Η Αστυπάλαια είναι πραγματικά ένα μοναδικό νησί! Διάσημο τόσο για την όμορφη χώρα του, όσο και για τις παραλίες αλλά και τα όμορφα «vibes» του νησιού. Η πεταλούδα του Αιγαίου είναι πανέμορφη και ήρθε η ώρα να την γνωρίσεις. Μάθε τα πάντα για την Αστυπάλαια!

Ας δούμε 5 από τους πολλούς λόγους που αξίζει να την επιλέξεις για τις φετινές διακοπές σου.

- Advertisement -

1.Κάστρο Αστυπάλαιας 

Το βενετσιάνικο κάστρο της οικογένειας Querini, του 15ου αι., είναι ανοιχτό σε κάθε επισκέπτη. Η πρωτότυπη κατασκευή του εντυπωσιάζει, καθώς στα δυτικά απαρτίζεται από τρίπατα σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια τα οποία, καθώς βρίσκονταν σε άμεση επαφή το ένα με το άλλο, αποτελούσαν μέρος της οχύρωσης του φρουρίου.

Από εδώ το βλέμμα «αγκαλιάζει» ολόκληρη τη Χώρα και τον κόλπο του Λιβαδιού και ο αέρας, πανταχού παρών στην Αστυπάλαια, σαρώνει από την κορυφή του λόφου τα πάντα στο πέρασμά του. Αν θέλετε μία συμβουλή, μείνετε στο Κάστρο μέχρι να δείτε τη θάλασσα να βάφεται κόκκινη και θα έχετε απολαύσει ίσως το πιο όμορφο και ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.

Guardian: Αυτό είναι το ελληνικό νησί που επισκέπτονται κυρίως οι Αθηναίοι που… «ξέρουν»! (photos)

2. Χώρα 

Η Χώρα είναι η «βασίλισσα» της Αστυπάλαιας, βρίσκεται κρεμασμένη ψηλά πάνω στο βράχο για να εποπτεύει το απέραντο γαλάζιο και τις νησίδες που απλώνονται μπροστά της! Είναι σίγουρα το ιδανικό μέρος για διαμονή αφού από εκεί είσαι κοντά σε όλα!

Είναι τοποθετημένη ανάμεσα στο Πέρα Γιαλό, τον οποίο παρεμπιπτόντως αρκετοί επιλέγουν για διαμονή (παλιό λιμάνι) και την μεγάλη κατηφορική πλαγιά που οδηγεί στο Λιβάδι. Τα γραφικά σπίτια της Αστυπάλαιας απλώνονται από το παλιό λιμάνι, τους μύλους στη κεντρική πλατεία μέχρι και το Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει στην κορφή του λόφου.

3. Ξωκλήσια

Οι μονές και τα ξωκλήσια απλώνονται σε ολόκληρο το νησί και αριθμούν περισσότερα από 350 που ξέρεις μπορεί σε κάποιο από αυτά να γίνει ο γάμος σου!

Η Παναγιά η Πορταΐτισσα θεωρείται από τις πιο όμορφες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα. Η ακριβή τοποθεσία της είναι στην είσοδο του κάστρου στη θέση Ροδιά και ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα. Είναι αφιερωμένη στην Παναγιά την Πορταϊτισσα της Μονής Ιβήρων που βρίσκεται στο Άγιο Όρος.

Τον δεκαπενταύγουστο γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι που είναι απλά must!

4. Νυχτερινή ζωή 

Μπορεί να μην έχει τη νυχτερινή ζωή που έχει η Μύκονος αλλά για να διαβάζεις αυτό το άρθρο πιθανό να μη ψάχνεις για κανένα λόγο κάτι τέτοιο. Στην Αστυπάλαια όλοι γίνονται μια παρέα και πίνουν χαλαρά το ποτό τους μέχρι αργά, ακόμη και όταν κλείνουν τα μαγαζιά!

Telegraph: Τα 8 «άγνωστα» νησιά της Ελλάδας που μαγεύουν! (photos)

5. Παραλίες

Η Αστυπάλαια περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την περίμετρο του νησιού! Η φυσική διαμόρφωση της είναι πλούσια, διαθέτοντας από μεγάλες παραλίες, όπως αυτή στο Λιβάδι, το Πέρα Γιαλό, τις Βάτσες, τα Καμινάκια, τον Άγιο Ιωάννη, το Στενό, την Ψιλή Άμμο μέχρι και μικρότερους κολπίσκους όπως τα Τζανάκια και τις Πλάκες!

Τα 15 καλύτερα σημεία της Θάσου! Δείτε το «Διαμάντι της Μεσογείου»! (photos)

Αξίζει να αναφέρουμε τις απομακρυσμένες παραλίες στα μικρά νησάκια οι οποίες είναι προσβάσιμες από τα καϊκάκια που σταθμεύουν στο νησί είτε από ιδιωτικά σκάφη τα οποία συρρέουν κατά δεκάδες! Όσοι επιλέξουν αυτού του είδους τις διακοπές μπορούν να σταθμεύσουν στο λιμανάκι του Πέρα Γιαλού το οποίο απέκτησε νέες υποδομές το Καλοκαίρι του 2008.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ