Από τη μεγαλύτερη παγοκρηπίδα, την 79N στη βορειοανατολική Γροιλανδία αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου στην Αρκτική, γεγονός που κρούει για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον, επισημαίνοντας τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν.
Αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου στην Αρκτική, περίπου 110 τ.χλμ., κάνονατς για άλλη μία φορά τους επιστήμονες να προειδοποιήσουν για τις αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη, επισημαίνοντας με έμφαση ότι η ατμόσφαιρα στην περιοχή της Γροιλανδίας έχει θερμανθεί επιπλέον 3 βαθμούς!
Η παγοκρηπίδα ονομάζεται Nioghalvfjerdsfjorden και πρόκειται στην ουσία για συσσωρευμένο πάγο που ρέει από τη στεριά στον ωκεανό, ενώ χωρίζεται σε δύο κομμάτια, το ένα εκ των οιποίων αποκολλήθηκε. Το Spalte Glacier, όπως ονομάζεται, είχε ήδη πρόβλημα από το 2019, ωστόσο οι αυξημένες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού οδήγησαν στην οριστική αποκόλλησή του, γεγονός που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον των επιστημόνων και των οργανώσεων για το περιβάλλον.
Μάλιστα οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται όχι μόνο εξωτερικά στο περιβάλλον αλλά κυρίως και στο εσωτερικό της θάλασσας, οπότε εύκολα αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα πάγου στην Αρκτική. Ο καθηγητής Jason Box από την ομάδα Γεωλογικής Έρευνας της Δανίας και της Γροιλανδίας μελετά εδώ και χρόνια την εν λόγω παγοκρηπίδα, την οποία θεωρεί από τις πιο σταθερές. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα οδηγούν και σε νέα συμπεράσματα.
“Φαίνεται ότι υπήρχε μια σταθερότητα στην 79N όλα τα χρόνια, επειδή στο μπροστινό άκρο της υπάρχουν ορισμένα νησιά. Όμως συνεχίζει να αραιώνει ανησυχητικά, αν και αυτό συμβαίνει κυρίως πιο πίσω, κατά μήκος του κορμού του πάγου. Αυτό σημαίνει επιστημονικά ότι μάλλον θα χωριστεί από τη μέση, κάτι που σε γενικές γραμμές είναι μοναδικό. Για να μην υπάρχει ανησυχία μεγάλη αλλά απλώς ο κόσμος να προβληματιστεί και να συνδράμει προς την προστασία του περιβάλλοντος με κάθε τρόπο, θεωρώ πως η αποχώριση δεν θα συμβεί μέσα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια”, σχολίασε ο ίδιος στο BBC.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr