Ξεκινά και πάλι στην Αθήνα ο Δακτύλιος 2022. Σε λίγες ημέρες, δεν θα επιτρέπονται όλα τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, ωστόσο, θα ισχύουν οι εξαιρέσεις, ενώ θα υπάρχουν και πολύ σημαντικές αλλαγές.
Μάλιστα, είναι θέμα χρόνου, η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ημερομηνία έναρξης του μέτρου. Το σίγουρο είναι πως θα αρχίσει μέσα στον Οκτώβριο, με πιθανότερη την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου. Πέρσι, είχε ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου -έπειτα από μεγάλο διάστημα απουσίας λόγω της πανδημίας- ενώ το 2019 είχε ξεκινήσει στις 30/9.

Ποια αυτοκίνητα επιτρέπονται στον Δακτύλιο
«Πράσινο φως» έχει ανάψει σε νέα κατηγορία αυτοκινήτων για να διέρχονται ελεύθερα και συγκεκριμένα σε όσα έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

- Advertisement -

Όσα κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας είναι:

  • Ηλεκτρικό
  • Εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • Υβριδικό
  • Κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6


Πού κάνετε αίτηση για σήμα κυκλοφορίας στον Δακτύλιο
Μέσω της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr μπορούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που ανήκουν στις άνω κατηγορίες, να κάνουν αίτηση για να λάβουν το ειδικό σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας στον Δακτύλιο. Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία, θα χρειαστείτε:

  • Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • Τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  • Τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα


Ποιοι μπαίνουν ελεύθερα στον Δακτύλιο
Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, που έχουν μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του Δακτυλίου μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από τα όρια ελεύθερα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Επίσης, ελεύθερα διέρχονται από τον Δακτύλιο, τα οχήματα ιατρών που φέρουν το ειδικό σήμα, φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας.

Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ