Βερολίνο - τέκνο μουσική

Tο Βερολίνο που πρόσφατα αναδείχτηκε η καλύτερη πόλη της Ευρώπης, τώρα βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο με μια νέα σπουδαία διάκριση, αφού η techno μουσική της γερμανικής πρωτεύουσας προστέθηκε στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Η απόφαση έχει χαρακτηριστεί ως ορόσημο για παραγωγούς, καλλιτέχνες και διοργανωτές.

Όταν σκέφτεστε “Unesco”, πιθανόν σας έρχονται στο μυαλό αρχαίες ιστορικές τοποθεσίες, μνημεία κτλ. Αλλά ο Κατάλογος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του οργανισμού προστατεύει μια ολόκληρη σειρά πολιτιστικών παραδόσεων και πρακτικών – και σε αυτό το πλαίσιο ένα είδος μουσικής που είναι αναπόσπαστο στον πολιτισμό του Βερολίνου μόλις προστέθηκε στον κατάλαγο αυτό.

Μετά από ταλαιπωρία τα τελευταία δύο χρόνια, το Βερολίνο είναι πλέον έτοιμο να διατηρήσει την παγκοσμίου φήμης νυχτερινή ζωή του. Πέρυσι, η πόλη ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να πληρώνει τους νέους για να πάνε για… clubbing και ανακοίνωσε 500 νέους πολιτιστικούς χώρους .
Τώρα, μετά την εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2022, η techno μόλις τέθηκε υπό την προστασία της Unesco, μαζί με άλλες πέντε γερμανικές παραδόσεις.

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο τυχαίο, η λίστα Intangible υπερασπίζεται πολιτιστικές μορφές έκφρασης που συνδέονται με την ανθρώπινη δημιουργικότητα, μεταβιβάζονται σε γενεές και εξελίσσονται συνεχώς. Η μουσική, ο χορός και το θέατρο εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, και επομένως το ίδιο ισχύει και για την techno.

Το Clubcommission είναι ένα δίκτυο κλαμπ και υποστηρικτών στο Βερολίνο που υποστηρίζει τη διατήρηση της νυχτερινής ζωής της πόλης. Ο Lutz Leichsenring, ο οποίος είναι στο εκτελεστικό συμβούλιο, είπε στη DW : «[ο χαρακτηρισμός είναι] άλλο ένα ορόσημο για τους παραγωγούς techno του Βερολίνου, τους καλλιτέχνες, τους χειριστές κλαμπ και τους διοργανωτές εκδηλώσεων».

«Η απόφαση θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι η κουλτούρα του συλλόγου θα αναγνωριστεί ως ένας πολύτιμος τομέας που αξίζει προστασία και υποστήριξη», συνέχισε.

Αλλά όπως αναφέραμε, δεν ήταν μόνο η techno προστέθηκε στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Η τραγουδιστική παράδοση της περιοχής Finsterwalde και η χειμερινή παρέλαση Kirchseeon Perchtenlauf στη Βαυαρία προστέθηκαν επίσης, μαζί την τεχνική του 19ου αιώνα Schwälmer Weißstickerei, που εφαρμόζεται σε κεντήματα, λευκά είδη κοκ, το φεστιβάλ apple viez και την ορειβασία στη Σαξονία.

Είναι γεγονός ότι η νυχτερινή ζωή του Βερολίνου είναι εντελώς διαφορετική από πουθενά αλλού στον κόσμο. Η Kate Bettes , δημοσιογράφος και εξειδικευμένη στα ταξίδια στο Βερολίνο, λέει: «Όταν έχω φίλους που με επισκέπτονται στο Βερολίνο και θέλουν να πάνε για κλαμπ για οτιδήποτε άλλο εκτός από techno, τους λέω ότι πρέπει να το δοκιμάσουν τουλάχιστον μία φορά. Γιατί; Γιατί η techno σκηνή αυτής της πόλης δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στον κόσμο.

«Εντάσσεται στην ευρύτερη μουσική σκηνή του Βερολίνου και συνδέει αγνώστους με μια κοινή εμπειρία beat. Αν και δεν θα αποκαλούσα τον εαυτό μου μεγάλο φαν της techno πριν φτάσω εδώ, σίγουρα είμαι τώρα.’

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ