Στην απομακρυσμένη έρημο της Νότιας Αυστραλίας εκεί που οι θερμοκρασίες φτάνουν ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου, 846 χιλιόμετρα από την Αδελαΐδα βρίσκεται η Coober Pedy, η μοναδική υπόγεια πόλη του κόσμου.

Το 1915, ένα 14χρονο αγόρι βρήκε έναν πολύτιμο λίθο στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή της Νότιας Αυστραλίας. Από αυτή την ανακάλυψη, γεννήθηκε η Coober Pedy – ένα απομακρυσμένο, έντονα ζεστό μέρος, μερικών χιλιάδων κατοίκων σήμερα, που διατηρήθηκε από την προσφορά οπάλων (πολύτιμος λίθος) και… περίεργων επισκεπτών.

Coober Pedy

Το μεγαλύτερο μέρος του οπαλίου του κόσμου προέρχεται από αυτή τη μικροσκοπική πόλη, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες εταιρείες εξόρυξης, επειδή το οπάλιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί μέσω εξερευνητικών γεωτρήσεων – ο μόνος τρόπος για να το βρει κάποιος είναι να σκάψει. Οι “εκκολαπτόμενοι” ανθρακωρύχοι απλώς εμφανίζονται, παίρνουν άδεια γης, και… τρυπώνουν.

Ο πολύτιμος λίθος, οπάλιος ή οπάλι
Coober Pedy

H πόλη που το όνομά της στην γλώσσα των ιθαγενών σημαίνει «λευκός άνθρωπος μέσα στην τρύπα» είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα του Οπαλίου, που όπως είπαμε αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Coober Pedy

Η Coober Pedy είναι μοναδική ανεπτυγμένη υπόγεια πόλη στον κόσμο. Μέσα στις στοές υπάρχουν σπίτια, εκκλησία ακόμα και ξενοδοχείο.

Γνωστά ως «πιρόγες», τα σπίτια εκτός από φυσικό κλιματισμό δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις κανονικές κατοικίες που βρίσκονται στην επιφάνεια της γης.

Coober Pedy
Η ορθόδοξη Σέρβικη εκκλησία που βρίσκεται στο Coober Pedy
Coober Pedy
Coober Pedy
Ξενοδοχείο
Coober Pedy
Δωμάτιο ξενοδοχείου
Coober Pedy

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ