Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
29.7 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΕπιστροφή στα θρανία: Πώς ανοίγουν τα σχολεία οι χώρες της Ευρώπης -...

Επιστροφή στα θρανία: Πώς ανοίγουν τα σχολεία οι χώρες της Ευρώπης – τι γίνεται με τις μάσκες

Σήμερα ξεκινά επίσημα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και εκατομμύρια μαθητές επιστρέφουν ξανά στα θρανία. Ένα πολύ αμφιλεγόμενο και περίπλοκο θέμα στη χώρα μας είναι οι μάσκες στους μαθητές. Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα την ώρα του μαθήματος και σε ποιες όχι; Τι δεν πρέπει να αγγίζουν τα παιδιά και τι γίνεται με τον καθαρισμό των σχολείων; Διαβάστε στο travelstyle πώς ανοίγουν τα σχολεία οι χώρες της Ευρώπης.

Πώς γίνεται η επιστροφή στα θρανία στην Ευρώπη

Ας δούμε ποιες είναι οι οδηγίες και οι κανόνες που ισχύουν για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

- Advertisement -

Γαλλία: υποχρεωτική η μάσκα

Στη Γαλλία η σχολική χρονιά ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου με μια κάπως χαλαρή εκδοχή των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού στα σχολεία. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος της σχολικής αίθουσας και η τήρηση των αποστάσεων δεν είναι υποχρεωτική όταν εμποδίζει τη συμμετοχή όλων των μαθητών στο μάθημα και τις σχολικές δραστηριότητες.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι ότι οι καθηγητές και οι μαθητές άνω των 11 ετών είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα μέσα στη τάξη και σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι οι δάσκαλοι θα κάνουν μάθημα φορώντας μάσκα. Οι μαθητές κάθε ηλικίας θα πρέπει να τηρούν απόσταση 1 μέτρου.

Ιταλία: μικρότερες τάξεις

Η Ιταλία έκλεισε τα σχολεία τον περασμένο Μάρτιο και επέβαλε ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη. Τα σχολεία ανοίγουν ξανά σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές θα πρέπει να κάθονται με απόσταση ενός μέτρου, επομένως οι τάξεις θα είναι μικρότερες, και θα χωρίζονται σε ομάδες. Η είσοδος στο σχολείο θα γίνεται κλιμακωτά και στα σχολεία θα γίνεται μάθημα και το Σάββατο.

Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκα, ενώ οι δάσκαλοι θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα ή αψίδα προσώπου. Όπου είναι δυνατόν, τα μαθήματα θα λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους, όπως προαύλια, ή σε μεγάλους χώρους όπως θέατρα και μουσεία. Επίσης, σε μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα παρέχεται διδασκαλία εξ’ αποστάσεως.

θρανία σχολείου

Γερμανία: μην αγγίζετε την κουπαστή

Τα 16 κρατίδια της Γερμανίας έχουν τα ίδια την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία άνοιξαν τον Ιούλιο. Οι οδηγίες που δόθηκαν στους μαθητές είναι συχνό πλύσιμο χεριών και αποφυγή αγγίγματος της κουπαστής στις σκάλες. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές, ενώ στους δασκάλους παρέχεται δωρεάν τεστ κορονοϊού.

Δεν υπάρχει τήρηση κοινωνικής αποστασιοποίησης, ωστόσο το κάθε παιδί έχει το δικό του χώρο στις τουαλέτες, το προαύλιο και το χώρο του φαγητού. Σε κάποια κρατίδια πρέπει να φορούν μάσκα μαθητές και δάσκαλοι. Να σημειωθεί ότι, ήδη κάποια σχολεία στη Γερμανία έχουν κλείσει προσωρινά λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές και δασκάλους.

Μαθητές που ανεβαίνουν τις σκάλες με μάσκα

Ισπανία: καθαρισμός των τουαλετών 3 φορές την ημέρα

Στην Ισπανία κάποιοι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία στα τέλη Μαΐου, ωστόσο με προαιρετική παρουσία. Για τη φετινή σχολική χρονιά την ευθύνη για τους κανονισμούς στα σχολεία έχει καθεμία από τις 17 αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας. Οι γενικότερες οδηγίες της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης, διεξαγωγή μαθημάτων και σε εξωτερικούς χώρους και κλιμακωτή κυκλοφορία των παιδιών κατά την είσοδο, έξοδο από το σχολείο καθώς και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές κατά τη μεταφορά στο σχολείο για παιδιά άνω των 6 ετών, καθώς και για μαθητές και δασκάλους στο χώρο του σχολείου όταν δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Οι εγκαταστάσεις των σχολείων θα καθαρίζονται 1 φορά την ημέρα και οι τουαλέτες 3 φορές την ημέρα.

Ολλανδία: έλεγχος του εξαερισμού

Στην Ολλανδία ο αριθμός των ωρών και των ατόμων ανά τάξη παραμένει ο ίδιος, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία μαθητών που αυτοί ή άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Η χρήση της μάσκας στα σχολεία δεν είναι υποχρεωτική, παρόλο που σε κάποια σχολεία ζητείται να γίνει. Αυτό στο οποίο δίνεται μεγάλη σημασία, ωστόσο, είναι ο έλεγχος και ο σχολαστικός έλεγχος του συστήματος εξαερισμού ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Δανία: πρωτοπόρος στην κλιμακωτή είσοδο στα σχολεία

Η Δανία και η Νορβηγία ήταν οι πρώτες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία μετά το lockdown την περασμένη άνοιξη, με τα δημοτικά σχολεία να ανοίγουν από τα μέσα Απριλίου και τα Γυμνάσια και Λύκεια από 18 Μαΐου.

Μαθητές με ασπίδα προσώπου

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε την κλιμακωτή είσοδο στα σχολεία, το τακτικό πλύσιμο χεριών και καθάρισμα των χώρων και τον περιορισμό -όσο γίνεται- των στενών επαφών μεταξύ των μαθητών. Η νέα σχολική χρονιά άρχισε στα τέλη Αυγούστου, παρά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων.

Αγγλία: υποχρεωτικές μάσκες σε κάποιες περιοχές

Στην Αγγλία η τήρηση αποστάσεων και η επιβολή η μη της μάσκας εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε σχολείου. Σε κοινόχρηστους χώρους όπου η τήρηση αποστάσεων δεν είναι δυνατή, ζητείται η χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική σε περιοχές που βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς lockdown, όχι την ώρα του μαθήματος, αλλά στους υπόλοιπους χώρους.

Πληροφορίες: BBC

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,156 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ