Ζυρίχη Ελβετία

Η πόλη που ανακηρύχθηκε η πιο βιώσιμη στην Ευρώπη, δηλαδή αυτή που είναι πιο ευχάριστο να ζει κάποιος, κέρδισε 82 άλλες πόλης από όλη την ήπειρο χάρη στην εξαιρετικά υψηλή ποιότητα ζωής που εξασφαλίζει στους κατοίκους της.

Δεν είναι μυστικό ότι η Ευρώπη διαθέτει εκπληκτικές παραλίες, μερικές από τις πιο κομψές πόλεις του κόσμου, εκπληκτική γαστρονομική κουλτούρα -και τα αντίστοιχα εστιατόρια-, ιστορία, πολιτισμό, εξαιρετικά αξιοθέατα και η λίστα συνεχίζεται… Οπότε δεν είναι απλώς ένα υπέροχο μέρος για να ταξιδέψει κάποιος – είναι επίσης ένα εξαιρετικά χαρούμενο μέρος για να ζήσει.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , που δημοσίευσε σήμερα το βρετανικό timeout.com σχεδόν εννέα στους δέκα ανθρώπους στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή στην πόλη τους. Αν και η έκθεση δείχνει ότι η ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη την Ευρώπη έχει μειωθεί ελαφρώς από το 2019, εξακολουθεί να είναι αρκετά αξιοπρεπές το αποτέλεσμα. (Σημ. Την πλήρη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορείτε να την δείτε εδώ)

Αλλά πού είναι οι άνθρωποι πιο ευτυχισμένοι;

Η Ζυρίχη ονομάστηκε η πιο βιώσιμη πόλη της Ευρώπης στην έκθεση του 2023. Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας ξεπέρασε τις άλλες 82 πόλεις που συμμετείχαν σε έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, το Ηνωμένο Βασίλειο , τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία , με βάση απαντήσεις από περισσότερους από 71.000 κατοίκους.

Οι κάτοικοι της Ζυρίχης ήταν ως επί το πλείστον ευχαριστημένοι με τις δουλειές τους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, την ποιότητα του αέρα και την οικονομική τους κατάσταση – και η λίστα συνεχίζεται. Μια περιοχή όπου η πόλη δεν τα πήγε τόσο καλά ήταν (ίσως, αναπάντεχα) οι τιμές των κατοικιών, καθώς μόνο το 11 τοις εκατό περιέγραψε ότι βρήκε ένα οικονομικό μέρος για να ζήσει «εύκολα». Ωστόσο, η Ζυρίχη σημείωσε ένα εκπληκτικό ποσοστό ικανοποίησης 97 τοις εκατό συνολικά! Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κοπεγχάγη της Δανίας και στην τρίτη το Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκεται το Παλέρμο, η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Σικελίας. Παρά την εμφανή ομορφιά, τον ήλιο και το εξαιρετικό φαγητό, μόνο το 62 τοις εκατό των κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ικανοποιημένοι που ζουν εκεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Παλέρμο θεωρείται ένα ιδιαίτερα κακό μέρος για να ζήσουν οικογένειες και μικρά παιδιά, ενώ μόνο το 34% των κατοίκων είναι ικανοποιημένοι με τον χώρο πρασίνου της πόλης και μόνο το 37% με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Στην αμέσως χειρότερη θέση, δυστυχώς βρίσκεται η Αθήνα, που κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση (μετά το Παλέρμο) στις 10 τελευταίες (λιγότερο βιώσιμες) πόλεις της Ευρώπης, εν ολίγοις την 82η από τις 83 που περιλαμβάνει η έρευνα…

Παρακάτω, δείτε τις δύο λίστες με τις 10 πιο βιώσιμες πόλεις της Ευρώπης και αντίστοιχα τις 10 λιγότερο βιώσιμες:

Οι δέκα πιο βιώσιμες πόλεις της Ευρώπης

 1. Ζυρίχη, Ελβετία
 2. Κοπεγχάγη, Δανία
 3. Γκρόνινγκεν, Ολλανδία
 4. Γκντανσκ, Πολωνία
 5. Λειψία, Γερμανία
 6. Στοκχόλμη, Σουηδία
 7. Γενεύη, Ελβετία
 8. Ροστόκ, Γερμανία
 9. Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία
 10. Μπράγκα, Πορτογαλία

Οι δέκα λιγότερο βιώσιμες πόλεις στην Ευρώπη

 1. Παλέρμο, Σικελία – Ιταλία
 2. Αθήνα, Ελλάδα
 3. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
 4. Τιράνα, Αλβανία
 5. Νάπολη, Ιταλία
 6. Βελιγράδι, Σερβία
 7. Ρώμη, Ιταλία
 8. Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
 9. Μίσκολτς, Ουγγαρία
 10. Ποντγκόριτσα, Μαυροβούνιο

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ