ιταλική κουζίνα

Γνωρίζατε ότι η ιταλική κουζίνα ανήκει στα πολιτιστικά αγαθά της UNESCO; Δικαίως, αφού δεν υπάρχει άλλη κουζίνα στον κόσμο που να μας κάνει να την λιγουρευόμαστε όλο και περισσότερο και να έχει τόσους φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Εμείς σας παρουσιάζουμε 7 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη λατρεμένη “Cucina Italiana”.

Να σημειωθεί εδώ ότι, η ιταλική κουζίνα αναδείχθηκε η καλύτερη του κόσμου!

Η ντομάτα δεν ήταν πάντα χαρακτηριστικό ιταλικό συστατικό

Ιταλικό μενού χωρίς ντομάτες; Αδύνατον! Η ντομάτα μπαίνει σε όλα τα ιταλικά πιάτα, από την πίτσα για να μη στεγνώσει η ζύμη, μέχρι μακαρονάδες και στη σαλάτα καπρέζε! Τα στρυχνοειδή λαχανικά στα οποία ανήκει και η ντομάτα ήταν γνωστά μόνο στην κεντρική και νότια Αμερική. Μόλις το πρώτο μισό του 16ου αιώνα ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε τις ντομάτες στην Ευρώπη. Οι Ιταλοί την ονόμασαν “Pomi d’ oro” δηλαδή χρυσό μήλο, και το λαχανικό απέκτησε αμέσως πολλούς φανατικούς. Έτσι ενσωματώθηκε στην ιταλική κουζίνα. Εμπλούτισε και βελτίωσε ένα μεγάλο αριθμό πιάτων και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιταλικής κουζίνας.

Ζυμαρικά - ιταλική κουζίνα

Υπάρχουν περίπου 600 διαφορετικά είδη ζυμαρικών

Σίγουρα ξέρετε τις πέννες, τα σπαγγέτι, τα ραβιόλι και τις παπαρδέλλες. Έχετε ακούσει όμως τις trofiette, pizzoccheri και midolline; Είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς όλα τα είδη ζυμαρικών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 600 διαφορετικά είδη, τα οποία μπορούν να διαχωριστούν με βάση την κατάληξη: τα φαρδιά ζυμαρικά λήγουν σε “-elle”, τα μικρότερα σε “-ette”, τα ακόμα πιο μικρά σε “-ine/ini” και τα μεγαλύτερα σε “-oni”.

Η ιταλική κουζίνα είναι η πιο δημοφιλής στον κόσμο

Δεν υπάρχει πιο αγαπητή κουζίνα από την ιταλική. Σε όποια χώρα κι αν βρεθείτε, η πίτσα, τα ζυμαρικά και άλλα ιταλικά πιάτα βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης. Η Γερμανία είναι η χώρα με τις περισσότερες παραγγελίες πίτσας στον κόσμο.

Πίτσες - ιταλική κουζίνα

Οι Ιταλοί λατρεύουν τον καφέ στα όρθια

Μια από τις ιταλικές συνήθειες είναι να στέκονται στο μπαρ και να πίνουν ένα γρήγορο εσπρέσσο. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί οι Ιταλοί δε δίνουν τόσο μεγάλη αξία στο πρωινό, σε σύγκριση με τα άλλα γεύματα της ημέρας (με τα antipasti, primo piatto, secondo piatto, dolci), αφετέρου γιατί ένας καφές στο όρθιο κοστίζει λιγότερο από ό,τι αν κάθεται κανείς. Αυτό που απαγορεύεται ρητά στους Ιταλούς είναι το φαγητό στο όρθιο. Θεωρείται ότι αφού μαγειρεύεται με αγάπη, πρέπει να απολαμβάνεται στο τραπέζι.

Η pasta κάνει καλό στην υγεία

Τα παιδιά στην Ιταλία δεν περνάνε και τόσο άσχημα όταν αρρωσταίνουν. Ενώ στη βόρεια Ευρώπη θεωρείται ότι ο σκέτος ζωμός κότας είναι ωφέλιμος, στις χώρες της νότιας Ευρώπης προτιμούν την Pastina, δηλαδή μια σούπα με ζυμαρικά σε πολύ λεπτή μορφή, σαν το δικό μας φιδέ.

Ιταλική πίτσα

Το ελαιόλαδο δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτο

Το ελαιόλαδο είναι ένα υγιεινό και νόστιμο υλικό που συναντάμε παντού στην ιταλική κουζίνα, όχι όμως στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια. Στην Ιταλία γνωρίζουν καλά ότι η μαγειρική των ζυμαρικών είναι μια μικρή τέχνη. Χρειάζονται μόνο λίγα κι απλά υλικά για να δημιουργήσουν ένα τέλειο πιάτο ζυμαρικών: μια μεγάλη κατσαρόλα, χωρητικότητας 6 λίτρων, ακόμα κι αν μαγειρεύετε για τρία άτομα. Πολύ νερό, σχεδόν ένα λίτρο ανά 100 γραμμάρια και τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Προσοχή: μην ξεπλένετε τα βρασμένα μακαρόνια με κρύο νερό. Αυτό αφαιρεί τη δυνατότητα να δέσουν υπέροχα με τη σάλτσα.

Το νερό από τα βρασμένα μακαρόνια ξαναχρησιμοποιείται

Αν μελετήσετε την αυθεντική ιταλική κουζίνα, θα διαπιστώσετε ότι το νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά είναι ιερό. Οπότε γίνεται να το πετάξετε έτσι απλά στο νεροχύτη; Με τίποτα! Αφού βράσουν τα ζυμαρικά, οι Ιταλοί κρατούν στην άκρη το νερό και το προσθέτουν με ένα κουτάλι της σούπας μέσα στη σάλτσα που ετοιμάζουν. Το αλάτι και το άμυλο που απελευθέρωσαν τα ζυμαρικά στο νερό βελτιώνει τη σύσταση και τη γεύση της σάλτσας. Για αυθεντική “Pasta dalla Nonna”!

Δείτε επίσης στο travelsrtyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ