Όταν μιλάμε για τον Άντονι Μπουρντέν δεν χρειάζονται συστάσεις. Μπορεί να μην βρίσκεται πλέον στη ζωή, αλλά ο πολυταξιδεμένος σεφ είχε και έχει άποψη με βαρύτητα για το φαγητό χάρη στην επιτυχημένη του πορεία και μπορεί να διακρίνει την καλή ποιότητα στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των πιάτων.

Ο Μπουρντέν δεν δίσταζε να πει τα πράγματα με το όνομά τους και πάρα πολλές φορές, έχει μοιραστεί με το κοινό τα κακώς κείμενα του φαγητού, αλλά και συμβουλές για να τρώμε καλύτερα. Πάνω από όλα, βάζει την πρώτη ύλη, γι αυτό και στις εκπομπές του πολλές φορές απολαμβάνει περισσότερο το φαγητό που παρασκευάστηκε σε ένα χωριό, με φρέσκες πρώτες ύλες, παρά ένα γκουρμέ γεύμα σε πολύ ακριβό εστιατόριο.

Ας δούμε τώρα την άποψή του για συγκεκριμένα πιάτα που σερβίρονται στους χώρους εστίασης και η αξία τους είναι υπερεκτιμημένη.

Το εκλεκτό Kobe beef

Για εσάς που διαβάζετε για πρώτη φορά την παραπάνω ονομασία, το ιαπωνικό αυτό κρέας προέρχεται από μοσχάρια της ράτσας Tajima, τα οποία έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη Kobe της Ιαπωνίας. Εκεί εκτρέφονται με συγκεκριμένες μεθόδους και ευνουχίζονται για να “εξευγενιστεί” το κρέας τους. Είναι γνωστό για την έξοχη υφή του, τη γεύση του, το μοναδικό του άρωμα, αλλά και την τιμή του, η οποία κυμαίνεται στα 300 ευρώ το κιλό.

Όμως ο Μπουρντέν υποστηρίζει, πως ελάχιστα είναι τα εστιατόρια που παρέχουν στους καταναλωτές τους το πραγματικό Kobe beef, αφού σερβίρουν ένα φθηνότερο παράγωγο που στην αγορά αποκαλούν wangus και όχι το αυθεντικό Kobe.

Διαβάστε ακόμα:  Καθαριότητα δωματίων στα ξενοδοχεία: Ο Τάσος Δούσης σας αποκαλύπτει τα μυστικά που ξέρουν μόνο οι καμαριέρες!

Αυτή η απάτη είναι ευρέως διαδεδομένη… Στο βιβλίο «Πραγματικό φαγητό, ψεύτικο φαγητό», ο συγγραφέας Larry Olmsted ισχυρίζεται ότι «το πραγματικό» Kobe σερβίρεται μόνο σε περίπου δώδεκα εστιατόρια στις ΗΠΑ, ωστόσο ο όρος εμφανίζεται σε εκατοντάδες.

Πολλές φορές τα εστιατόρια παρουσιάζουν πολύ ιδιαίτερα και γκουρμέ πιάτα (ακόμα και τα πιο κοινά) στα οποία υποτίθεται πως προσθέτουν λάδι τρούφας, σε χαμηλή τιμή. Όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το λάδι αυτό να μην είναι το αυθεντικό, αφού τα περισσότερα λάδια τρούφας στο εμπόριο έχουν δημιουργηθεί από μια μίξη. 

Σύμφωνα με το Reader’s Digest, το έλαιο τρούφας είναι υπερτιμημένο επειδή συχνά αραιώνεται με άλλα συστατικά. Πολλοί πελάτες εξαπατώνται και πιστεύουν ότι παίρνουν μια ανώτερη γεύση για ένα σχετικά χαμηλό τίμημα. Τα περισσότερα εμπορικά έλαια από τρούφα δημιουργούνται με ανάμιξη ελαιολάδου με ένα εργαστηριακά παραγόμενο χημικό προϊόν.

Μην παραγγείλετε ποτέ ξανά πιάτα, των οποίων τα προϊόντα δεν γνωρίζετε από πού προέρχονται, τονίζει ο Μπουρντέν. Μπορείτε ωστόσο να απολαύσετε τις αγαπημένες σας γεύσεις, αν αγοράσετε τις αυθεντικές πρώτες ύλες.

Δείτε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ