χωριό καστάνιτσα αρκαδία

Φωλιασμένα στις πλαγιές του Πάρνωνα, του Μαινάλου και του Ταΰγετου, πέντε υπέροχα χωριά της Αρκαδίας μας περιμένουν για τέλεια φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα! Ας τα δούμε:

Καστάνιτσα Αρκαδίας

1.Λαγκάδια της Γορτυνίας

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Γορτυνίας είναι, παραδόξως, και ένα από τα λιγότερο δημοφιλή. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, τα Λαγκάδια είναι ένα εντελώς πέτρινο χωριό –η ιστορία λέει πως κάποια στιγμή τον 13ο αιώνα ηπειρώτες μάστορες ήρθαν και έχτισαν εδώ τα πέτρινα αρχοντικά τους– με φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω του.

Το πανέμορφο Τσακωνοχώρι της Αρκαδίας με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική!

Χωρίζονται σε δύο γειτονιές, τον πάνω και τον κάτω μαχαλά, τους οποίους ενώνουν ιλιγγιώδεις ανηφόρες. Στη ρεματιά του κάτω μαχαλά κυλά το λαγκαδινό ποτάμι, ένας από τους παραπόταμους του Λάδωνα.

2.Λεοντάρι του Ταΰγετου

Στα πιο βόρεια του Βόρειου Ταΰγετου, εκεί που η Λακωνία συναντά την Αρκαδία, το Λεοντάρι είναι ένα κουκλίστικο, ήσυχο χωριό με διάσπαρτα αρχοντικά και μια κεντρική πλατεία χάρμα οφθαλμών. Στην ευρύτερη γειτονιά του, θα περπατήσετε το μυθικό φαράγγι του Κάστορα, που ακολουθεί την πορεία του ποταμού με το ίδιο όνομα, θα βρείτε τις πηγές του Ευρώτα, στην θέση Σκορτσινός, και θα χαζέψετε τον παλιό πέτρινο σιδηροδρομικό σταθμό, λίγο έξω από το χωριό, που χρονολογείται από το 1899 και θεωρείται ένας από τους ομορφότερους της Πελοποννήσου.

Ο «δρόμος της αγάπης» βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ελληνικό χωριουδάκι της Αρκαδίας

3.Πιάνα του Μαινάλου

…Και όχι «τα Πιάνα», όπως ίσως νομίζατε. Το μικρό γλυκύτατο χωριουδάκι του Μαινάλου χρωστά το «μουσικό» όνομά του στον θεό Πάνα, που ο μύθος λέει ότι γεννήθηκε εδώ. Σήμερα, η Πιάνα θα σας γοητεύσει με τα γραφικά καλντερίμια της, την πλακόστρωτη πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, την υπέροχη πανοραμική θέα στο φυσικό τοπίο γύρω της και τις ατελείωτες βόλτες στις κοίτες του ποταμού Ελισσώνα. Επτά χιλιόμετρα δυτικά της Πιάνας βρίσκεται το ιστορικό Λιμποβίσι, όπου το σπίτι του Κολοκοτρώνη έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο.

4.Τσίντζινα του Πάρνωνα

Θα τα βρείτε στους χάρτες και ως Πολύδροσο –αλλά δεν θα ακούσετε κανέναν ντόπιο να τα αποκαλεί έτσι. Ένα χωριό σκέτο μπιζουδάκι, στη λακωνική πλευρά του Πάρνωνα, φωλιάζει ανάμεσα στα έλατα και τις πηγές και αγναντεύει τις καταπράσινες πλαγιές από τα μπαλκονάκια των πέτρινων σπιτιών του

Οι κεραμιδοσκεπές του προσθέτουν κόκκινες πινελιές στο κατά τα άλλα πράσινο τοπίο, και τα δύο τοξωτά γεφύρια του κορνιζάρουν τα ποταμάκια που το διασχίζουν. Από τα Τσίντζινα ξεκινούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επτά καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που διασχίζουν τα υπέροχα δάση γύρω τους.

Αλωνίσταινα: Ορεινή Αρκαδία… υπεράνω μόδας!

5.Καστανιά της Ζήρειας

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, και κρυμμένη μέσα στο ελατοδάσος, στο τέλος ενός δρόμου γεμάτου στροφές, η μικρούλα Καστανιά είναι η Ορεινή Κορινθία στα καλύτερά της: Ιδανική για χαλαρές βόλτες και πεζοπορίες ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια της, αλλά και τέλεια βάση για να εξερευνήσετε οδηγώντας τις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Ζήρειας.

Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την πανοραμική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα που απλώνεται στα πόδια του, και η περίφημη Τρίκρηνα, η πέτρινη κρήνη όπου, σύμφωνα με το μύθο, οι νύμφες έλουζαν τον νεαρό Ερμή.

Ιδέες για ταξίδια και σε άλλους εκπληκτικούς ελληνικούς φθινοπωρινούς προορισμούς!

Εκτός από τα χωριά της Αρκαδίας, οι φθινοπωρινοί προορισμοί της χώρας μας είναι αμέτρητοι, διαμαντόπετρες σκορπισμένες στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής υπαίθρου και σας περιμένουν για να τα ανακαλύψετε! Παρακάτω θα δείτε κάποιους λίγους ακόμα για να παίρνετε ιδέες!

Αράχωβα

Σκαρφαλωμένη στη ράχη του Παρνασσού∙ λουσμένη στο φως∙ μισοκρυμμένη στα σύννεφα ή με τα φώτα της να λαμπιρίζουν τη νύχτα, η Αράχωβα στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου. Χωριάτικα πέτρινα σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, αξεπέραστη φυσική ομορφιά, παράδοση, έντονη νυχτερινή ζωή, τοπικές λιχουδιές…υποδέχονται τους χιλιάδες επισκέπτες της. Κοσμικοί, λάτρεις των χειμερινών σπορ και της φύσης, αλλά και όσοι θέλουν απλώς να ζήσουν το «μύθο» της, δίνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους εδώ. Στο μπαλκόνι του Παρνασσού!

The Folks, Αράχωβα
Αράχωβα

Χτισμένη πάνω σε πέντε λόφους, σε 1.000 μέτρα υψόμετρο και μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα, η “νύφη του Παρνασσού” θεωρείται το πλέον κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας.

Με το άρτιο χιονοδρομικό της κέντρο σε κοντινή απόσταση αποτελεί “πεδίο δόξης λαμπρό” για αρχάριους αλλά και δεινούς σκιέρ που αναζητούν μια έκρηξη αδρεναλίνης στις χιονισμένες πίστες. Θαυμάσιες όμως ευκαιρίες για περιπέτεια έχουν και οι οπαδοί του εναλλακτικού τουρισμού και των extreme sports κάνοντας ορειβασία, πεζοπορίες σε δασωμένα μονοπάτια, πτήσεις με ανεμόπτερα και αλεξίπτωτα πλαγιάς.

Και όταν η φυσική υπερδραστηριότητα έχει εξαντλήσει τις αντοχές σας, μια στάση στα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής θα σας αφήσει σίγουρα την καλύτερη γεύση.

Δοκιμάστε: 
• Πεντανόστιμους κρεατομεζέδες από τα γιδοπρόβατα του Παρνασσού,
• Ευωδιαστές πίτες και φυσικά,
• Την πεμπτουσία της ντόπιας γεύσης που ακούει στο όνομα “φορμαέλα”!

Δείτε εδώ Ξενοδοχεία, chalets ή ξενώνες στην Αράχωβα! Ξέρουμε τις καλύτερες προτάσεις διαμονής!

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε:
• Το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου∙ του Αγίου Γεωργίου∙ του Αγίου Ιωάννη με τις μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες και το ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας που φιλοξενεί την αραχοβίτικη σημαία, την πρώτη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης
• Τους Δελφούς, τον “ομφαλό της γης”.

Πάρτε μαζί σας: Μπρούσκο ντόπιο κρασί και τσίπουρο∙ χειροποίητο τραχανά και χυλοπίτες∙ γενναίες ποσότητες φορμαέλα αλλά και καρπίτια, τα ονομαστά χαλιά με παραδοσιακά αραχοβίτικα σχέδια.

Εδώ θα δείτε που θα φάτε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Αράχωβα

Πήλιο

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το πολύβουο λιμάνι του Βόλου ορθώνεται το Πήλιο. Η ξακουστή γη των Κενταύρων! Ένα “μουσείο” φυσικής ιστορίας ανείπωτης γοητείας∙ ένας επίγειος παράδεισος, στολίδι στα μάτια του επισκέπτη. Εδώ, οι εναλλαγές του τοπίου είναι συγκλονιστικές και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

πήλιο μηλιές
Πήλιο μηλιές

Η φυσική ομορφιά του Πηλίου σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά το έχουν καθιερώσει ανάμεσα στους must χειμερινούς αλλά και φθινοπωρινούς προορισμούς. Τις πλαγιές του βουνού στολίζουν πυκνά δάση γεμάτα από αρώματα ξύλου, ρετσινιού, θυμαριού και φασκόμηλου. Φιδίσια ποτάμια και χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά ξεπηδούν από τις δασωμένες αγκαλιές, εκεί όπου κρύβονται τα πηλιορείτικα χωριά. Είκοσι τέσσερα τον αριθμό, καθένα με το δικό του γοητευτικό χαρακτήρα.

Η Τσαγκαράδα∙ το καταπράσινο χωριό των αιωνόβιων πλατανιών, των κρυστάλλινων νερών και των πανέμορφων αρχοντικών. Η Μακρινίτσα∙ με την καταπληκτική θέα στον Παγασητικό κόλπο και τα πλούσια πυργόσπιτα. Η Πορταριά∙ με τις γραφικές πλατείες και τις πετρόχτιστες εκκλησίες. Τα Χάνια∙ με τα παραδοσιακά μαγαζιά και το χιονοδρομικό της κέντρο…..Εξερευνήστε τα ακολουθώντας σκιερά μονοπάτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, τοξωτά πέτρινα γεφύρια.

Χαρείτε τη διαμονή σας σε ένα από τα δεκάδες καλοδιατηρημένα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε φιλόξενους ξενώνες, απολαμβάνοντας το λευκό τοπίο συντροφιά με τη μυρωδιά των ξύλων να τριζοβολούν στο τζάκι. Πάρτε μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως πεζοπορία, ορειβασία, ιππασία και άλλα χειμερινά σπορ.

Εξερευνίστε τα 5 από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου!

Ζαγόρι

Η γοητεία του Ζαγορίου λειτουργεί σαν μαγνήτης για τον ταξιδευτή. Στολισμένο με δαιδαλώδη φαράγγια, ορμητικά ποτάμια και βαθύσκιωτα δάση, το βασίλειο αυτό της πέτρας σμιλεμένο στο χρόνο από τη φύση και τον άνθρωπο είναι ονειρεμένος προορισμός για κάθε φυσιολάτρη.

Στην “καρδιά” της Ηπείρου, φωλιασμένα στις κορυφογραμμές της Τύμφης, κρυμμένα σε δάση από πεύκα και έλατα, βρίσκονται σκορπισμένα τα Ζαγοροχώρια. Σαράντα έξι ξακουστοί οικισμοί απαράμιλλης ομορφιάς, λάμπουν σαν πολύτιμα πετράδια εκεί όπου η παράδοση και η φύση συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Χτισμένα πέτρα στην πέτρα –με τέχνη περισσή από Ηπειρώτες μαστόρους– τα χωριά του Ζαγορίου μοιάζουν να σέβονται το μεγάλο “αρχιτέκτονα”, τη φύση!

Δίλοφο Ζαγορίου
Δίλοφο Ζαγορίου

Παραδοσιακά αρχοντικά∙ τοξωτά γεφύρια που αγγίζουν τα όρια της καλλιτεχνίας∙ λιθόστρωτα καλντερίμια που συγκλίνουν σε μικρές γραφικές πλατείες∙ ορμητικά ποτάμια στην αγκαλιά αιωνόβιων δέντρων∙ φαράγγια και λίμνες σε αλπικό υψόμετρο και η απαράμμιλη θέα στο φαράγγι του Βίκου.

Απεριόριστες οι δυνατότητες εξορμήσεων και δραστηριοτήτων θα σας χαρίσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Τολμήστε να κάνετε:

Ορειβασία στην επιβλητική κορυφή της Αστράκας και της μυθικής Δρακόλιμνης∙ πεζοπορία στην “κλασική” διαδρομή: γέφυρα Κλειδωνιάς–γέφυρα Παπίγκου Αρίστης, διασχίζοντας το φαράγγι του Βίκου∙ rafting αλλά και ψάρεμα πέστροφας στο Βοϊδομάτη∙ σκι στις χιονισμένες πλαγιές της Βασιλίτσας∙ εκδρομές για jeep safari με αφετηρία την Ελάτη∙ ιππασία στο Μεγάλο Πάπιγκο, τον “πρίγκιπα” της Τύμφης∙ πεζοπορία στη Σκάλα Βραδέτου, ένα καταπληκτικό καλντερίμι 600 χρόνων∙ ποδήλατο βουνού με αφετηρία το Μονοδέντρι∙ σκοποβολή στους Ασπράγγελους∙ αναρρίχηση στα βράχια της Τύμφης.

Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε: Τα αρχοντικά και την περίφημη σκάλα της Βίτσας∙ την Πασχάλειο Σχολή με την βιβλιοθήκη και το λαογραφικό της μουσείο στο Καπέσοβο∙ το λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη στους Κήπους∙ το γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό – από τα πιο πολυφωτογραφημένα της περιοχής.

Μην χάσετε το Φαράγγι του Βίκου: Το ελληνικό «Γκραν Κάνυον» που έχει μπει στο Ρεκόρ Γκίνες!

Πάπιγκο τόπ προορισμός! Προτάσεις για φαγητό και διαμονή.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ