Σαββατοκύριακο έρχεται, οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται και -ευτυχώς- η Αττική δεν είναι μόνο η Αθήνα και οι πέριξ περιοχές… Ο νομός κρύβει τόσα πολλά όμορφα σημεία για βόλτα ακόμα και εκδρομή κάθε εποχή του χρόνου και για κάθε γούστο χωρίς μάλιστα να οδηγούμε ώρες!

Εδώ και αφού οι βόλτες εκτός είναι περισσότερο αναγκαίες για όλους μας, από ποτέ, συγκεντρώσαμε 5 μέρη στην Αττική όχι ιδιαίτερα γνωστά ιδανικά όμως για μονοήμερη εκδρομή με τα παιδιά, να πάρετε τον αέρα σας, να κάνετε δραστηριότητες μέσα στη φύση και κυρίως να ξεφύγετε από την καθημερινότητα.

Πάρτε ιδέες και καλά να περάσετε!

Πάρνηθα

Το ψηλότερο βουνό της Αττικής (1.400 µ.) γοητεύει τους λάτρεις της φύσης – και όχι µόνο! Στον τεράστιο πευκόφυτο Δρυµό η πλούσια πανίδα και χλωρίδα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, που µπορεί να περπατήσει στα εκατοντάδες µονοπάτια και να εξερευνήσει τις δεκάδες σπηλιές. Πολλά µοναστήρια και εκκλησίες προσφέρουν στιγµές χαλάρωσης και κατάνυξης, ενώ για τους λάτρεις των σπορ, η αναρρίχηση, το mountain bike και το motocross τραβούν την προσοχή. Hot spot Στη θέση Μπάφι και Φλαµουριά λειτουργούν ορεινά καταφύγια. *Σημ. Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι από την Πάρνηθα

Πεντέλη & καταρράκτης Βαλανάρη

Πεντέλη & καταρράκτης Βαλανάρη

Το δεύτερο σε ύψος βουνό της πρωτεύουσας αποτελούσε κατά την αρχαιότητα ένα από τα σηµαντικότερα λατοµικά κέντρα (εξ ου και το ξακουστό µάρµαρο Πεντέλης που στόλισε τον Παρθενώνα). Αll time classic επιλογή για µίνι αποδράσεις στη φύση, προσφέρεται για περπάτηµα, ειδικά στα µονοπάτια γύρω από την Σπηλιά του Νταβέλη, από όπου η θέα κόβει την ανάσα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές πηγές και νερά που δηµιουργούν στη θέση Βαλανάρη τον οµώνυµο καταρράκτη 6 µέτρων (κάποιες εποχές γίνεται διπλός), µέσα σε ένα µοναδικό τοπίο στη θέση Ντράφι-Καλλιθέα. Είναι γνωστός ως καταρράκτης Βαλανάρης επειδή κάποτε εδώ υπήρχαν δάση µε βελανιδιές.

Καταρράκτης Πεντέλης

Δάσος Ραπεντώσας

Στη βορειοανατολική απόληξη του Πεντελικού όρους, το Δάσος της Ραπεντώσας είναι µια αποκάλυψη. Η οργιώδης βλάστηση προκαλεί τον επισκέπτη να περπατήσει στην οµώνυµη ρεµατιά, η διάσχιση της οποίας είναι µοναδική εµπειρία. Η φυσική σκιά από τα πλατάνια, τα τρεχούµενα πεντακάθαρα νερά, πουλιά που κελαηδούν, αγριολούλουδα και καθαρό οξυγόνο κάνουν την πεζοπορία απολαυστική. Και το πιο εντυπωσιακό; Ο καταρράκτης που βρίσκεται καλά κρυµµένος ανάµεσα στη βλάστηση, ύψους περίπου 10 µ., αποτελεί ένα υπέροχο θέαµα για µικρούς και µεγάλους.

Δάσος Ραπεντώσας

Καταρράκτης Ραπεντώσας


Ο καταρράκτης του ρέµατος της Ραπεντώσας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ραπεντώσας στον Διόνυσο, στις παρυφές της Πεντέλης. Mαζί µε την γύρω περιοχή δηµιουργεί ένα πανέµορφο σκηνικό, ιδανικό σηµείο για πικνίκ και βόλτα για να έρθετε σε τετ α τετ µε τη φύση. Η πεζοπορία για τον καταρράκτη είναι µικρής διάρκειας,  και σίγουρα αξίζει τον κόπο να αφήσει κανείς το αυτοκίνητο και να αφιερώσει λίγο χρόνο εδώ!

Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα

Εθνικό Πάρκο Σχοινιά

Το σηµαντικότερο παράκτιο οικοσύστηµα της Αττικής εκτείνεται σε µια έκταση 13,84 τ.χλµ. και περιλαµβάνει το παράλιο πεκοδάσος, τη χερσόνησο Κυνοσούρας, τον λόφο της Δρακονέρας, το έλος του Σχινιά και τις πηγές Μεγάλη και Μικρή Μακαρία. Το Εθνικό Πάρκο αποτελεί προστατευόµενη περιοχή και εντυπωσιάζει µε το ήπιο ανάγλυφο, τον πλούτο των οικοσυστηµάτων, την ικανότητα προσέλκυσης άγριας ζωής και φυσικά µε την ιστορία της περιοχής. Προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες για αναψυχή (απόλαυση ακτών, κολύµπι, θαλάσσια σπορ) και απόλαυση του τοπίου.

Βραυρώνα

Θα δείτε έναν από τους σηµαντικότερους ναούς της αρχαιότητας του 6ου αι. π.Χ., θαυµάσιες παραλίες µε κρυστάλλινα νερά, ακατοίκητα νησάκια και µυστηριώδη σπήλαια… Kι µόλις 43 χλµ. από το κέντρο της Αθήνας! Η Βραυρώνα είναι ένας γραφικός οικισµός που αποτελεί έναν από τους κύριους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, τόπος λατρείας της θεάς Άρτεµις ενώ υπάρχει και Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο υγρότοπος του Ερασίνου ποταµού, ένας από τους πλέον σηµαντικούς εναποµείναντες της Αττικής. έχει ενταχθεί στο πρόγραµµα Natura 2000. Τοp Secret: Η Δολίνη Βραώνας, 2,5 χλµ. νότια του αρχαιολογικού χώρου, αποτελεί ένα σπήλαιο σε σχήµα λεκάνη, µε τεράστια παλαιοντολογική σηµασία.

Βραυρώνα

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ