Αντίπαρος: Το ''low profile'' νησί... όπως δεν το έχετε ξαναδεί!

Ασηµένιες παραλίες, ιστορικά σηµεία, αρχαιολογικές ανακαλύψεις… Η Αντίπαρος είναι εναλλακτική αλλά είναι και chic! Φιλοξενεί διάσηµους αστέρες του Hollywood κι όµως δεν τραβά προκλητικά πάνω της τα βλέµµατα. Τι και αν βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, κρατά από άποψη low profile…

Ρεπορταζ-Κείµενο: Τίτη Βελοπούλου ([email protected]), Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])

Αντίπαρο, Κυκλάδες

Μπορεί να απέχει µόλις ένα τέταρτο από την Πούντα της Πάρου (θα πας µε καΐκι και από την Παροικιά) όµως είναι γεγονός ότι δεν έχει καµία σχέση µε το γειτονικό νησί! Αυτός ο τόπος έχει µια άλλη αύρα… Όλη η µαγεία είναι η ενέργειά του και ανοίγει τα µικρά «δυνατά» του χαρτιά σ’ εκείνον τον επισκέπτη που θέλει πραγµατικά να το γνωρίσει!

Πολλοί είναι αυτοί που την έχουν συνδυάσει στο µυαλό τους µε κάµπινγκ και «χύµα» καταστάσεις. Η αλήθεια πάντως είναι ότι έχει αποτινάξει από πάνω της εδώ και χρόνια αυτήν τη… ρετσινιά! Από την άλλη σαφώς δεν είναι –και ούτε θέλει να γίνει– σαν τη «γειτόνισσά» της την Πάρο. Ξεκίνησε σαν «άντρο» των εναλλακτικών, µαθεύτηκε σχεδόν παγκοσµίως από τον Tom Hanks και έγινε trendy από τα διάσηµα ονόµατα που απέκτησαν εδώ τα πολυτελή καταφύγια τους, όµως παραµένει αυθεντική διατηρώντας τη δική της ταυτότητα και τους ρυθµούς της.

Αντίπαρος, Κυκλάδες

Φτάνοντας αντικρίζουµε ένα κλασικό κυκλαδίτικο λιµανάκι. Δεν έχει πολλούς δρόµους αλλά ένα κεντρικό λιθόστρωτο καλντερίµι (κάθετο στο λιµάνι) που συγκεντρώνει σαν χείµαρρος στις όχθες του όλη τη ζωή µέρα και νύχτα! Εδώ στα προσεγµένα µαγαζιά του, που είναι λίγα και καλά, θα βρεθείς από νωρίς για τον καφέ και το πρωινό σου, ενώ το µεσηµέρι είναι η ώρα για µπάνιο…

Πανέµορφες παραλίες, άλλες σε απόσταση αναπνοής κι άλλες πιο αποµακρυσµένες, έχουν την τιµητική τους µέχρι την ώρα που θα πέσει ο ήλιος! Οι πιο γνωστές είναι ο Σωρός και ο Άη Γιώργης, ενώ περιµετρικά ανακαλύπτει κανείς πολύ όµορφα κοµµάτια «χρυσής» άµµου για… privé βουτιές.

Αντίπαρος, Κυκλάδες

Την ώρα του φαγητού οι επιλογές ξαφνιάζουν ευχάριστα! Εκτός από ταβέρνες µε τοπικές συνταγές και «τίµιο» φαγητό, φυσικά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, βρίσκουµε και αξιόλογους εκπροσώπους ιταλικής αλλά και gourmet δηµιουργικής κουζίνας! Τα βράδια πάλι η καρδιά του νησιού χτυπά στην κεντρική πλατεία. Δεν έχει clubs ή µαζικής διασκέδασης µαγαζιά αλλά παρεΐστικα µπαράκια µε ταυτότητα, καλή µουσική και καθαρά ποτά.

Το Κάστρο

Μια µοναδική πύλη οδηγεί στον υπέροχο οικισµό του που είναι σαν να ταξιδεύεις στο χωροχρόνο! Γύρω από ένα ξώπυργο του 16ου αι. διώροφες κατοικίες –κάποιες από αυτές πλήρως αναπαλαιωµένες–, διανθισµένες µε ενετικά στοιχεία, κερδίζουν αµέσως τα βλέµµατα. Δεν πρόκειται για ένα απλό οχυρωµατικό έργο αλλά για ένα οργανωµένο πολεοδοµικό συγκρότηµα, από τα πιο ενδιαφέροντα του Αιγαίου!

Παραλίες

Αντίπαρος παραλίες

Μπορεί να µην φηµίζεται για τις παραλίες της -οι οργανωµένες είναι ελάχιστες- αλλά όπου κι αν σταµατήσεις κατά µήκος του νησιού θα βρεις µια υπέροχη γωνιά να κολυµπήσεις σε κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά! Από την 1η ως την 2η Ψαραλυκή και τον hippie style Σωρό (τη µεγαλύτερη και οµορφότερη στο νησί) µέχρι τον Αη Γιώργη (απέναντι από το Δεσποτικό) θα συναντήσεις όµορφες ακτές µε πεντακάθαρα νερά. Από εκεί µπορείς µε το καραβάκι να ανακαλύψεις και το Λιβάδι, στο γειτονικό νησάκι Δεσποτικό, απολαµβάνοντας ένα σκηνικό παραδεισένιο! Στη βόρεια πλευρά του νησιού, η παραλία του Κάµπινγκ και αυτή του Άγιου Σπυρίδωνα έχουν ρηχά και ήρεµα νερά, ενώ η άγρια οµορφιά του Σιφνέικου, µε φόντο το ηλιοβασίλεµα, είναι από τις πιο ροµαντικές.

Must εµπειρία: Εκδρομή στο Δεσποτικό

Δεσποτικό Αντίπαρος

Γνωστή και ως «Επισκοπή», η μικρή ακατοίκητη νησίδα επιφύλαξε συναρπαστικές ανακαλύψεις για την αρχαιολογική σκαπάνη και σίγουρα πλέον αποτελεί μία από τις εκδρομές που οπωσδήποτε πρέπει να κάνεις αν βρεθείς στην Αντίπαρο. Το Δεσποτικό, το μικρό νησάκι απέναντι από τον οικισμό του Αη Γεωργίου, είναι επίσης συνδυασμένο άρρηκτα με την παραλία Λιβάδι (ή Χρυσή Ακτή), και όχι άδικα αφού η φημισμένη παραλία έχει «ασημένια» άμμο (με άργιλο και γυαλίζει)!

Tip: Θα φτάσεις από το λιμανάκι του Άη Γιώργη στο Δεσποτικό, όπου μμπορεις να μείνεις minimum 2 ώρες, ενώ στην επιστροφή συνδυάζει μια βουτιά στον Επιτάφιο, με τις υπέροχες σπηλιές και τις κρυφές παραλίες, προσβάσιμες μόνο διά θαλάσσης.

Must See: Σπήλαιο

Σπήλαιο Αντίπαρος

Ένα εξαίσιο αριστούργημα της φύσης, «το σπήλαιο της Αντιπάρου, γνωστό στους κατοίκους από παλιά, παρέμεινε ανεξερεύνητο μέχρι το 1673, όταν έφτασε στο νησί ο Γάλλος Μαρκήσιος Ντε Νουαντέλ» είναι η πρώτη φράση που ακούει κάποιος στην ξενάγηση ενώ βυθίζεται ολοένα και περισσότερο προς το κέντρο της γης… Είναι ένα… ταξίδι που ερχόμενος στην Αντίπαρο πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις! Το Σπήλαιο βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του νησιού, και συγκεκριμένα στο λόφο του Αϊ-Γιάννη σε ύψος 177 μ.

Τip

Στην Αντίπαρο δεν χρειάζεσαι κινητό, ούτε απαραίτητα αυτοκίνητο (ιδανικά νοικιάστε γουρούνα) γιατί τα πάντα είναι σχετικά κοντά µεταξύ τους. Και το πιο σηµαντικό; Άφησε κατά µέρος το άγχος γιατί εδώ οι ρυθµοί κυλούν πιο ήρεµα και χαλαρά. Απαραίτητο, βέβαια, είναι ένα ποδήλατο, το πιο ενδεδειγµένο µέσο για να τη γυρίσεις!

Αντίπαρος μεταφορά

Πώς να πάτε στην Αντίπαρο

Στην Aντίπαρο θα φτάσετε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά μέσω Πάρου με τη Blue Star Ferries (www.bluestarferries.gr, τηλ. 210 8919800) ή με τη Hellenic Seaways (hellenicseaways.gr). Από την Παροικιά με καΐκι μπορείτε να φτάσετε στην Αντίπαρο σε 20΄ με τιμή εισιτηρίου €5. Ενημερωθείτε για τα δρομολόγια από το stand, έξω από το λιμάνι. Εναλλακτικά, θα πάρετε λεωφορείο ή ταξί για να φτάσετε μετά από 10΄στην Πούντα. Από εκεί με φέρι σε 7΄και τιμή εισιτηρίου €1,10/άτομο (επιπλέον χρέωση €6 για το αυτοκίνητο) θα περάσετε απέναντι στην Αντίπαρο. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μέχρι αργά το βράδυ ανά 30΄. Τέλος, για Πάρο υπάρχουν και πτήσεις από το «Ελ. Βενιζέλος» με την Aegean Airlines (el.aegeanair.com) από €108,20 με επιστροφή.

Διαβάστε ακόμα:  Τα ελληνικά νησιά που εκθειάζουν και επιλέγουν για διακοπές οι συντάκτες του Conde Nast Traveller

Φαγητό/Ποτό στην Αντίπαρο

Best grill house

Στον κεντρικό δρόµο του νησιού η γνωστή ταβέρνα Παντελής έκανε πρόσφατα την επανεµφάνισή της ως Παντελής Grill House. Στο µενού πλέον µπορεί να µη βρίσκουµε µαγειρευτά αλλά µας αποζηµιώνουν οι πολλές επιλογές και προτάσεις σε εκλεκτό κρέας. Ψητά της ώρας, σουβλιστά, γύρος γίνονται ανάρπαστα µεταξύ επισκεπτών και κατοίκων είτε στα τραπεζάκια είτε take away. Καθηµερινά, 16:00 – 01:00. (Κεντρικός δρόµος, τηλ. 22840 61697). Από φέτος λειτουργεί στο λιµάνι επίσης, το Παντελής Fish Tavern στο ισόγειο του Sunday Hotel.

Best sea food

Best sea food Αντίπαρος

Δεν είναι δυνατόν να πας στην Αντίπαρο και να µη φας στον Captain Pipino, στον Άγιο Γέωργιο! Από το 1940, που εκεί ήταν το καφενείο του παππού Πιπίνου, µέχρι σήµερα που είναι µία από τις πιο ονοµαστές ψαροταβέρνες στις Κυκλάδες αποτελεί µια από τις πλέον σταθερές αξίες για φαγητό στο νησί. Εγγυηµένα φρέσκο ψάρι, best seller η κακαβιά και η αστακοµακαρονάδα αλλά και το µοναδικό ψητό χταπόδι, ανάµεσα στις τοπ επιλογές του εκλεκτού µενού! Καθηµερινά, 12:00-23:00. (Άγιος Γέωργιος, τηλ. 22840 21823, κιν. 6976 686728)

Best café

Με θέα στη θάλασσα και στα αραγµένα ψαροκάικα, το Romvi Café είναι ιδανικό σηµείο για να χαλαρώσεις στους άνετους καναπέδες από το πρωί για καφέ και οµελέτες µέχρι ένα πρώτο ποτό το βράδυ σε chill out ατµόσφαιρα. Από φέτος, απολαµβάνουµε επίσης, πίτσες και µακαρονάδες! Καθηµερινά 08:00-03:00. (Λιµάνι, τηλ. 22840 61034)

Best breakfast

Best breakfast Αντίπαρος

Με περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας, o Papagallos δίνει το δικό του «παρών» στην καθηµερινότητα των επισκεπτών του νησιού! Κι αυτό γιατί είναι το καλύτερο σηµείο για πρωινό, µε τις φοβερές οµελέτες και την εκπληκτική στραπατσάδα του. Εξαιρετικό χωρίς αµφιβολία είναι και το µενού µε ιταλικές και ελληνικές γεύσεις. Καθηµερινά 08:00-02:00. (Κεντρικός δρόµος, τηλ. 22840 61327)

Best all day spot

Best all day spot Αντίπαρος

Στην αρχή της κεντρικής περαντζάδας το µικρό αλλά άκρως προσεγµένο παραδοσιακό καφενείο Εlia kafenes σε κερδίζει τόσο µε την ενέργειά του όσο και µε τους ευφάνταστους µεζέδες και τις ψαγµένες γεύσεις! Εκτός των πιάτων που κάθε σεζόν ανανεώνονται είναι εξαιρετική επιλογή και για το πρωί, όπου θα απολαύσεις τον καφέ σου! Καθηµερινά 07:00-02:00. (Λιµάνι, τηλ. 22840 61704, κιν. 6947 256100)

Best meeting point

Με φιλική εξυπηρέτηση και σε cozy ατµόσφαιρα, το Margarita είναι ένα µικρό café για να απολαύσεις από νωρίς τον καφέ σου αλλά και ένα από τα καλύτερα πρωινά στο νησί, ενώ πιο αργά ιδανική επλογή είναι ένα ποτό από την ενηµερωµένη λίστα του. Καθηµερινά, 08:00-02:30. (Κεντρικός δρόµος, τηλ. 22840 61491)

Best μεζεδοπωλείο

Best μεζεδοπωλείο Αντίπαρος

Όπως αποκαλύπτει και το όνοµά του το rαkiδio, είναι ένα µεζεδοπωλείο-ρακάδικο που προσφέρει ποιότητα και προϊόντα σε άριστες τιµές! Σε προνοµιακό σηµείο, θα απολαύσεις το κρασάκι ή το τσίπουρό σου µε µεζεδάκια –πολλές επιλογές ανάµεσα σε πιάτα µε κρύους και ζεστούς πειρασµούς–, που όλα ετοιµάζονται τη στιγµή της παραγγελίας από αγνά προϊόντα δικής τους παραγωγής. Καθηµερινά 19:00-όσο πάει. (Κεντρικός δρόµος, τηλ. 22840 61101)

Best παραδοσιακή κουζίνα

Best παραδοσιακή κουζίνα Αντίπαρος

Συνταγές µε µεράκι, παραδοσιακή κουζίνα και πραγµατική φιλοξενία στην Κληµαταριά, την «τίµια» οικογενειακή ταβέρνα, από τα µέρη εκείνα που ξυπνούν παιδικές µνήµες θυµίζοντας τα φαγητά της γιαγιάς στο χωριό! Αγνό λάδι, κηπευτικά από το περιβόλι τους, ντόπια κρέατα και πάνω απ’ όλα αγάπη για το καλό παραδοσιακό φαγητό έχουν καθιερώσει την Κληµαταριά ως διαχρονική αξία στο νησί. Καθηµερινά 17:00-00:00. (Κεντρικός δρόµος, τηλ. 22840 61061)

Best ιταλικό εστιατόριο

Best ιταλικό εστιατόριο Αντίπαρος

Αυθεντική ιταλική κουζίνα από το 2008 όταν ο Stefano και η Sabrina καθιέρωσαν το Lollo’s ως συνώνυµο της Αντιπάρου. Πίτσα στον ξυλόφουρνο, µε τα καλύτερα τυριά και αλλαντικά από την Ιταλία, βιολογικά προϊόντα αλλά και φρέσκα λαχανικά σε δεκάδες συνδυασµούς. Στο ίδιο γευστικό και ποιοτικό επίπεδο και τα ζυµαρικά.

Καθηµερινά, 15:00-00:00. (Λιµάνι, τηλ. 22840 61215)

Best Beach bar restaurant

Best Beach bar restaurant Αντίπαρος

Στην πιο δηµοφιλή παραλία του νησιού και ελάχιστα βήµατα από την χρυσή αµµουδιά και τα τιρκουάζ νερά συναντάµε το Soros Beach sea-food-suites. Από το πρωί για καφέ και χυµούς, αργότερα στο προσεγµένο εστιατόριο του µε την εκλεκτή κάρτα µεσογεικής κουζίνας ενώ το απόγευµα στο bar για cocktails και socializing ενώ τις εντυπώσεις έχουν κερδίσει και οι luxury σουίτες του! (Παραλία Σωρός, τηλ. 22840 24962)

Nightlife

Nightlife Αντίπαρος

Σε µία µόνο πιάτσα στο νησί θα βρείτε σε… παράταξη παρεΐστικα και cozy µπαράκια µε ψαγµένες µουσικές και καθαρά ποτά. Λίγο πριν φτάσουµε στη κεντρική Πλατεία στο Κάστρο ιδανική στάση για ένα cocktail είναι το Loco, ένα ατµοσφαιρικό rock bar για τέλειο χάζι στην περαντζάδα και σπάνιες ετικέτες ποτών. Ένα στενό πιο πάνω είναι η κεντρική πιάτσα του nightlife hopping… Πρώτο στην είσοδο εντοπίζουµε το Smile, µε mainstream ακούσµατα, λίγο πιο πάνω το κεφάτο Bee ενώ στα all time classics ανήκει το ροκάδικο Lucky Luke και το Rescue µε ελληνικό ρεπερτόριο. Δυνατές προτάσεις επίσης είναι το Tabula Rasa και το Boogaloo αλλά και το Cicada µε την υπέροχη αυλή του. Αν τώρα γύρω στις 03:00, που συνήθως πλησιάζει η λήξη, επιθυµείτε συνέχεια οι δρόµοι οδηγούν στη θρυλική old fashioned disco La Luna, σίγουρα µία από τις πιο cult εµπειρίες που αξίζει να ζήσετε!

Extra

  • Δοκίµασε το χειροποίητο παγωτό στο Vicky’s (Κάστρο, τηλ. 22840 61012).
  • Αγόρασε χειροποίητα κοσµήµατα και αξεσουάρ από τις σκανδιναβικές χώρες στο πρωτότυπο concept store Κάµαρη-Kamari (Μικρή Πλατεία, τηλ. 22840 61132)

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ