Ο «Λέων της Αλ Λατ» είναι ένα ηλικίας 2.000 ετών άγαλμα από ασβεστόλιθο, τοποθετημένο, στην αρχαιότητα, στην είσοδο του ναού της θεάς Αλ Λατ και, στις μέρες μας, στην είσοδο του Μουσείου της Παλμύρας, να καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Μετά την κατάληψη της πόλης από τον ISIS, το 2015, ο «Λέων της Αλ Λατ» έπαψε να «είναι». Γιατί οι Πιστοί του Ενός και Μοναδικού Θεού κατέστρεψαν το 15 τόνων άγαλμα.
Ήταν απομεινάρι προ-ισλαμικού πολιτισμού και, ως εκ τούτου, δεν είχε λόγο ύπαρξης.

Αποκατέστησαν το 15 τόνων άγαλμα-σύμβολο που κατέστρεψε το ISIS

φωτογραφία: APimages

Επιπλέον, ήταν πολύ ογκώδες για να πωληθεί σε ξένους συλλέκτες αρχαιοτήτων όπως τόσα και τόσα τα οποία διοχέτευσε στην παράνομη αγορά έργων τέχνης ο ISIS.

Τώρα, ο «Λέων της Αλ Λατ», αποκατεστημένος, εκτίθεται στο Μουσείο της Δαμασκού, όπου θα παραμείνει έως ότου επιστρέψει μια μέρα για να καλωσορίζει εκ νέου του επισκέπτες στο Μουσείο της Παλμύρας.

Δείτε πώς έγινε το ιστορικό ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς μετά την ανακαίνισή του!

Μετά από δυο μήνες εργασίας, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Μπάρτος Μαρκόφσκι, ο οποίος συνεργάστηκε με το «Emergency Safeguarding of the Syrian Cultural Heritage» της ΟΥΝΕΣΚΟ, μια πρωτοβουλία η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να παρακολουθεί, καταγράφει και προστατεύει την πολιτισμική κληρονομιά της Συρίας.

Διαβάστε ακόμα:
Το χωριό της Πελοποννήσου με το παράξενο όνομα - Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το ομορφότερο πλατανόδασος

Νέος super διαγωνισμός από το Travelstyle.gr! Τι θα λέγατε για μια εξόρμηση στη γοητευτική Θεσσαλονίκη με εντελώς δωρεάν διαμονή στο πιο funky hotel της πόλης;

«Ήταν, διεθνώς, γνωστό ως ένα σύμβολο της Παλμύρας» είπε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Μαρκόφσκι.
«Είναι ένα εξαιρετικό άγαλμα. Δεν υπάρχουν πια τέτοια αγάλματα στην Παλμύρα» συμπλήρωσε. Και δήλωσε, στο Reuters, ότι περίπου το 50% του αποκατεστημένου αγάλματος είναι το αρχικό.

Τον «Λέοντα της Αλ Λατ» ανέσκαψαν, το 1977, Πολωνοί αρχαιολόγοι από τα ερείπια της αρχαίας Παλμύρας. Και αποκατέστησαν το άγαλμα, για πρώτη φορά. Τώρα, για δεύτερη φορά, πάλι Πολωνός αρχαιολόγος διηύθυνε τις εργασίες αποκατάστασης.

Μια αντιλόπη ανάμεσα στα δύο μπροστινά πέλματα του Λέοντα υπογραμμίζει τον ρόλο του ως ισχυρού προστάτη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, στο αριστερό πέλμα υπάρχει η επιγραφή – σε παλμυρηνή γλώσσα και γραφή – «Ας έχει τις ευλογίες της Αλ Λατ όποιος δεν χύνει αίμα σ’ αυτό το ιερό».

Αποκατέστησαν το 15 τόνων άγαλμα-σύμβολο που κατέστρεψε το ISIS

Ο «Λέων της Αλ Λατ» βρυχάται ξανά. Και προστατεύει.

Πηγή: iefimerida.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ