γροιλανδία λιώσιμο πα΄γων πολική αρκούδα

Άσχημα νέα: Φέτος έλιωσαν οι περισσότεροι πάγοι της Αρκτικής από το 1979! Μια πολύ δυσοίωνη αποκάλυψη κάνουν οι ερευνητές, καθώς βλέπουν τον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής να μειώνεται δραματικά, και μάλιστα περισσότερο από ποτέ!

Από το 1979 οι ερευνητές μελετούν με δορυφόρους τον πάγο στις θάλασσες του Βόρειου Πόλου και τα στοιχεία τους λένε πως φέτος είναι η χρονιά που έλιωσαν οι περισσότεροι πάγοι, αφού τον Σεπτέμβριου οι πάγοι μετρήθηκαν ότι καλύπτουν 3,8 εκατ. χιλιόμετρα. Οι λόγοι για τη μεγάλη αυτή φετινή μείωση είναι οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ύδατος και αέρα που επικράτησαν στις πολικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου το 2020.

Βασικός προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους επιστήμονες σχετικά με τις επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, καθώς επηρεάζει κατά βάση την στάθμη της θάλασσας που θα ανέβει. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, με τη συνεχή υπερθέρμανση του πλανήτη, η τήξη των πάγων θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι και 39 εκατοστά έως το 2100.

αρκτική λιωμένοι πάγοι στη θάλασσα

Η μείωση των πάγων σε Αρκτική και Γροιλανδία έχει ως αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στις θάλασσες και στους ωκεανούς με αρνητικά αποτελέσματα για τον πλανήτη. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα παραμείνουν σταθερά υψηλές, η τήξη των παγετώνων θα συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά εννέα επιπλέον εκατοστά.

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν έντονο προβληματισμό ανάμεσα στους επιστήμονες, που κρούουν για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή που πραγματοποιείται με βασικούς υπευθύνους τους ανθρώπους και την αλόγηστη χρήση των πόρων της φύσης. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, αναφέρουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ