Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
33.5 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΆρση μέτρων: Τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα- Τα σχέδια για Πάσχα,...

Άρση μέτρων: Τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα- Τα σχέδια για Πάσχα, εστιάση & λιανεμπόριο

Θα κάνουμε τελικά Πάσχα στο χωριό; Πότε και πως θα ανοίξει η εστίαση; Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει πολύ κακή με τα κρούσματα χθες (13/04) να ξεπερνούν τος 4.000 και να έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνώσεων, η κυβέρνηση ωστόσο εξετάζει τα βήματα για την επόμενη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς η οικονομία έχει φτάσει στα όρια της όπως και οι αντοχές των πολιτών. Οι αποφάσεις βέβαια, όπως ανακοινώνεται θα παρθούν με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, καθώς και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς click inside.

Η κυβέρνηση αναζητεί επίσης λύση και για πασχαλινή έξοδο και για τη συνέχιση της άρσης μέτρων, με κανονική λειτουργία του λιανεμπορίου από τη Μεγάλη Εβδομάδα και επαναλειτουργία της εστίασης πριν το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαϊου.

- Advertisement -

Μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου το αργότερο θα πρέπει κυβέρνηση και επιτροπή να έχουν καταλήξει για τα τρία αυτά θέματα. Και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην επιτροπή το πλαίσιο των προτάσεων της, λαμβάνοντας υπόψη εκτός από την υγειονομική κατάσταση, τις αντοχές της οικονομίας και των πολιτών.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η εισήγηση των ειδικών για τα παραπάνω θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού. Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου για την σταδιακή άρση των μέτρων

Από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν φροντιστήρια για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, mall και πολυκαταστηματα, καθώς και κέντρα αισθητικής ενώ στόχος είναι μέχρι το αργότερο το Σάββατο 24 Απριλίου, το λιανεμπόριο να λειτουργεί κανονικά και όχι με click away ή click inside, αλλά με υποχρεωτικά self test σε εργαζόμενους και όλα τα γνωστά μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων, προκειμένου η αγορά να δουλέψει τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το θέμα με τα self test αν και έχει εγείρει πολλά ερωτήματα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως όπλο στη μάχη για το ασφαλές άνοιγμα αγοράς και κοινωνίας. Το “εργαλείο” αυτό, έπειτα την πρώτη εφαρμογή του σε σχολεία, αναμένεται να αξιοποιηθεί και για τους εργαζόμενους σε εστίαση, εμπορικά κέντρα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να ανοίξουν κι άλλοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας.

Μέχρι αύριο 15/04 θα αποσαφηνιστεί το πως θα λειτουργήσει το σχέδιο για self test σε 900.000 εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, μεταφορές, δικαστήρια, τράπεζες, εστίαση που λειτουργεί με take away και delivery. Από την άλλη, δεν έχουν απαντηθεί ακόμη ερωτήματα όπως εάν θα δικαιούται ο εργαζόμενος αναρρωτική άδεια σε περίπτωση που είναι θετικός και χρειαστεί να μπει σε καραντίνα, καθώς και εάν θα κλείνουν επιχειρήσεις μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων, αλλά και ποιος θα ελέγχει ότι πράγματι γίνονται τα self test.

Η επιστροφή των μαθητών δημοτικών και γυμνασίων στα θρανία προγραμματίζεται για μετά το Πάσχα.

Εμπορικά κέντρα και λιανεμπόριο

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναμένεται η έγκαιρη εφαρμογή των self test στην αγορά προκειμένου να εισηγηθεί την αυξημένη χρήση τους στο λιανεμπόριο με στόχο να καταργηθεί το ραντεβού. Όσον αφορά το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να δοθεί το «πράσινο φως» όχι μόνο για ψυχολογικούς λόγους αλλά και για λόγους ελεύθερου ανταγωνισμού.

Έτσι, είναι πιθανόν, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι αποθαρρυντικά, οι λοιμωξιολόγοι να επιτρέψουν την λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τα υπόλοιπα καταστήματα.

Πότε θα λειτουργήσει η εστίαση

Το ζήτημα επανεκκίνησης του κλάδου της εστίασης και ο τρόπος που και πως θα μπορέσει να λειτουργήσει σύντομα έστω και σε εξωτερικούς χώρους, εξακολουθεί να απασχολεί την κυβέρνηση. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι τα καταστήματα εστίασης να ξαναλειτουργήσουν πριν ακόμα και από την Μεγάλη Εβδομάδα. Το επικρατέστερο σενάριο όμως θέλει τη λειτουργία της εστίασης αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Πάσχα στο χωριό;

Στόχος είναι το Πάσχα να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Εξάλλου το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου είναι δεδομένο ενώ ήδη καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες και θα ήταν πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να πείσει και να εξηγήσει στους πολίτες γιατί εκείνοι δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν στα χωριά τους και να πρέπει να παραμείνουν σε lockdown.

Ενώ ένα ακόμα περαιτέρω πρόβλημα που προστίθεται για το Πάσχα είναι η Εκκλησία καθώς οι ιεράρχες δεν δέχονται να έχει ανοίξει το λιανεμπόριο αλλά να παραμείνουν κλειστοί οι ναοί.

Εφόσον λοιπόν τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα έχοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR τεστ, πολλοί είναι εκείνοι στην κυβέρνηση που θεωρούν λογικό ότι και οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να μετακινηθούν από νομό σε νομό με αντίστοιχους τρόπους.

Ένα σενάριο λοιπόν που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η μετακίνηση όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου -που όμως είναι σχετικά λίγοι και κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας-, έχει επίσης αναφερθεί το ενδεχόμενο ταξιδιού με self test, ιδίως για όσους ταξιδέψουν με πλοίο αλλά υπάρχει και το σενάριο να μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό covid τεστ.

Σχετικά με το θέμα της Εκκλησίας, εξετάζεται ως λύση να επιτραπεί η παρουσία πιστών στους εξωτερικούς χώρους των ναών, όπου άλλωστε συνήθως συγκεντρώνεται ο κόσμος την Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης, καθώς και η τέλεση λειτουργίας με περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εισήγηση της επιτροπής, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ότι κινείται με πολιτικά κριτήρια και αγνοεί τους ειδικούς. Η συζήτηση λοιπόν έχει αναπόφευκτα ξεκινήσει αν και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων εκτός νομού ενόψει Πάσχα ενώ υπάρχουν μέλη της επιτροπής που δημοσίως έχουν ήδη αποκλείσει Πάσχα στο χωριό.

Μετακίνηση εκτός νομού

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,297LikesΚάντε Like
88,201 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ