Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
32.9 C
Athens
ΑρχικήΜακεδονίαΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: 9 θρυλικά στέκια με μεγάλη ιστορία...!

Θεσσαλονίκη: 9 θρυλικά στέκια με μεγάλη ιστορία…!

Μπορεί οι νέες αφίξεις να εκπέµπουν τα δικά τους vibes στην Θεσσαλονίκη, αλλά εξέχουσα θέση έχουν και τα διαχρονικά – θρυλικά – στέκια της! 

Από τους Τίτη Βελοπούλου, Γιώργο Λ.Παπαχατζή
Φωτό: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

- Advertisement -

Clochard – 40 years old

Clochard Θεσσαλονίκη

Περιλαµβάνεται στις διαχρονικές αξίες της γαστρονοµικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, µε την ιστορία του να ξεκινά από το 1979. Η ατµόσφαιρα υψηλής αισθητικής βρίσκεται σε διάλογο µε τις υψηλές γαστριµαργικές επιδόσεις, υπό το άγρυπνο βλέµµα του ιδιοκτήτη του, Γιώργου Βασίλογλου, και του γιου του Αλέξανδρου. Ο ένας βάζει την εµπειρία, ο έτερος τη φρεσκάδα δηµιουργώντας ένα άριστο αποτέλεσµα. Προφανώς δεν είναι τυχαίο το έχει αποσπάσει και 6 βραβεία Χρυσών Σκούφων!

Info:
Καθηµερινά 13:00 – 00:00 (Κυρ. 13:00 – 19:00)
Πρ. Κοροµηλά 4, Τ. 2310 239805
FB: Clochard, Site: www.clochard.gr

Μαϊάμι – 74 years old

Μαϊάμι Θεσσαλονίκη

Το ηµερολόγιο έδειχνε 1945, όταν ο Δηµήτρης Μαµάης επέλεξε την απόµερη, τότε, παραλία του Αϊ-Γιάννη (Νέα Κρήνη) για να προσφέρει ουζάκι δίπλα στο κύµα. Από τότε το Μαϊάµι διείσδυσε στις συνήθειες των ντόπιων, που το προτιµούν όταν θέλουν να απολαύσουν µε τις παρέες τους την ψαροφαγία σε όλο της το µεγαλείο. Ευτυχώς, τίποτα δεν άλλαξε από τότε, χάρη στον σεβασµό τον οποίο επιδεικνύει η τρίτη γενιά – ο συνονόµατος εγγονός του ιδρυτή µαζί µε τις αδελφές Ντίνα και Γωγώ Τέρτση, που φροντίζουν µε την ίδια ζέση για τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και τα φρέσκα ψάρια, που δίνουν τη θέση τους σε πιάτα όπως η ψαρόσουπα και το µυδοπίλαφο. Στα συν, η εκλεπτυσµένη ατµόσφαιρα µε την classy διακόσµηση, τις ζεστές σάλες φαγητού και τη θέα στη θάλασσα!

Info:
Καθηµερινά, από τις 12:00
Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη, T. 2310 447996
FB: MAIAMI, Site: www.maiamirestaurant.gr

Ουζερί Τσινάρι – 134 years old

Ουζερί Τσινάρι Θεσσαλονίκη

Δίνει το ηχηρό «παρών» του στην Άνω Πόλη, αποτελώντας µία από τις πιο χαρακτηριστικές γωνιές στη συνοικία Τσινάρι. Αυτό το γραφικό ουζερί εξακολουθεί να αποπνέει την ίδια γοητεία, µε σύµβολό του το ιστορικό του κτήριο, που αριθµεί τουλάχιστον 130 χρόνια ζωής. Μάλιστα, επί Τουρκοκρατίας εδώ κάπνιζαν ναργιλέδες. Μεταγενέστερα έγινε και κουρείο, αλλά τα τελευταία 30 χρόνια αποτελεί ένα από τα αγαπηµένα ουζερί, που φηµίζεται ειδικά για τα σµυρναίικα σουτζουκάκια, τους τζιγεροσαρµάδες και τους ιδανικούς για ούζο µεζέδες!

Info:
Καθηµερινά 01:00-00:00
Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 72 & Κλειούς, Τσινάρι, T. 2310 284028
FB: Ouzeri Tsinari

Ολύμπιον – 67 years old

Ολύμπιον Θεσσαλονίκη

Πάνω στην Πλατεία Αριστοτέλους και άρρηκτα συνδεδεµένο µε την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, αυτό το εµβληµατικό κτήριο, κατασκευής του 1938, στέγασε το κινηµατοθέατρο Ολύµπιον, ενώ εδώ άνοιξε το οµώνυµο κατάστηµα στη θέση του καφενείου Μαύρος Γάτος. Οι παλιοί θυµούνται το χειροποίητο παγωτό και τους περίφηµους λουκουµάδες που σέρβιρε. Ύστερα από 28 χρόνια, η δεύτερη γενιά άνοιξε στο υπόγειο την ξακουστή disco Lavalbone, ενώ σήµερα ο πολυχώρος ανανεώνεται συνεχώς, µε το φηµισµένο όνοµά του να παραµένει σήµα-κατατεθέν!

Info:
Πλ. Αριστοτέλους 10, Τ. 2310 284001 

Θερμαϊκός Μπαρ – 27 years old

Θερμαϊκός Μπαρ Θεσσαλονίκη

Το ότι παλιότερα o «Guardian» το συµπεριέλαβε στα must-do’s της Ευρώπης για τη Θεσσαλονίκη και το ότι αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της κοινωνικής ζωής της από το 1992 λένε πολλά! Βέβαια, αυτό το µποέµικο café-bar, στέκι του καλλιτεχνόκοσµου, στη Λεωφ. Νίκης, δεν επαναπαύεται ούτε στα 24 χρόνια λειτουργίας του ούτε στην απαράµιλλη ατµόσφαιρά του.

Η ανανεωµένη σάλα του, που ισορροπεί άψογα τη γοητεία των βιενέζικων cafés µε τη mystique αύρα του cabaret, χάρη στην έµπνευση της ιδιοκτήτριάς του, Νατάσας Καλαφάτη. Το «θεατράλε» σκηνικό, η ποιότητα, οι προσιτές τιµές και η arty φιλοσοφία αποτελούν διαχρονικές αξίες του. Έτσι, οι µέρες κυλούν γλυκά στις ‘70s καθιστικές γωνιές και τα βράδια µάς ξεσηκώνει µε «καθαρά» ποτά και ζωηρές µουσικές! Tip: Τα µουσικά events τα Σαββατοκύριακα µε guests djs.

Info:
Καθηµερινά, από τις 10:00
Λεωφ. Νίκης 21, Τ. 2310 239842
FB: Μπαρ Θερμαϊκός – Thermaikos Bar

Axilleion Cafe bar – 56 years old

Axilleion Cafe bar Θεσσαλονίκη

Η διαδροµή του ξεκινά το 1963, τότε που ο ιδρυτής του, ο κ. Στέφανος, άνοιγε αυτό το καφεζαχαροπλαστείο στη Λ. Νίκης. Μπορεί να πέρασαν 56 χρόνια, µα ευτυχώς παραµένει διαχρονικό σηµείο συνάντησης και, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος µας εκπλήσσει µε τον ανανεωµένο χώρο του. Στα δυνατά χαρτιά του περιλαµβάνονται η προνοµιακή θέα στον Θερµαϊκό και ο οικείος και αρχοντικός χώρος του.

Info:
Καθηµερινά από τις 09:00
Λεωφ. Νίκης 37, Τ. 2310 229330
FB: Axilleion Cafe Bar,Site: www.axilleion.com

Χαµόδρακας – 93 years old

Χαµόδρακας Θεσσαλονίκη

Με 93 χρόνια στο ενεργητικό του έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για την ανεξίτηλη σφραγίδα που έχει αφήσει στο γαστρονοµικό σύµπαν της Θεσσαλονίκης και µάλιστα ως το πρώτο εστιατόριο της πόλης! Όλα ξεκίνησαν το 1926, από τον Λεωνίδα Χαµόδρακα, στην παραλία της Ν. Κρήνης. Εκεί βρίσκεται ο Χαµόδρακας µέχρι σήµερα, πρεσβεύοντας την ψαροφαγία. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ξεσηκώνουν τους γευστικούς κάλυκες µε τη θαλασσινή σπιρτάδα τους!

Info:
Καθηµερινά 12:00-00:00
Μανώλη Γαγύλη 13, Καλαµαριά, T. 2310 447943
Site: www.hamodrakas.gr

Διάβαση – 42 years old

Διάβαση Θεσσαλονίκη

Δεν είναι και λίγο το ότι από το 1977 φηµίζεται για το καλό φαγητό του, γεγονός το οποίο απαντά στο γιατί έχει… ορκισµένους θαµώνες! Πρωτοµάστοράς του, ο Άγγελος Χαντακής, ο master του γύρου, ο οποίος µεταλαµπάδευσε στη σηµερινή γενιά τα µυστικά του. Συνεπώς, ο γύρος αλλά και τα ζουµερά σουτζουκάκια ή η χειροποίητη ρώσικη σαλάτα είναι µόνο µερικά από τα must! Θετικό πρόσηµο βάζει και η λίστα µε τα ελληνικά κρασιά.

Info:
Καθηµερινά 11:00-00:00
Παύλου Μελά 13, T. 2310 220596
FB: Διάβαση

Ζύθος – 102 years old

Ζύθος Θεσσαλονίκη - ιστορικό στέκι

Ένα βαρύ όνοµα µε τεράστια κληρονοµιά ακολουθεί ένα από τα ιστορικότερα µαγαζιά της πόλης! Ο λόγος για το Ντορέ, έναν ζωντανό θρύλο, µε αφετηρία το 1917, όταν ο Αλφρέδο Μορατόρι δηµιούργησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένα καφέ-ζαχαροπλαστείο σε ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο απευθυνόταν κυρίως στην ελίτ και δεν άργησε να γίνει σηµείο αναφοράς πολιτικών και κοινωνικών συζητήσεων. Βιεννέζικες καρέκλες, πλακάκια του Μεσοπολέµου, µαρµάρινα τραπέζια και ένα µασίφ ξύλινο bar µε σκαλιστά κοµµάτια από τα παλιά… µπιλιάρδα που υπήρχαν στο υπόγειο είναι µερικά από τα vintage στοιχεία, τα οποία µαζί µε την αυθεντική πινακίδα του µαρτυρούν την αίγλη άλλων εποχών – εδώ, άλλωστε, έχουν γευµατίσει ο Βενιζέλος, η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του τελευταίου αιώνα…

Ζύθος Θεσσαλονίκη

Πίσω στον χρόνο, σηµαντικός σταθµός το 1959, όταν µετακόµισε στη σηµερινή του θέση, στη σκιά του Λευκού Πύργου και έγινε καλλιτεχνικό στέκι για συγγραφείς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Κοµβική χρονιά και το 1992, όταν ο µετέπειτα ιδιοκτήτης Τάκης Ξεφτέρης (ανιψιός του Μορατόρι), στην προσπάθειά του να το σώσει από την επερχόµενη παρακµή, πρότεινε τότε στη Δέσποινα Μαυροµµάτη, ιδιοκτήτρια του Ζύθου στα Λαδάδικα, της πρώτης µπυραρίας στην Ελλάδα, να το αναλάβει. Η αναβίωσή του το 1995 σηµατοδότησε την κοινή τους πορεία ως Ντορέ-Ζύθος, µε σήµα κατατεθέν τον «παλιό εργάτη των Λαδάδικων». Μέχρι και σήµερα και τα δύο µαγαζιά παραµένουν ψηλά στις προτιµήσεις ντόπιων και επισκεπτών, εξαιτίας του αριστοκρατικού περιβάλλοντος και της αδιαπραγµάτευτης ποιότητας.

Το πληθωρικό τους, ανεξάντλητο σε προτάσεις ηµέρας, µενού τιµά την ελληνική παράδοση, µε προτεραιότητα τα ντόπια προϊόντα, τις δηµιουργικές συνταγές και τις επιρροές από όλες τις πλευρές της Μεσογείου. Δίπλα σε κλασικά πιάτα, όπως η πίτα Καισαρείας, τα µανιτάρια καγιέν και η µαϊντανοσαλάτα, έρχονται προτάσεις όπως το αρνίσιο κεµπάπ, το κοτόπουλο γεµιστό µε γραβιέρα, τα πέτουρα λαχανικών και τα µοσχαρίσια µάγουλα να κερδίσουν τις εντυπώσεις!

Το ήξερες ότι…

  • Στον χώρο του Nτορέ-Ζύθος έχουν γυριστεί ταινίες, video clips και έχουν γίνει πολλές συνεντεύξεις επωνύµων;
  • Ήταν το πρώτο µαγαζί όπου δόθηκε δουλειά σε γυναίκα σερβιτόρο;
  • Ήταν το πρώτο µαγαζί που έβαλε στο µενού του µόνο ελληνικά προϊόντα και ελληνικές µικροζυθοποιίες;
  • Συχνά πραγµατοποιούνται παρουσιάσεις από ελληνικές µικροζυθοποιίες;
  • Ο κατάλογός του είναι γραµµένος σε 10 γλώσσες;

Info:
Καθημερινά 10:00-02:00
Ντορέ Ζύθος: Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, Τ. 2310 279010
Ζύθος Λαδάδικα : Κατούνη 5, Τ. 2310 540284
FB: Dore Zithos, Site: www.zithos.gr

Πηγή: BEST IN TRAVEL THESSALONIKI

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,292LikesΚάντε Like
88,396 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ