Πύλη της Κολάσεως, Τουρκμενιστάν

Εσείς το ξέρατε ότι υπάρχει μια θέση στη μέση μιας ερήμου, η οποία είναι γνωστή ως η πύλη της κολάσεως; Ο λόγος για τον κρατήρα Νταρβάζα, που έγινε γνωστός ως η πύλη της κόλασης.

- Advertisement -
Πύλη της Κολάσεως, Τουρκμενιστάν

Ο “Πύλη της Κολάσεως” βρίσκεται στην έρημο Karakum στο Τουρκμενιστάν,
μια αραβική χώρα που βρίσκεται δίπλα στο Αφγανιστάν, το Ιράν και το Καζακστάν. Σε αυτό το μέρος σίγουρα δεν θα βρείτε τον διάβολο ή κακά πλάσματα και πάμε να δούμε πως δημιουργήθηκε.

Πύλη της Κολάσεως, Τουρκμενιστάν

Είναι ένας φλογερός κρατήρας 20 μ. βαθιά στη μέση της ερήμου όπου η φωτιά δεν έχει σβήσει για περισσότερα από 40 χρόνια. Η γη στην περιοχή αυτή είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το 1971 δύο σοβιετικοί γεωλόγοι έκαναν διάτρηση στη θέση για να εξαγάγουν το φυσικό αέριο, αλλά το έδαφος “έπεσε” και σχημάτισε τον κρατήρα. Σε μια προσπάθειά τους να το σταματήσουν και για να ξεφύγουν από τα δηλητηριώδη αέρια, έβαλαν φωτιά στον κρατήρα με αποτέλεσμα η φωτιά να είναι αναμμένη ακόμα και σήμερα. Τη νύχτα, οι φλόγες του κρατήρα μπορούν να φανούν από χιλιόμετρα μακριά.

Πύλη της Κολάσεως, Τουρκμενιστάν

Το 2010, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Gurbanguly Berdimuhamedow διέταξε το κλείσιμο του κρατήρα με σκοπό να αυξηθεί η παραγωγή και η εξαγωγή φυσικού αερίου σε άλλες χώρες. Όμως την ίδια στιγμή η “πύλη της κολάσεως” προσέλκυσε πολλούς τουρίστες και αποτέλεσε σημαντική πηγή εισοδήματος για την τοπική οικονομία. Έτσι ο πρόεδρος αποφάσισε να κρατήσει τον κρατήρα σε λειτουργία μέχρι να σβήσει η φωτιά φυσικά, κάτι που δεν είναι γνωστό πότε θα συμβεί λόγω της πλούσιας παρουσίας αερίου στο έδαφος του Τουρκμενιστάν.

Δείτε την “Πύλη της Κολάσεως” στο παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ