Παγκόσμιος Χάρτης

Η παγκόσμια ειρήνη επιδεινώθηκε το 2022, για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης για το 2023.

- Advertisement -

Ο 17ος Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (Global Peace Index) πραγματοποίησε την ετήσια αξιολόγηση του για το ποιες ποιες είναι οι πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Η Ελλάδα κατέλαβε την 60η θέση σε σύνολο 163 χωρών, λαμβάνοντας σκορ 1,89, πέφτοντας 6 θέσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο

Η Ισλανδία εξακολουθεί να παραμένει η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστρία. Πολλές από αυτές τις χώρες κατέχουν επί του παρόντος κορυφαίες θέσεις στη μελέτη για τις πιο βιώσιμες πόλεις για το 2023.

Φαίνεται ότι ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης του 2023 διαπιστώνει ότι ο κόσμος είναι λίγο λιγότερο ασφαλής από πέρυσι, όπως συνέβαινε και το προηγούμενο έτος, σε εκείνο το σημείο λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας.

Ρέκιαβικ Ισλανδία

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα :

Η Ισλανδία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή, όντας το πιο ειρηνικό μέρος στον πλανήτη από το 2008 – όπως ήταν αναμενόμενο. Παράλληλα κατατάσσεται στην τρίτη θέση στον κόσμο ως η πιο ευτυχισμένη χώρα.

8 από τις 10 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο στην έκθεση του 2022 ήταν στην Ευρώπη – αυτή ήταν η πιο ευρωπαϊκή χώρα που βρέθηκε ποτέ στην πρώτη δεκάδα.

Η Ευρώπη πιο ειρηνική περιοχή στον κόσμο

Το 2023, η Ευρώπη είναι η πιο ειρηνική περιοχή στον κόσμο και φιλοξενεί 7 από τις 10 πιο ειρηνικές χώρες. Ωστόσο, λόγω της έντασης με τη Ρωσία, η περιοχή είναι πολύ λιγότερο ειρηνική τώρα από ό,τι πριν από 15 χρόνια.

Η πολιτική αστάθεια μειώθηκε σε 59 χώρες τον περασμένο χρόνο και βελτιώθηκε μόνο σε 22, σύμφωνα με δείκτες που μετρήθηκαν.

Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αντίκτυπο στη σταθερότητα, αλλά στην πραγματικότητα σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι από συγκρούσεις στην Αιθιοπία (100.000) παρά από σύγκρουση στην Ουκρανία (83.000).

Από το 2008, οι δύο δείκτες που έχουν επιδεινωθεί περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι βίαιες διαδηλώσεις και οι εξωτερικές συγκρούσεις. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά ανθρωποκτονιών στις ΗΠΑ ήταν 6 φορές μεγαλύτερα από τον μέσο όρο στη Δυτική Ευρώπη, λόγω της βίας με όπλα και των πολιτικών εντάσεων.

Οι λιγότερο ειρηνικές χώρες

Το Αφγανιστάν είναι η λιγότερο ειρηνική χώρα (για 8η συνεχόμενη χρονιά), μετά η Υεμένη, η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το χάσμα μεταξύ των λιγότερο και των πιο ειρηνικών χωρών συνεχίζει να αυξάνεται, δείχνοντας πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις την τροχιά μιας χώρας, και μερικές φορές, μιας περιοχής.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ