photo @mmuseumm

Μπορείτε να περπατήσετε σε μια τεράστια γκαλερί τέχνης αλλά μπορείτε και να στριμωχτείτε σε έναν από αυτούς τους εξαιρετικά μικροσκοπικούς πολιτιστικούς χώρους…
Μερικές φορές, η τέχνη, ο πολιτισμός και η ιστορία πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές δόσεις. Σίγουρα, υπάρχει κάτι το μεγαλειώδες στο να ταξιδεύεις στο Παρίσι ή τη Φλωρεντία , να ανακαλύπτεις γκαλερί και διάσημα δημιουργήματα αρχιτεκτονικής. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει και κουραστικό. Ευτυχώς, αυτά τα μουσεία σε… μέγεθος τσέπης σάς επιτρέπουν να έρθετε σε επαφή με τον πολιτισμό χωρίς να ξοδέψετε όλη την ημέρα για να το κάνετε.

Είτε πρόκειται για μια έκθεση σε ένα κλασικό βρετανικό τηλεφωνικό θάλαμο είτε για μια συλλογή από περίεργα αντικείμενα της Νέας Υόρκης που εκτίθενται σε ένα φρεάτιο ανελκυστήρα, θα ανακαλύψετε ότι σε πολλές περιπτώσεις η τοποθεσία του μουσείου είναι εξίσου περίεργη με τα αντικείμενα που φιλοξενεί. Είστε έτοιμοι να αναζητήσετε μια διαφορετική κουλτούρα; Εδώ είναι πέντε από τα καλύτερα πραγματικά, πολύ, πολύ μικρά μουσεία σε όλο τον κόσμο.

MICRO, Σαν Φρανσίσκο

Τα περισσότερα από αυτά τα μικροσκοπικά μουσεία είναι ακριβώς αυτό: μια πολύ μικρή οθόνη σε ένα πολύ μικρό κτίριο, που εστιάζει σε ένα (συχνά αρκετά ιστορικό) θέμα. Το MICRO είναι λίγο διαφορετικό. Οι επιμελητές πίσω από το έργο το περιγράφουν ως «στόλο μουσείων ύψους έξι μέτρων». Με άλλα λόγια: είναι ένας ολόκληρος στρατός από μίνι γκαλερί (όπως θα δείτε και στη φωτογραφία στο μέγεθος ενός αυτόματου πωλητή) , απλωμένα σε όλη την πόλη. Η ομάδα επιστημόνων, σχεδιαστών, μηχανικών και αφηγητών παίρνει έναν τεράστιο, περίπλοκο κόσμο και “τον στριμώχνει” σε κουτιά μεγέθους μηχανημάτων αυτόματης πώλησης. Οι εκθεσιακές αυτές θήκες είναι γεμάτες με αντικείμενα και λεπτομερείς περιγραφές. Τα θέματα έχουν μεγάλο εύρος από τη ζωή στη θάλασαα μέχρι την επιστήμη της αέναης κίνησης..(micro.ooo)

Mmuseumm, Νέα Υόρκη

Το Mmuseumm αυτοχαρακτηρίζεται ως «μοντέρνο μουσείο φυσικής ιστορίας». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα βρείτε εκθέματα δεινοσαύρων και σκελετούς ανθρωποειδών εδώ. Κοιτάξτε σε αυτόν τον πρώην φρεάτιο ανελκυστήρα και αντ ‘αυτού θα βρείτε καθημερινά αντικείμενα, από ένα κουμπί Amazon Dash για Doritos κατ’ απαίτηση έως μεταγραφές των τελευταίων μηνυμάτων κειμένου που έλαβαν οι άνθρωποι από αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι μια περίεργη, παράξενα συγκινητική συλλογή από φαινομενικά άσχετα αντικείμενα που μπορείτε να περιηγηθείτε κυριολεκτικά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Bρίσκεται στην Tribeca του Κάτω Μανχάταν της Νέας Υόρκης, και είναι αφιερωμένο στο χαρακτηριστικό επιμελητήριο του “Object Journalism” και κάνει παραλληλισμούς με το παλαιότερο μοντέλο του cabinet of curiosities. (mmuseumm.com)

The Warley Museum, UK

Το Warley είναι ένα μικροσκοπικό χωριό στο Δυτικό Γιορκσάιρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί να μην είναι στην κορυφή της βρετανικής λίστας σας, αλλά αυτό το μουσείο μπορεί να σας πείσει να κάνετε μια παράκαμψη. Κρυμμένα μέσα στο παραδοσιακό κόκκινο τηλεφωνικό κουτί, τα μεταβαλλόμενα εκθέματα προέρχονται από κατοίκους του χωριού και παρουσιάζουν λεπτομέρειες στην ιστορία του Warley, όπως οι απίθανοι σύνδεσμοί του με ένα ζυθοποιείο στην Κίνα. Το πάτωμα του τηλεφωνικού κουτιού είναι καλυμμένο με μωσαϊκό από αγγεία που βρέθηκαν σε κοντινούς κήπους. Το καλύτερο από όλα, είναι ότι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην παμπ – όλα τα συστατικά δηλαδή μαζί για μια πεμπτουσία βρετανικής ημέρας! (warley museum)

Μουσείο William Burke, Εδιμβούργο

Σε ένα πάγκο του καταστήματος The Cadies & Witchery Tours, θα βρείτε ένα «μουσείο» με ένα μόνο, φρικτό έκθεμα: μια μικρή τηλεφωνική κάρτα, φτιαγμένη από το δέρμα ενός διαβόητου δολοφόνου του Εδιμβούργου. Ο βικτωριανός οδοιπόρος William Burke πουλούσε τα πτώματα των θυμάτων του σε έναν αδιάκριτο καθηγητή πανεπιστημίου και τελικά εκτελέστηκε για τα εγκλήματά του. Αυτό το φρικτό λείψανο είναι μια απόδειξη για ένα ιδιαίτερα σκοτεινό μέρος της ιστορίας της πόλης – ρίξτε μια ματιά αν περνάτε από εκεί. (www.witcherytours.com/williamburkemuseum)

The Faraday Effect, Λονδίνο

Ο Michael Faraday ανακάλυψε τον ηλεκτρομαγνητισμό και αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε μεγάλο μέρος του κόσμου να αποκτήσει ηλεκτρισμό. Αυτό το μικροσκοπικό μουσείο – ουσιαστικά ένα υπόστεγο – βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε μια ανεπιτήδευτη αποβάθρα του Λονδίνου , κοντά στο σημείο όπου εργαζόταν ο Faraday για περισσότερα από 30 χρόνια. Εδώ θα βρείτε μια αναπαράσταση του εργαστηρίου του επιστήμονα. Οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με ιστορικά έγγραφα, τεχνικά σχέδια και… είδη ψαρέματος. (thefaradayeffect)

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ