Με μάσκα στην Ακρόπολη
- Advertisement -

Σε ισχύ είναι από σήμερα τα νέα μέτρα για την Αττική, σε μια προσπάθεια μείωσης του ολοένα αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού. Να σημειωθεί ότι χτες Κυριακή 20/9 τα κρούσματα ήταν 170 με το 89 από τα οποία να είναι στην Αττική. Αυτό όμως που φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς είναι ο διπλασιασμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για την Αττική

Από σήμερα και για τις επόμενες 14 ημέρες (δηλαδή έως τις 4 Οκτωβρίου) στην Αττική ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα που αφορούν την εργασία, την ψυχαγωγία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις:

 • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
 • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
 • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Επιπλέον, για τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 65 ετών που θεωρούνται πιο ευάλωτα στον κορονοϊό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει:

 1. Περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τις επόμενες 14 ημέρες
  2. Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος
  3. Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  4. Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Δυο πανέμορφα νησιά που μπορείτε να επισκεφτείτε χωρίς να μπείτε καν σε καράβι!

Τι ισχύει στην εργασία:

Για την προστασία των εργαζομένων θεσπίζονται τα ακόλουθα μέτρα:

Τηλεργασία
 • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
 • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
 • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός δίωρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβεβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Τι ισχύει για τη διασκέδαση

Πολλά είναι κι όσα αλλάζουν στον τομέα της διασκέδασης και ψυχαγωγίας στην Αττική για τις επόμενες 14 ημέρες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συναυλίες, τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Αναλυτικά, τίθενται σε εφαρμογή τα παρακάτω μέτρα:

νέα μέτρα κορονοϊός αθήνα γυναίκα με μάσκα
 • Θεσπίζεται όριο πληρότητας 60% σε θεατρικές κι άλλες παραστάσεις και θερινούς κινηματογράφους σε ανοιχτούς χώρους
 • Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες και οι προβολές σε κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας
 • Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων σε κλειστούς χώρους
 • Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.
 • Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.
 • Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού
Ξεκινούν πάλι από αύριο, 3 Σεπτεμβρίου οι απευθείας πτήσεις Πεκίνο - Αθήνα
Μάσκες σε καφετέρια

Όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η λειτουργία τους απαγορεύεται από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, ενώ σε κάθε τραπέζι απαγορεύεται να κάθονται πάνω από 6 άτομα. Ο περιορισμός της ώρας ισχύει και για τους χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων (π.χ. κτήματα γάμων). Επίσης, τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν στις 10 το πρωί με τη μάσκα να είναι υποχρεωτική σε πελάτες και υπαλλήλους. Το ίδιο ισχύει και για τις λαϊκές αγορές, με τους πάγκους να πρέπει να βρίσκονται σε 3 μέτρα απόσταση και με συμμετοχή του 50% των πωλητών.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ