Αμπελάκια Λάρισα

Αμπελάκια…Το στολίδι της Θεσσαλίας! Μακριά από τα αστικά κέντρα και τους συγκοινωνιακούς άξονες, σε εποπτική θέση, πέντε χιλιόμετρα από τα Ιερά στενά των Τεμπών, ανηφορίζοντας κανείς μπορεί να δει να ξεπροβάλλουν τα Αμπελάκια, η Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων όπως έχει επικρατήσει, ένας γραφικός παραδοσιακός οικισμός.

Αμπελάκια Λάρισας, στην πλατεία του χωριού

Κοινότητα η οποία ανήκει στην Επαρχία Λάρισας του Νομού Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους “Όσσα”,ή “Κίσσαβος” και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα Τέμπη όπου περνά η Εθνική οδός, Αθηνών – Θεσσαλονίκης και σε απόσταση 31 χλμ. από την Λάρισα, 120 από Θεσσαλονίκη και 380 από την Αθήνα.

Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το «χωριό» διαφέρει από τα άλλα …και όντως αυτό συμβαίνει.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων: Το… παραμυθένιο χωριό και ο μύθος που ακολουθεί το όνομα του

Αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού μαρτυρούν με την αρχιτεκτονική τους-αρχικά-ότι τα χρόνια που πέρασαν άφησαν την δική τους ανεξίτηλη ιστορική πινελιά. Μια μαγεία διάχυτη μέσα στα στενά του χωριού αφήνουν τον ταξιδιώτη άφωνο να θαυμάζει τον πολιτισμό που μαρτυρούν τα σπίτια, οι λιθόστρωτοι δρόμοι, οι γέροντες.

Αμπελάκια Λάρισας, εντυπωσιακά κτήρια

Το χωριό δεν φημίζεται τυχαία για τα σπουδαία αυτά αρχοντικά του, καθώς γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν, χάρη στην επεξεργασία και την βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα που παρήγαγαν από την επεξεργασία του φυτού ριζάρι.

Η ιστορία του χωριού

Το χωριό δεν είναι με ακρίβεια γνωστό πότε πρωτοδημιουργήθηκε. Στη μεσαιωνική εποχή πάντως, η περιοχή των Αμπελακίων ήταν μέλος ενός πολίσματος – φρουρίου μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών, του Λυκοστομίου (μετέπειτα Μπαμπά) και μάλλον με την κατάκτηση της περιοχής από τους Τούρκους το 1393 – 1394 οι κάτοικοι του βυζαντινού Λυκοστομίου ανέβηκαν στα βουνά της Όσσας.

Τα Αμπελάκια έγιναν οικισμός με αυτό το όνομα, μεταξύ 1454 και 1455 από πρωτοβουλία ενός Τούρκου τιμαριούχου, ο οποίος συγκέντρωσε στην περιοχή χωρικούς που δεν είχαν γη, ούτε ανήκαν σε γη άλλων και τους έβαλε να ζήσουν και να δουλέψουν στα χωράφια της περιοχής του. H ημερομηνία φαίνεται σε έγγραφο (τα χειρόγραφα του Maliyeden Mudevver) που είναι απογραφή και φορολογική καταγραφή της Θεσσαλίας, στης οποίας το φύλο 22α αναφέρεται η ίδρυση του οικισμού τη συγκεκριμένη χρονολογία.

Αμπελάκια Λάρισας, βόλτα στο χωριό

Περιγράφοντας το μέρος οι Δανιήλ Φιλιππίδης και Γρηγόριος Κωνσταντάς στη «Νεωτερική Γεωγραφία» τους, γράφουν «….ότι σε μικρή απόσταση από αυτήν (την κοιλάδα των Τεμπών) ως μισή ώρα μακριά από την δεξιά όχθη του Πηνειού, και ως τρεις από τη θάλασσα προς δύσι, εις μια τοποθεσία κρημνώδη και λακκώδη (βρίσκονται τα Αμπελάκια)…»

Οι ομορφιές της Θεσσαλίας είναι ατελείωτες.. Το Περτούλι Τρικάλων είναι η επόμενη εκδρομή που πρέπει να πας! Δείτε το μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες!

Όσον αφορά το όνομα του χωριού, κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το όνομα Αμφιλάκκια, δηλαδή ανάμεσα σε δυο λάκκους, ενώ πιο πιθανό φαίνεται να το χωριό να πήρε το όνομά του από τα πολλά μικρά αμπέλια που καλλιεργούνταν κάποτε εκεί.

Δείτε και άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες του χωριού:

Γνωρίστε επίσης το Μεταξοχώρι, το “διαμάντι της Θεσσαλίας: Το χωριό των καλλιτεχνών με τα επιβλητικά αρχοντόσπιτα και την απίστευτη ομορφιά

Aρχοντόσπιτα που σε ταξιδεύουν στην αίγλη μιας άλλης εποχής, περασμένης, που έχει αφήσει όμως ανεξίτηλα τα σημάδια της στο τόπο και τον χρόνο. Κάπως έτσι περιγράφει ο επισκέπτης το Μεταξοχώρι της Θεσσαλίαςχωριό των καλλιτεχνών και απίστευτα γραφικό!

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας πανοραμική άποψη

Γαλήνιο περιβάλλον, άφθονα νερά, οργιώδης βλάστηση στις πλαγιές, αιωνόβια πλατάνια και παλιές εκκλησίες που κρύβουν ανεκτίμητους θρησκευτικούς θησαυρούς. Αυτό είναι το Μεταξοχώρι, ένα χωριό σε έναν τόπο όπου η φυσική ομορφιά περισσεύει.

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας παλιά αρχοντικά

Το “στολίδι” της Θεσσαλίας

Χτισμένο στα 320 μ. υψόμετρο, στις νότιες πλαγιές του Κίσσαβου, το Μεταξοχώρι ανήκει στο Δήμο Αγιάς, απέχει 39 χλμ. από τη Λάρισα και έχει μόνιμο πληθυσμό 450 περίπου κατοίκους. Παλαιότερα λεγόταν Ρέτσιανη, που στα Σλάβικα σημαίνει «Ποταμοχώρι».about:blank

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας παραδοσιακά σπίτια

Το Μεταξοχώρι είναι ένας από τους 5 χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς στη Θεσσαλία. Κι αυτό γιατί εδώ διατηρούνται μνημεία από τα οποία τα οχτώ είναι εκκλησίες του 17ου – 19ου αιώνα και τα άλλα τρία είναι το υδραγωγείο, με οχτώ καμάρες, το Παρθεναγωγείο (ίδρυση 1881) και το μισογκρεμισμένο πια αρχοντικό των Φαβρ.Λιτόχωρο: Το πανέμορφο χωριό της Πιερίας που είναι το καλύτερο ορμητήριο για τον Όλυμπο

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας σοκάκια

Περπατάμε σε 15 κουκλίστικα σοκάκια – Πανέμορφες αστικές γωνιές στις πόλεις του κόσμου!

Πολύ γραφικό χωριόξεχωρίζει για τα πολλά παραδοσιακά σπίτια, αρχοντικά τα περισσότερα, με πλούσια ιστορία και παράδοση. Αρκετά από αυτά είναι παλαιά αρχοντικά των μεταξεμπόρων της περιοχής.

Επιβλητικά αρχοντόσπιτα

Διάσπαρτα στους δρόμους του οικισμού, στέκουν επιβλητικά κι αντιστέκονται στη φθορά που προκαλεί ο αμείλικτος χρόνος για να θυμίζουν στους νεότερους τη μακρά ιστορία του τόπου, αποτελώντας ταυτόχρονα πειστήρια αίγλης και πλούτου.

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας πέτρινα αρχοντικά

Η ευμάρεια και η οικονομική ευρωστία χαρακτήριζε ανέκαθεν την περιοχή και τους κατοίκους της. Ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα είχαν αναπτυχθεί και λειτουργούσαν οι πρώτες οικιακές βιοτεχνίες, που ασχολούνταν με την παραγωγή βαμβακερών νημάτων και μεταξιού.

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας χιονισμένα σπίτια

Η ενασχόληση των κατοίκων του Μεταξοχωρίου με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα ήταν αυτή όμως που έδωσε ώθηση στην οικονομική άνθιση του οικισμού.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων: Το… παραμυθένιο χωριό και ο μύθος που ακολουθεί το όνομα τουΑνακαλύψαμε 6 ελληνικά χωριά-φαντάσματα! Οι απίθανες ιστορίες εγκατάλειψης!

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας πέτρινο σπίτι

Η χρυσή εποχή μάλιστα της σηροτροφίας εντοπίζεται κατά τη διάρκεια των ετών 1850 – 1920 και η φήμη που απέκτησε τότε το μετάξι της περιοχής χάρη στην εξαιρετική ποιότητά του ήταν μεγάλη, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν σοβαρές προσπάθειες για την παραγωγή μεταξόσπορου. Σταδιακά όμως η σηροτροφία αντικαταστάθηκε από τη δενδροκαλλιέργεια.

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας ξενώνας φωτισμένος

Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι γνώρισαν, αγάπησαν και απέκτησαν δική τους κατοικία στην περιοχή. Ανάμεσά τους συγγραφείς, μουσικοί και ηθοποιοί όπως η Κάτια Αντωνοπούλου, ο Παντελής Καλιότσος, η Άννα Καλιότσου, ο Γιάννης Κοντός, η Άννα Βαγενά, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Νίκος Ζακυνθινός, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, η Ρένα Αγγουρίδου, η Μάρθα Φριντζήλα και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ