Δεν χρειάζεται να είστε γλωσσομαθείς για να μπορείτε να συνεννοηθείτε σε μια χώρα του εξωτερικού. Αρκεί να γνωρίζετε κάποιες βασικές λέξεις που θα σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε όταν χαθείτε ή βρεθείτε σε κίνδυνο. Ευτυχώς που υπάρχουν αρκετές εφαρμογές μετάφρασης που μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας και θα σας βοηθήσουν σε όποια χώρα κι αν βρεθείτε.

- Advertisement -

1. «Ευχαριστώ», «Παρακαλώ»
Οι καλοί τρόποι ευγενείας είναι ικανοί να ενθουσιάσουν τον οποιονδήποτε, ειδικά όταν είσαι ξένος ανάμεσα σε ντόπιους. Το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» είναι από τις πιο βασικές λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να φανεί φιλικός και να ξεκινήσει μία συζήτηση. Εξάλλου είναι μονάχα δύο λέξεις. Ο καθένας μπορεί να τις μάθει σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Έλσινορ, η φανταστική παραθαλάσσια πόλη της Δανίας

2. «Θέλω να πάω στο (τάδε μέρος)…»
Προφανώς και δεν μπορείς να προσανατολιστείς εύκολα σε μία ξένη χώρα κι είναι λογικό να χρειάζεσαι διαρκώς οδηγίες και πληροφορίες για το πώς να φτάσεις εκεί που θες να πας. Πώς ακριβώς θα το καταφέρεις αυτό, αν δεν ξέρεις πώς να ζητήσεις οδηγίες; Βέβαια να μου πεις, εσύ θα ρωτήσεις, αλλά από εκεί και πέρα πώς θα καταλάβεις τι θα σου απαντήσει ο άλλος, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

3. «Πού είναι το κοντινότερο ATM; Πού μπορώ να βγάλω χρήματα;»
Πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πώς μπορείς ανά πάσα στιγμή και σε ώρα ανάγκης να βγάλεις χρήματα. Βρίσκεσαι σε μία ξένη χώρα και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή με τα πάντα. Άνθρωπος είσαι. Μπορεί να μην καταφέρεις να κάνεις καλό κουμάντο και καλή διαχείριση των χρημάτων σου και να χρειαστεί να προμηθευτείς κι άλλα. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξέρεις πως θα μπορέσεις να τα αποκτήσεις.

4. Να ξέρεις πώς να παραγγείλεις καφέ/ποτό/φαγητό
Άλλη μία σημαντική σου ανάγκη είναι φυσικά το πώς θα κάνεις μία παραγγελία σε μία καφετέρια ή ένα εστιατόριο. Θα αισθανθείς υπέροχα αν μπορείς να καταλάβεις τα περισσότερα πράγματα από τον κατάλογο που θα έχεις στα χέρια σου, από το να πηγαίνεις στα τυφλά. Το να μπορείς να παραγγείλεις τον καφέ και το φαγητό της αρεσκείας σου, σίγουρα θα σε βγάλει από πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Έχει αμέτρητα κοχύλια και είναι από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο (video)

5. «Με συγχωρείτε, δεν καταλαβαίνω»
Ας υποθέσουμε ότι έχεις μόλις ζητήσει μία οδηγία/πληροφορία από κάποιον ντόπιο, εκείνος/η σου εξηγεί, αλλά εσύ δεν καταλαβαίνεις τι σου λέει. Επειδή ο άνθρωπος έχει προσπαθήσει να σε βοηθήσει κι έχει δείξει ενδιαφέρον, του αξίζει ευγένεια. Εκείνη την στιγμή λοιπόν δεν μένει παρά να ζητήσεις συγγνώμη και να πεις ότι δεν κατάλαβες τι σου είπε, ώστε να το πάρετε πάλι από την αρχή.

6. «Πόσο κοστίζει το (τάδε);»
Αν επισκεφτείς μία χώρα που δεν έχει ως νόμισμά της το ευρώ, τότε θα σου φανεί παράταιρο να διαχειριστείς σωστά τα χρήματα που έχεις πάνω σου σε διαφορετικό νόμισμα. Για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και για να κάνεις πάντα τους σωστούς υπολογισμούς, είναι αναγκαίο να γνωρίζεις πόσο κοστίζει αυτό που ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις και καλό θα είναι να ρωτάς.

Ταξιδεύετε πρώτη φορά στο εξωτερικό; Δείτε 5 χρήσιμες συμβουλές

7. «Βοήθεια!»
Ελπίζω να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις αυτή τη λέξη, αλλά αν υπάρξει ανάγκη, αυτή η λέξη θα σε ξελασπώσει. Καλό θα είναι να γνωρίζεις και μερικά τοπικά τηλέφωνα άμεσης ανάγκης ώστε να τηλεφωνήσεις σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού. Αυτό προϋποθέτει επίσης να γνωρίζεις πώς να περιγράψεις το μέρος που βρίσκεσαι (οδό, όνομα περιοχής/γειτονιάς, διεύθυνση).

8. «Στην υγειά μας»
Πες βρε αδερφέ ότι βρίσκεσαι σε μία κοινή παρέα, τρώτε και πίνετε όλοι μαζί και τσουγκρίζετε τα ποτήρια σας. Δεν θα πρέπει να είσαι σε θέση να πεις ένα «στην υγειά μας»; Αυτή η φράση είναι σημάδι καλοπέρασης και καλής διάθεσης και δεν μπορεί να λείπει από το λεξιλόγιό σου. Σήκωσε το ποτήρι σου και κάνε μία πρόποση σαν ντόπιος!

Πηγή: neopolis.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ