Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
26.9 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΑνακαλύψτε το διαφορετικό πρόσωπο των Χανίων!

Ανακαλύψτε το διαφορετικό πρόσωπο των Χανίων!

Το διαφορετικό πρόσωπο των Χανίων ξεδιπλώνεται μέσα από εντυπωσιακές ομορφιές που έπλασε η φύση και ο άνθρωπος με μαγικό τρόπο. Εκτός από τις must στάσεις στην πόλη των Χανίων, αξίζει και το once in a lifetime οδοιπορικό για εκείνους που ξέρουν και για όσους θέλουν να μάθουν…

Λευκά Όρη

Λευκά Όρη, Χανιά
Το διάσημο αγριοκάτσικο κρι-κρι

Οι ντόπιοι αποκαλούν την περίφηµη οροσειρά, Μαδάρες («γυµνές») εξαιτίας των άνυδρου και απόκρηµνου εδάφους της. Βρίσκεται στη δυτική Κρήτη και εκτείνεται σε περιοχή µε µήκος 60 και πλάτος 35 χιλιόµετρα. Από τις 50 συνολικά κορφές, ψηλότερη είναι οι Πάχνες (2.454 µ.). Πέρα από τα εκπληκτικά φαράγγια, όπως αυτό της Σαµαριάς, τα διάφορα ενδηµικά είδη και τα τοπία ιδιαίτερης οµορφιάς, αποτελεί αγαπηµένο τόπο για το διάσηµο αγριοκάτσικο κρι-κρι.

- Advertisement -

Νησίδα Σούδας

Σούδα, Κρήτη
Νησίδα Σούδας

Πανέµορφο, σωστό καρτ ποστάλ! Εντός του κόλπου στο φυσικό λιµάνι της Σούδας, βρίσκεται το οµώνυµο νησάκι, πάνω στο οποίο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και το βενετσιάνικο φρούριο. Ιστορικά, συνδέεται µε τους αγώνες των Κρητικών για την ένωση µε την Ελλάδα, καθώς εκεί υψώθηκε η Γαλανόλευκη την 1/2/1913. Πλέον η νησίδα ήταν ανοιχτή για το κοινό, καθώς ήρθη η απαγόρευση της πρόσβασής της για στρατιωτικούς λόγους…

Νήσος Γαύδος

Γαύδος, Κρήτη
Νήσος Γαύδος

Ιδιαίτερο νησί που αξίζει να επισκεφτείτε, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης στο Λιβυκό Πέλαγος, µε µποέµικη διάθεση για επαφή µε τη φύση. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι µοναδικές παραλίες µε τα γαλαζοπράσινα νερά όπως του Κόρφου, του Σαρακίνικου και του Αϊ Γιάννη, οι µικροί οικισµοί, τα ξωκλήσια, ένας υπέροχος πίνακας µε έντονα χρώµατα, αρώµατα και ηλιοβασιλέµατα. Στοιχεία που ορίζουν τη µοναδική προσωπικότητα του νησιού!

Tip: Υπάρχει καραβάκι από τη Χώρα των Σφακίων, ή από την Παλαιοχώρα, όµως δεν υπάρχουν καθηµερινά δροµολόγια.

Λουτρό

Λουτρό, Χανιά, Κρήτη
Λουτρό

Πανέµορφο µικρό ψαροχώρι που παραµένει «παρθένο» από τον µαζικό τουρισµό, γεγονός που ίσως οφείλεται στο ότι είναι γεωγραφικά αποµονωµένο από έναν θεόρατο βράχο που στέκει ακριβώς από πίσω. Εξαιτίας αυτού, η επικοινωνία ακόµη και µε διπλανά χωριά, γίνεται µέσω θαλάσσης (µε το καραβάκι της γραµµής Σφακιά-Λουτρό-Αγία Ρουµέλη). Μη περιµένετε πολυτέλειες και υψηλές παροχές, αλλά η γαλήνη του τοπίου και οι ήσυχοι ρυθµοί αποζηµιώνουν.

Tip: Βρεθείτε εδώ µέσω των καθηµερινών δροµολογίων µε καραβάκι από τα Σφακιά, διάρκειας µόλις 15΄. Εναλλακτικά, µπορεί κανείς να φτάσει πεζός ακολουθώντας ένα παραθαλάσσιο µονοπάτι.

Λίµνη Κουρνά

Λίµνη Κουρνά, Κρήτη
Λίµνη Κουρνά

Ακαταµάχητο τοπίο και απαράµιλλα οµορφιά που θα τη βρείτε µόλις 2,5χλµ. Από την παραλία της Γεωργιούπολης, σε απόσταση 43 χλµ. ανατολικά των Χανίων. Θεωρείται ο πιο σηµαντικός υδροβιότοπος του νησιού που φιλοξενεί χρυσόψαρα, χέλια και νεροχελώνες και περικυκλώνεται από ψηλά, καταπράσινα βουνά και ελαιώνες. Η µοναδική φυσική λίµνη του νησιού, κρύβει και έναν θρύλο: λόγω των σκοτεινών νερών της, κυκλοφόρησε πως δεν έχει πυθµένα, ωστόσο οι µέτρηση του µέγιστου βάθους στα 22,5 µ. κατέρριψε το θρύλο. Και εδώ υπάρχει δυνατότητα για καφέ και φαγητό, αλλά και για θαλάσσιο ποδήλατο.

Tip: Αφού φτάσετε µέχρι εδώ, επισκεφθείτε και το οµώνυµο χωριό αλλά και το πανέµορφο σπήλαιο Κουρνά.

Βοτανικό Πάρκο Κρήτης

Βοτανικό Πάρκο Κρήτης
Βοτανικό Πάρκο Κρήτης

Αν ο παράδεισος βρισκόταν στην Κρήτη, εδώ θα ήταν το καλύτερο σηµείο του. Απλώνεται σε µια έκταση 200 στρεµµάτων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, µε πλούσια βιοποικιλία µοναδική ίσως στην Ευρώπη. Από εδώ ξεχύνονται µεθυστικά αρώµατα, το µάτι γεµίζει µε πολύχρωµες εικόνες και γενικά το πάρκο σκορπά γαλήνη και ηρεµία.

Info:
Είσοδος για το πάρκο: €6 & €4 για παιδιά
17ο χλµ. Ε.Ο. Χανίων – Φουρνέ – Οµαλού, M. (+30) 6976 860573
www.botanical-park.com

Δρακόνα

Σε µια καταπράσινη πλαγιά των Λευκών Ορέων, βρίσκεται η Δρακόνα στα Κεραµεία, ένα πανέµορφη χωριό πνιγµένο στο πράσινο µε πυκνά δάση από κυπαρίσσια. Το Khow: Κάθε δεύτερο Σαββάτο του Αυγούστου, διοργανώνεται η ετήσια γιορτή µελιού από τον πολιτιστικό σύλλογο.

Θέρισο

Θέρισο, Κρήτη
Στο δρόμο για Θέρισο

Ένα από τα οµορφότερα και ιστορικότερα χωριά των Χανίων, από το οποίο ξεκίνησε η επανάσταση του 1905, για την ένωση της Κρήτης µε την Ελλάδα. Χτισµένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες των Λευκών Ορέων, φτάνετε σε αυτό µέσα από το θερισιανό φαράγγι, µήκους 6χλµ. Η κεντρική πλατεία του χωριού, φιλοξενεί τον ανδριάντα του µεγάλου Έλληνα πολιτικού, Ελ. Βενιζέλου. Η επίσκεψη στον τόπο αυτό, θα σας αποζηµιώσει και γευστικά καθώς φηµίζεται ως ο παράδεισος των καλοφαγάδων, µε πολλές επιλογές σε οικογενειακές ταβέρνες µε κορυφαίο έδεσµα το εκλεκτό κρέας της περιοχής.

Άπτερα

Άπτερα, Κρήτη
Άπτερα

Σε απόσταση 15 χλµ. από τα Χανιά, πάνω στον κόλπο της Σούδας ο επισκέπτης µαγεύεται από το την εκπληκτική θέα. Πρόκειται για µια από τις σηµαντικότερες αρχαίες πόλεις-κράτη µε εντυπωσιακά ευρήµατα από τις ανασκαφές που θα τις βρείτε στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.

Κουνουπιδιανά

Κουνουπιδιανά, Κρήτη
Κουνουπιδιανά

Μικρή κοινότητα των Χανίων, στη δυτική Κρήτη, στα νότια του Ακρωτηρίου, µε τουριστικά θέρετρα και παραθαλάσσιους οικισµούς. Εδώ θα βρείτε δυο παραλίες ενώ για τους λάτρεις του βουνού, υπάρχει η εναλλακτική του trekking στους πρόποδες του βουνού στον Σταυρό. Η παραλία του Καλαθά βρίσκεται 11 χλµ. βορειοανατολικά των Χανίων στη δυτική ακτή της χερσονήσου και είναι µια µεγάλη οργανωµένη παραλία, γνωστή για το νησάκι που βρίσκεται στα 200 µ. από την ακτή και που φτάνει κανείς σε αυτό ακόµη και κολυµπώντας!

Σφακιά

Σφακιά, Κρήτη
Στη Χώρα των Σφακίων

Άξιο δείγµα της οµορφιάς του νησιού αλλά κυρίως της ιστορίας και της παράδοσης του, τα Σφακιά είναι από τα λίγα µέρη (αν όχι το µόνο) της Ελλάδας που είναι γνωστό από άκρη σε άκρη της! Σε κάθε γωνιά της χώρας, ο ηρωικός και εµβληµατικός αυτός τόπος ξεχωρίζει για την αυθεντική κρητική ατµόσφαιρα και φιλοξενία αλλά και για την προσπάθεια να κληροδοτήσει όσα κληρονόµησε… Την περηφάνια, την ελευθερία, τη νοικοκυροσύνη, το φιλότιµο. Απλώνεται σε µια ορεινή, άγρια αλλά πανέµορφη τοποθεσία που ουσιαστικά περιλαµβάνει ένα µεγάλο µέρος του όγκου των Λευκών Ορέων η οποία δηµιουργεί µια έντονη αντίθεση µε τη γαλήνη της θάλασσας και προκαλεί τα ανάλογα συναισθήµατα…

Ένας τόπος άγριος και γοητευτικός που σε κάποια σηµεία του, ο χρόνος µοιάζει να έχει σταµατήσει… Εµείς «περιπλανηθήκαµε» στα µονοπάτια της ιστορίας του, περιηγηθήκαµε στα φαράγγια και τα βουνά του, θαυµάσαµε την άγρια φυσική οµορφιά, τις παραλίες του, ήρθαµε τετ α τετ µε την ιστορία του, µάθαµε για την πλούσια παράδοση, τα ήθη και έθιµα του, γευτήκαµε την κουζίνα του αλλά και νιώσαµε την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων και δηλώνουµε σε όλα…εντυπωσιασµένοι!

Μουρνιές

Μουρνιές, Χανιά
Το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου στις Μουρνιές

Είναι η γενέτειρα του εθνάρχη, Ελευθέριου Βενιζέλου, γεγονός που τον κάνει έναν ξεχωριστό τόπο. Μάλιστα, το πέτρινο δίπατο σπίτι του όπου γεννήθηκε, λειτουργεί σήµερα ως µουσείο. Από τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε, είναι η εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας, την οποία θα βρείτε σε µια τοποθεσία φυσικού κάλλους ανάµεσα σε πλατάνια και νερό. Επίσης, περάστε και από το ερειπωµένο πια µοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου του 16ου αιώνα, όπου βαπτίστηκε ο µέγας πολιτικός,.Το εκκλησάκι της Υπαπαντής, ένα ακόµη σηµείο προς επίσκεψη, θα το βρείτε σκαρφαλωµένο σε έναν λόφο, νότια των Μουρνιών. Από το εκκλησάκι, απλώνεται ο κάµπος των Χανίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το φαράγγι του Αγίου Γεωργίου ή κυκλαµίνου.

Φαράγγι της Σαµαριάς

Φαράγγι της Σαµαριάς, Κρήτη
Φαράγγι της Σαµαριάς

Το πιο διάσηµο φαράγγι της Ελλάδας, στα νότια των Χανίων όπου το πέρασµά του θεωρείται εµπειρία ζωής. Όταν επιλέξετε να το διασχίσετε, χρειάζεται κατάλληλη προετοιµασία και εξοπλισµό, µιας και πρόκειται για µια κακοτράχαλη διαδροµή 14 χλµ., όπου η πλούσια βλάστηση δίνει τη σκυτάλη της σε ένα άγριο τοπίο, Ιδιαίτερης οµορφιάς. Θα νιώσετε ρίγη οµορφιάς όταν θα βρείτε µπροστά σας τις Σιδερόπορτες, το στενότερο σηµείο του φαραγγιού, και δέος όταν επισκεφτείτε το εγκαταλειµµένο χωριό της Σαµαριάς. Θα ανταµειφθείτε µε τα καταγάλανα νερά της Αγίας Ρούµελης, ένα ευχάριστο τέλος µιας κοπιαστικής διαδροµής.

Tip: Η κατάβαση ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, στο Οροπέδιο του Οµαλού (φτάνετε µε αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ από τα Χανιά).

Πηγή: Best in Travel Chania

Μάθετε τα πάντα για τα Χανιά μέσα από τον οδηγό μας, Best in Travel Chania, τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε online, αλλά και να τον κατεβάσετε εντελώς δωρεάν!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,271LikesΚάντε Like
88,453 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ