποίους ενώνουν ιλιγγιώδεις ανηφόρες. Στη ρεματιά του κάτω μαχαλά κυλά το λαγκαδινό ποτάμι, ένας από τους παραπόταμους του Λάδωνα.

2.Λεοντάρι του Ταΰγετου

Στα πιο βόρεια του Βόρειου Ταΰγετου, εκεί που η Λακωνία συναντά την Αρκαδία, το Λεοντάρι είναι ένα κουκλίστικο, ήσυχο χωριό με διάσπαρτα αρχοντικά και μια κεντρική πλατεία χάρμα οφθαλμών. Στην ευρύτερη γειτονιά του, θα περπατήσετε το μυθικό φαράγγι του Κάστορα, που ακολουθεί την πορεία του ποταμού με το ίδιο όνομα, θα βρείτε τις πηγές του Ευρώτα, στην θέση Σκορτσινός, και θα χαζέψετε τον παλιό πέτρινο σιδηροδρομικό σταθμό, λίγο έξω από το χωριό, που χρονολογείται από το 1899 και θεωρείται ένας από τους ομορφότερους της Πελοποννήσου.

Ο «δρόμος της αγάπης» βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ελληνικό χωριουδάκι της Αρκαδίας

3.Πιάνα του Μαινάλου

…Και όχι «τα Πιάνα», όπως ίσως νομίζατε. Το μικρό γλυκύτατο χωριουδάκι του Μαινάλου χρωστά το «μουσικό» όνομά του στον θεό Πάνα, που ο μύθος λέει ότι γεννήθηκε εδώ. Σήμερα, η Πιάνα θα σας γοητεύσει με τα γραφικά καλντερίμια της, την πλακόστρωτη πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, την υπέροχη πανοραμική θέα στο φυσικό τοπίο γύρω της και τις ατελείωτες βόλτες στις κοίτες του ποταμού Ελισσώνα. Επτά χιλιόμετρα δυτικά της Πιάνας βρίσκεται το ιστορικό Λιμποβίσι, όπου το σπίτι του Κολοκοτρώνη έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο.

4.Τσίντζινα του Πάρνωνα

Θα τα βρείτε στους χάρτες και ως Πολύδροσο –αλλά δεν θα ακούσετε κανέναν ντόπιο να τα αποκαλεί έτσι. Ένα χωριό σκέτο μπιζουδάκι, στη λακωνική πλευρά του Πάρνωνα, φωλιάζει ανάμεσα στα έλατα και τις πηγές και αγναντεύει τις καταπράσινες πλαγιές από τα μπαλκονάκια των πέτρινων σπιτιών του

Οι κεραμιδοσκεπές του προσθέτουν κόκκινες πινελιές στο κατά τα άλλα πράσινο τοπίο, και τα δύο τοξωτά γεφύρια του κορνιζάρουν τα ποταμάκια που το διασχίζουν. Από τα Τσίντζινα ξεκινούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επτά καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που διασχίζουν τα υπέροχα δάση γύρω τους.

Αλωνίσταινα: Ορεινή Αρκαδία… υπεράνω μόδας!

5.Καστανιά της Ζήρειας

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, και κρυμμένη μέσα στο ελατοδάσος, στο τέλος ενός δρόμου γεμάτου στροφές, η μικρούλα Καστανιά είναι η Ορεινή Κορινθία στα καλύτερά της: Ιδανική για χαλαρές βόλτες και πεζοπορίες ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια της, αλλά και τέλεια βάση για να εξερευνήσετε οδηγώντας τις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Ζήρειας.

Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την πανοραμική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα που απλώνεται στα πόδια του, και η περίφημη Τρίκρηνα, η πέτρινη κρήνη όπου, σύμφωνα με το μύθο, οι νύμφες έλουζαν τον νεαρό Ερμή.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ