αλλαγή ώρας ρολόγια

Αλλάζει φέτος η ώρα; Τι θα ισχύσει για την Ελλάδα… Πολύς λόγος γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή με την αλλαγή της ώρας σε χειμερινή και με την στροφή των δεικτών του ρολογιού 1 ώρα πίσω…

Φέτος το φθινόπωρο η ώρα θα αλλάξει σε χειμερινή τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα η ημερομηνία θα είναι στις 25 Οκτωβρίου όταν οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα πίσω και ως γνωστόν θα καταλάβουμε πια ότι μπαίνουμε σιγά-σιγά στον χειμώνα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021. Αυτό θα ισχύσει για όσες ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για εκείνες που θέλουν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Τι εξυπηρετεί η αλλαγή της ώρας;

Η αλλαγή της ώρας έχει ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την εξοικονόμηση ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα γυρνώντας τους δείκτες των ρολογιών, συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας γίνεται εξοικονόμηση 210 ωρών ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Η ιστορία πίσω από αυτή την κίνηση έχει την αρχή της στη δεκαετία του ’70, όταν η πετρελαϊκή κρίση ήταν στο απώγειό της και είχε πλήξει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν το φως της μέρας. Από το 1996 ισχύει μία πανευρωπαϊκή ρύθμιση για όλα τα κράτη κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της μέρας για 60 λεπτά παραπάνω), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ