Καλωσορίσατε στο Κουκάκι, την 5η πιο περιζήτητη γειτονιά του airbnb στον κόσμο Τα δύο μεγάλα μουσεία, η τουριστική ανάπτυξη, και η επέλαση του Airbnb άλλαξαν τη λειτουργία μιας ολόκληρης περιοχής του Κέντρου.

Οι τουρίστες τη θεωρούν ιδανική, ενώ οι Αθηναίοι είναι σχεδόν αδύνατο να νοικιάσουν σπίτι εκεί

Δίπλα στην Ακρόπολη και στο επιβλητικό μουσείο της, στη δροσιά του Φιλοπάππου και πλάι στην πολύβουη λεωφόρο Συγγρού, η γειτονιά μοιάζει κάθε τόσο να αλλάζει αλλά και να κρατάει το χαρακτήρα της. Είναι το Κουκάκι και τα δεκάδες του πρόσωπα, που όλα τους έχουν μια ξεχωριστή γοητεία.

Τravel+leisure: Ο Gordon Ramsay αποκαλύπτει ποια είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου για να βγείτε για δείπνο!Και μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό!

Στη Βεΐκου δεν πειράζει κι αν δε βρεις να παρκάρεις με την πρώτη, αν είσαι λιγάκι μόνο ρομαντικός τα αρώματα από τις νεραντζιές θα σε κάνουν να ξεχαστείς. Λίγο πιο χαμηλά, στους πεζόδρομους της Ολυμπίου και της Δράκου, ηλικιωμένες κυρίες μιας παλιάς μεσοαστικής τάξης που δεν εγκατέλειψαν ποτέ τη γειτονιά τους, απολαμβάνουν στον ίσκιο τον ελληνικό τους και συζητούν, ποιος ξέρει τι. Και στο διπλανό παγκάκι, κάτω από τον πολύτιμο ήλιο, ένα ζευγάρι τουριστών θα περιεργάζεται κάποιον αθηναϊκό χάρτη, καταστρώνοντας το πλάνο της ημέρας.

Κουκάκι, η γειτονιά της Ακρόπολης

Είναι λίγα χρόνια τώρα που το Κουκάκι έγινε «προορισμός», αλλά όχι στην έννοια του fast, του γρήγορου, του αγχωτικού. Τα καφέ, παλιά και νέα, βγάζουν μια αίσθηση χαλαρότητας, τα φαγάδικα δείχνουν να συναγωνίζονται με τις μυρωδιές τους, συνεταιριστικές κολεκτίβες βρήκαν τα στέκια τους, κι όλα αυτά δίπλα στους παλιούς κατοίκους και στις παλιές επιχειρήσεις: μπακάλικα, ταπετσέρικα, καπηλειά, επιπλάδικα. Ακόμα και τα διατηρητέα αρχοντικά δείχνουν συμφιλιωμένα με τα αποτελέσματα της αντιπαροχής.

Το Κουκάκι, η γειτονιά που παλιότερα λεγόταν «Μικρό Παρίσι» και σήμερα συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς, που συνορεύει με την Ακρόπολη και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δύσκολα θα σταματήσει να θυμίζει παλιά Αθήνα. Γιατί έχει μια τάση να σέβεται και να διατηρεί το παλιό, όπου είναι δυνατόν, αλλά και να υποδέχεται χωρίς πολλές καχυποψίες το καινούργιο. Εκεί βρήκαμε τα καλύτερα στέκια, τα πιο ιδιαίτερα καταστήματα

Αποτέλεσμα εικόνας για κουκάκι αθήνα

Από τα πιο ισχυρά της πλεονεκτήματα είναι η προνομιακή της θέση, σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και την παραλιακή λεωφόρο. Το Κουκάκι είναι μια φιλική και φιλόξενη γειτονιά που συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, τον θόρυβο με την ησυχία, τα αρχοντικά με τις μοντέρνες πολυκατοικίες και το μποέμ στυλ με την αστική κουλτούρα. Παλιότερα, η συγκεκριμένη περιοχή ήταν γνωστή λόγω του εργοστασίου του Φιξ. Στη λεωφόρο Συγγρού υπήρχαν πολλά καφενεία, στα οποία μαζεύονταν οι εργάτες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν πολλά φανοποιεία, συνεργεία αυτοκινήτων, παντοπωλεία και μπακάλικα.

Το αφεντικό τρελάθηκε: Η απίστευτη προσφορά της Aegean για πτήσεις εξωτερικού που θα γίνει «καπνός»!Ισχύει ως 10/10

Με την πάροδο του χρόνου πολλά άλλαξαν. Ειδικότερα όταν ανεγέρθηκε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και προσφάτως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα οποία αποτέλεσαν τις κύριες αιτίες μεταμόρφωσης και ανάπτυξης της περιοχής. Και, φυσικά, βοήθησαν να γίνει το επίκεντρο της «διαμοιρασμένης οικονομίας». Στην εποχή μας όλοι γνωρίζουν το Κουκάκι και μόνο στο Instagram το όνομά του πλησιάζει τις 7.000 αναρτήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για κουκάκι αθήνα

Ενδεικτικό είναι ότι σε μεγάλη ιστοσελίδα αγγελιών, αναζητώντας κατοικίες για ενοικίαση στο Κουκάκι, οι διαθέσιμες αναρτήσεις ήταν μόλις 56. Την ίδια στιγμή στον γειτονικό Νέο Κόσμο έφταναν τις 235, στη Νέα Σμύρνη τις 332 και στην κοντινή Καλλιθέα τις 523. Όμως σε μια παρόμοια αναζήτηση στην πλατφόρμα της Airbnb τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, αφού μόνο στο Κουκάκι οι προσφορές κατοικιών ξεπερνούσαν τις 300. Επιπλέον, όπως πληροφορηθήκαμε, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση είναι στα 52 ευρώ και το εύρος των τιμών κυμαίνεται από 8 έως 1.000+ ευρώ

«Το Κουκάκι, λόγω της υψηλής ζήτησης κατοικιών του Αirbnb και άλλων εταιρειών, έχει πλέον ελάχιστη προσφορά σε ακίνητα, γι’ αυτό οι τιμές πώλησης και ενοικίασης παραμένουν υψηλές. Μια μέση τιμή πώλησης διαμερίσματος 20-30 ετών κυμαίνεται από 1.300 έως 1.500 ευρώ/τ.μ., η οποία βέβαια εξαρτάται από τη θέση του ακινήτου και τη θέα του. Τα ρετιρέ που βλέπουν Ακρόπολη κυμαίνονται γύρω στα 2.000-2.300 ευρώ/τ.μ. Να επισημάνουμε ότι την περίοδο αυτή δεν υπάρχουν καθόλου νεόδμητα διαμερίσματα.

Οι τιμές ενοικίου σε διαμερίσματα χαμηλών ορόφων είναι γύρω στα 10 ευρώ/τ.μ. και στα διαμερίσματα με θέα την Ακρόπολη περίπου 12-15 ευρώ/τ.μ.» θα μου πει η γενική γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή. Βέβαια, το γεγονός αυτό έχει προξενήσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών ακινήτων, ακόμη και από άλλες χώρες, οι οποίες εστιάζουν στην εμπορική εκμετάλλευση αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας μεγάλο αριθμό κατοικιών. «Από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων αυτό μπορεί να είναι μόνο καλό, διότι όχι μόνο λαμβάνουν σίγουρα το μίσθωμα αλλά και στη λήξη του συμβολαίου παραλαμβάνουν ένα σπίτι που έχει ανακαινιστεί πλήρως.

Από την πλευρά των μισθωτών-επιτηδευματιών, πρόκειται αναμφίβολα για εμπορική εκμετάλλευση. Το ίδιο έχει συμβεί σε όλες τις τουριστικές πόλεις στην Ευρώπη, όπου εταιρείες και ιδιώτες επενδύουν σε αστικά ακίνητα. Παρότι εμείς, ως εταιρεία, δεν μισθώνουμε ακίνητα με σκοπό την εκμετάλλευση, καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά σίγουρα έχει όλα τα οφέλη που προαναφέραμε» υποστηρίζει ο συνιδρυτής της start-up εταιρείας eazybnb που ειδικεύεται στη διαχείριση διαμερισμάτων για την Αirbnb, Νάσος Γαβαλάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ