Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
27.9 C
Athens
ΑρχικήΒουλγαρίαΜπάνσκοΜπάνσκο By Experts: Λίγο πριν φτιάξετε βαλίτσες - Αξίζει, τελικά, η εκδρομή...

Μπάνσκο By Experts: Λίγο πριν φτιάξετε βαλίτσες – Αξίζει, τελικά, η εκδρομή στο Μπάνσκο;

titi-profile Από την Τίτη Βελοπούλου
([email protected])
fb-icon instagram

Πόσο θα µου κοστίσει ένα ταξίδι στο χειµερινό θέρετρο, πού θα φάω καλά και µε τι κριτήριο θα επιλέξω το ξενοδοχείο; Η Τίτη Βελοπούλου βρέθηκε στο Μπάνσκο λίγες µέρες πριν από την επίσηµη έναρξη της χειµερινής σεζόν και λύνει όλες σας τις απορίες!

- Advertisement -

Αποστολη-Kείµενο: Τίτη Βελοπούλου ([email protected])

Διαβάστε ακόμα: Ο Τάσος Δούσης μάς λέει να προσέχουμε πριν κάνουμε κράτηση στη Ryanair

Δεν έχει παραπάνω από µία πενταετία που τo χειµερινό θέρετρο του Μπάνσκο στη Βουλγαρία άρχισε να διεκδικεί τον τίτλο ενός από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς για τους Έλληνες, και κυρίως τους Βορειοελλαδίτες, που βρίσκουν στο χιονοδροµικό του κέντρο ιδανικές συνθήκες για να επιδοθούν στο αγαπηµένο τους άθληµα. Ένα ταξίδι µέχρι το χειµερινό θέρετρο της Βουλγαρίας, λίγες µέρες πριν «ανοίξει» η φετινή χειµερινή σεζόν, µας προετοιµάζει κατάλληλα για µια κατάβαση δίχως… απρόοπτα!

Γιατί να πάω στο Μπάνσκο;

Καταρχάς ενδείκνυται, κυρίως ,για τους λάτρεις του σκι. Η κοντινή απόσταση από τη χώρα µας, η αντιστοιχία του νοµίσµατός µας ως προς το δικό τους, το λέβα (€1= 1,95LV),αλλά και το ότι προσφέρει ένα άρτια οργανωµένο χιονοδροµικό κέντρο που εξασφαλίζει τέλειες συνθήκες χιονοδροµίας (ακόµα και µε τεχνητό χιόνι) είναι κάποιοι µόνο από τους λόγους για τους οποίους τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε top χειµερινό θέρετρο.

Πώς πάω στο Mπάνσκο;

Κάποιοι επιλέγουν το τρένο (www.ose.gr) από Θεσσαλονίκη µέχρι το Μπλαγκόεβγκραντ και από εκεί στοΜπάνσκο µε ταξί ή κάποιο van (περίπου 45′). Μεγάλη ταλαιπωρία, όµως! Άλλοι πάλι προτιµούν να πετάξουν µέχρι τη Σόφια. Αν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο, θα βρείτε καθηµερινά απευθείας πτήσεις της Οlympic Air (www.olympicair.gr) και της Aegean µε τιµές που ξεκινούν από €169 µετ’ επιστροφής και διάρκεια πτήσης 1 ώρα και 15′. Μάλιστα, από το αεροδρόµιο της Σόφιας αναχωρεί µικρό van για Μπάνσκο, αλλά καλό είναι να κάνετε κράτηση από πριν είτε στο www.banskoexpress.com είτε στο www.sofiabanskotransfershuttle.com. Το κόστος της µεταφοράς σας ανέρχεται στα €29 ή €19 ανά άτοµο, αντίστοιχα, και θα χρειαστείτε 3-4 ώρες για να προσεγγίσετε τον τελικό σας προορισµό. (Σηµ.: Πραγµατοποιώντας την κράτηση online, µη θεωρήσετε δεδοµένο ότι σας έχουν βρει θέση. Καλό είναι να τηλεφωνήσετε και να επιβεβαιώσετε κατά πόσο συµπίπτει η ώρα αναχώρησης του λεωφορείου µε την ώρα άφιξής σας στο αεροδρόµιο!) Yπάρχει, τέλος, και η λύση του να πάτε οδικώς!

bansko-1Σε ποια περίπτωση να πάω οδικώς;

Αν έχετε παρέα και δικό σας εξοπλισµό σκι, ενώ παράλληλα θέλετε να είστε ανεξάρτητοι το να πάτε οδικώς φαντάζει ό,τι καλύτερο, χώρια του ότι θα µοιραστείτε και τα έξοδα. Η διαδροµή είναι µια χαρά. Ακολουθείτε την Ε.Ο. µέχρι Θεσσαλονίκη και, λίγο πριν φτάσετε στη συµπρωτεύουσα, βγαίνετε στην έξοδο για Σέρρες και Δράµα. Στη συνέχεια, οι πινακίδες για Προµαχώνα θα σας οδηγήσουν στη Βουλγαρία. Από Αθήνα µέχρι τα σύνορα -και κυµαινόµενης της ταχύτητας που πηγαίνετε- η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 8 ώρες. ΑπόΑθήνα για Μπάνσκο είναι 750 χλµ.

Πόσο θα κοστίσει ένα τέτοιο ταξίδι;

Υπολογίστε συνολικά γύρω στα €56 για διόδια (πήγαινε-έλα) και γύρω στα €250 για βενζίνη (στην επιστροφή φροντίστε να «φουλάρετε» από βουλγαρικά βενζινάδικα, καθώς η αµόλυβδη εκεί κοστίζει €1,40/λίτρο, σε αντίθεση µε την Ελλάδα που αγγίζει και τα €1,90).

Τι πρέπει να ξέρω για τη µεταφορά του εξοπλισµού µου;

Καταρχάς οφείλετε να ενηµερώσετε την αεροπορική σας εταιρεία γι’ αυτή την έξτρα… «αποσκευή». Αφού λοιπόν σας την εγκρίνουν, θα πρέπει να επωµιστείτε ένα επιπλέον έξοδο για τη µεταφορά της. Στην περίπτωση για παράδειγµα της Οlympic Air, ο αθλητικός εξοπλισµός για το σκι ανήκει στην κατηγορία µικρό µέγεθος και θα σας κοστίσει extra ?35. Τέλος, καλό είναι για λόγους ασφαλείας να αφήνετε τον εξοπλισµό σας στον ιµάντα για τα εύθραυστα-µεγάλα αντικείµενα που βρίσκεται στο αεροδρόµιο ή να ζητάτε την ειδική σήµανση «fragile» (εύθραυστο), για να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη έκπληξη. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε τα 801 801 0101 (από σταθερό εντός Ελλάδος) ή 210 3550500 (από κινητό ή από το εξωτερικό), 7 ηµέρες την εβδοµάδα από τις 08:00-23:00.

bansko-3Υπάρχουν οργανωµένα πακέτα;

Ναι, το Famous Travel, το L.A travel (µε snow bus) και το Euroski διοργανώνουν 3ήµερα και 4ήµερα ταξίδια οδικώς µε πολύ οικονοµικά πακέτα, ενώ εξασφαλίζουν και προνοµιακές τιµές στην ενοικίαση εξοπλισµού!

Nα κάνω στάση στο Σαντάσκι;

Η βουλγαρική πόλη, λίγο πριν από τα σύνορα µε τη Βουλγαρία, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη οµορφιά, αν και πολλοί είναι αυτοί που την επιλέγουν για φθηνές αγορές, υπηρεσίες οµορφιάς και… οδοντιάτρους (να φανταστείτε από τη Θεσσαλονίκη οργανώνεται ηµερήσια εκδροµή µε €15)! Προσωπικά δεν θα την πρότεινα, καθώς τα ρούχα είναι παλιοµοδίτικα και συνήθως «µαϊµούδες». Η κατάσταση είναι λίγο παρακµιακή!

Πώς είναι η πόλη του Μπάνσκο;

Ένα κλασικό βουλγαρικό χωριό, χτισµένο σε υψόµετρο 976 µ., στους πρόποδες του πανέµορφου κατάφυτου όρους Pirin, µε το ποταµάκι Glazne να το διασχίζει. Πρόκειται για ένα αρκετά νέο θέρετρο (πριν από 8 χρόνια, απ’ όσο µε ενηµέρωσαν οι ντόπιοι, δεν υπήρχε απολύτως καµία υποδοµή), το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται από ξένους σκιέρ και τουρίστες – το 80% του τουρισµού στηρίζεται σε συµπατριώτες µας. Tα κτήρια βαλκανικής αρχιτεκτονικής, όπου στεγάζονται ξενοδοχεία και κάποια διαµερίσµατα, δυστυχώς θυµίζουν σε κάποια σηµεία εργατικές κατοικίες, ενώ έντονος είναι ακόµα και σήµερα ο οικοδοµικός… οργασµός.

Tι αξίζει να δω στην πόλη;

Να περπατήσετε στον κεντρικό Ul Pirin! Eίναι ο δρόµος ο οποίος από τη µία οδηγεί στο βουνό και από την άλλη στο ιστορικό κέντρο. Σφύζει όλες τις ώρες της ηµέρας από κόσµο, που ντυµένος µε τις στολές του σκι περπατά µε τον εξοπλισµό του – τις περισσότερες φορές ανά χείρας Από ένα σηµείο και µετά ο Ul Pirin πεζοδροµείται και δίνει τη θέση του σε εικόνες της αυθεντικής πόλης, πριν αυτή γίνει τουριστικό θέρετρο. Ο δρόµος καταλήγει στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει η πέτρινη εκκλησία της Αγίας Τριάδας µε το 30 µ. επιβλητικό καµπαναριό, και λίγα µέτρα πιο πέρα το σπίτι του Βούλγαρου µοναχού Νeofit Rilski, που λειτουργεί ως µουσείο. Αν βρεθείτε Κυριακή, θα πετύχετε και το υπαίθριο παζάρι µε τους ντόπιους να επιδεικνύουν περίτρανα την πραµάτεια τους!

Τι ξενοδοχεία θα βρω;

Εδώ θα βρείτε απίστευτα οικονοµικά δωµάτια και διαµερίσµατα που µπορεί να ξεκινάνε και από ?30 το δίκλινο, όµως µην περιµένετε και πολλά. Μεγάλες προσδοκίες, βέβαια, µην έχετε και από τα δήθεν τετράστερα. Όλα είναι χτισµένα στη βαλκανική αρχιτεκτονική και διαθέτουν υποτυπώδεις παροχές.

Ποια είναι τα top ξενοδοχεία;

Το πιο γνωστό και πολυτελές είναι το Kempinksi, το πρώτο άλλωστε πεντάστερο της περιοχής, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χιονοδροµικό, µε τιµές που ξεκινάνε από ?172 (στο site του έχει winter offer µε ?84). Πολύ καλό ξενοδοχείο είναι Premier Luxury Mountain Resort (?127 το βράδυ µε πρωινό,www.banskohotelpremier.com) µε εξαιρετικό εστιατόριο, πλήρως οργανωµένο spa και όλες τις παροχές για µια τέλεια διαµονή. Πολύ καλά ξενοδοχεία και καταλύµατα είναι επίσης τα Saint Georges Lodge Aparthotel & Spa (από ?53 µέσω booking), το Grand Montana (από ?54), το ΜPM (από ?92), τοPegnum Hotel & Spa (από ?70), το St. George Palace Hotel (από €80) το Lucky BanskoΑparthotel (από ?84), όλα µε άνετα studios πλήρως εξοπλισµένα και, τέλος, το οικονοµικό Mountain Paradise (από ?54). Εντός ολίγου αναµένουµε και την άφιξη του ολοκαίνουριου Downtown Luxury Hotel(www.hoteldowntown-bansko.com).

Υπάρχουν ξενοδοχεία πάνω στις πίστες;

To Μπάνσκο δεν προσφέρει τη δυνατότητα ski in-ski out experience, όπως µερικά από τα φηµισµένα χιονοδροµικά της Ευρώπης. Το µόνο ξενοδοχείο που βρίσκεται τυπικά πάνω σε πίστα (µέσα στο χωριό) είναι το Κempinksi.

Πόσο σηµαντικό είναι το spa;

Eίναι πιο απαραίτητο από ό,τι πιστεύατε. Mετά το σκι όλοι έχουν ανάγκη από µια σάουνα ή ένα hammam, ενώ απαραίτητο είναι ένα αθλητικό…. massage, για να είστε σε φόρµα την επόµενη µέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν πλήρως οργανωµένα spa και οι περισσότερες παροχές (χρήση σάουνας/hammam/steam room, εκτός των massages) περιλαµβάνονται στην τιµή.

Πότε ξεκινάει η φετινή σεζόν;

Επίσηµα ξεκινάει στις 15 Δεκεµβρίου. Για τα εγκαίνια θα παρευρεθούν στο χιονοδροµικό κάποιοι από τους αναγνωρισµένους «µύθους» του σκι όπως ο 5 φορές παγκόσµιος πρωταθλητής Marc Girardelli και ο πιο επιτυχηµένος Βούλγαρος σκιέρ, ο Petar Popangelov, ενώ ο Ηermann Maier θα εγκαινιάσει τη νέα χιονοδροµική περίοδο.

Πόσο κοστίζει η ski pass;

Oι τιµές για 1, 2, 3, 4 µέρες είναι €28, €55, €83, €109 αντίστοιχα και για τα παιδιά €18, €36, €54, €70, οπότε σας συµφέρει να πάρετε από πριν το πάσο ανάλογα µε τις µέρες που θα κάνετε σκι. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι τιµές για τη gondola µετά τις 12:30 γίνονται €21 αντί €28, ενώ γίνονται δεκτές και πιστωτικές κάρτες. Σε αυτά προσθέστε extra 5LV deposit για τις κάρτες, αλλά από τη στιγµή που θα τις επιστρέψετε, θα τα πάρετε πίσω. Τα ταµεία µένουν ανοιχτά µέχρι τις 23:00, για να προµηθευτείτε τα εισιτήριά σας για την επόµενη µέρα και να αποφύγετε τις καθυστερήσεις.

Τip: Υπάρχει (για τους ενοίκους του Kempinksi) η δυνατότητα για πάσο προτεραιότητας µέσω του ξενοδοχείου, που κοστίζει €36, €69, €105 & €108.

Για ποιο επίπεδο σκιέρ είναι κατάλληλο το χιονοδροµικό;

Oι πίστες (στον αριθµό 20) είναι κατάλληλες για αρχάριους, ερασιτέχνες, αλλά και experts. Για τους µεν πρώτους υπάρχουν κατάλληλες υποδοµές για εκµάθηση, ενώ δεν λείπουν εξαιρετικοί δάσκαλοι (αγγλόφωνοι) που µπορούν να σας µυήσουν στο σκι. Στα συν ότι προσφέρει κι ένα τεράστιο δίκτυο για οff-piste σκι (δηλαδή σκι, εκτός πίστας!)

Πόσο θα µου κοστίσουν τα µαθήµατα σκι;

Το ιδιωτικό µάθηµα θα σας κοστίσει €45 για 2 ώρες και €75 για 4 ώρες. Αν τώρα θέλετε να κάνετε οµαδικό, οι τιµές σίγουρα είναι πιο χαµηλές.

Έχει chalets πάνω στις πίστες;

Καθώς κατεβαίνετε τις πίστες µπορείτε να κάνετε ένα διάλειµµα για ένα ρόφηµα σοκολάτας ή ένα ζεστό κόκκινο κρασί µε κανέλα (7LV) και γιατί όχι, και για µια αχνιστή σούπα, σε κάποιο από τα chalets (ξύλινα cafés) που θα συναντήσετε πάνω στις πίστες! Σε έντονα τουριστικές περιόδους να είστε προετοιµασµένοι, καθώς θα χρειαστεί να περιµένετε στις ουρές!

bansko

‘Εχουν όλα τα ξενοδοχεία van για το χιονοδροµικό;

Καλό είναι να ρωτήσετε πριν κάνετε την κράτηση γιατί το van, ειδικά για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται µακριά από το χιονοδροµικό, θα σας φανεί σωτήριο. Είναι ό,τι χειρότερο να περπατάς µέσα στο χιόνι µε τον εξοπλισµό ανά χείρας!

Αν δεν έχω αυτοκίνητο, πώς θα µετακινούµαι στην πόλη;

Στην πόλη οι αποστάσεις είναι µικρές και µπορείτε να τις διανύσετε µε τα πόδια. Υπάρχουν ταξί, όχι πολλά, αλλά καλό είναι να ρωτάτε τον οδηγό για το κόστος της διαδροµής. (Τrans Taxi, 2 Patriarh Evtimiy Str., tel. +359 (0) 7498 8505).

Πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν mini vans που σας µεταφέρουν σε τακτά χρονικά διαστήµατα σε κεντρικά σηµεία, αλλά και στο χιονοδροµικό.

Tι άλλο µπορώ να κάνω αν δεν είµαι fan του σκι;

Δεν υπάρχουν και πολλά πράγµατα να κάνετε στο Μπάνσκο, αν δεν είστε σκιέρ, και θα έλεγα καλύτερα να το αποφύγετε. Yπάρχει, για παράδειγµα, ένα υποτυπώδες παγοδρόµιο (10LV για 2 ώρες). Είναι σηµαντικό να ξέρετε πού έχετε έρθει. Το Μπάνσκο είναι ένα χειµερινό θέρετρο, που απευθύνεται κυρίως σε σκιέρ/snowboarders και γενικότερα φίλους του βουνού. Δεν προσφέρεται για διασκέδαση και νυχτερινή ζωή. Οι δρόµοι ερηµώνουν µετά τις 20:00 και ο κόσµος ξεκουράζεται µε την παρέα του, ανακτώντας δυνάµεις για την επόµενη µέρα στο βουνό… Κάθε καλοκαίρι, βέβαια, φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Jazz και προσφέρεται για δραστηριότητες όπως ιππασία, ποδηλασία, αναρρίχηση. Στα 100 χλµ., επίσης, βρίσκεται το Μέλνικ µε ιαµατικές πηγές και η Μονή Ρίλας (η µεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βουλγαρία). Τέλος, η Σόφια απέχει 160 χλµ.

Πού µπορώ να φάω;

Προτιµήστε τα εστιατόρια των ξενοδοχείων που προσφέρουν εγγυηµένο φαγητό µε µεσογειακές γεύσεις και τοπική κουζίνα. Στο κέντρο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οι mehanas (παραδοσιακές ταβέρνες µε ζωντανή µουσική). Μοιάζουν µε χάνια, είναι όλες πέτρινες και συνήθως έχουν έξω ψησταριές µε αγριογούρουνα και αρνιά. Πολλές µέρες προσφέρουν και folklore θέαµα.

Πώς είναι η διασκέδαση;

Για διασκέδαση αρκεστείτε σε κάποιες παλιοµοδίτικες discos, καραόκε clubs και night clubs περασµένων δεκαετιών (από τα πιο δηµοφιλή είναι το Club Amnesia και το Club Retro), ενώ δεν λείπουν και τα καζίνο (έχει δύο) για να δοκιµάσετε την τύχη σας.

Πώς ανεβαίνω στις πίστες;

Yπάρχουν δύο τρόποι. Είτε θα πάρετε τον κεντρικό αναβατήρα gondola είτε θα φτάσετε µέχρι το χιονοδροµικό οδικώς. Στην πρώτη περίπτωση για να αποφύγετε τη σχετικά µεγάλη ουρά, είναι καλύτερο να φτάσετε γύρω στις 09:00. Προµηθευτείτε το ειδικό ski pass, ανάλογα µε τις ηµέρες που θα µείνετε (συµφέρει από πριν για όλες τις µέρες), και επιβιβαστείτε στο τελεφερίκ (8 ατόµων), το οποίο διασχίζοντας ένα τοπίο γεµάτο από έλατα σε περίπου 15′ καταλήγει στα lifts. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον µονοπωλούν οι καταβάσεις στις συνολικά 64 χλµ. πίστες (όλων των βαθµών δυσκολίας), οι οποίες στο µεγαλύτερό τους τµήµα απλώνονται ανάµεσα σε έλατα και διαδροµές µοναδικού φυσικού κάλλους. Η άλλη εναλλακτική, όπως ήδη είπα, είναι ν’ ανεβείτε µέχρι εδώ µε το αυτοκίνητό σας. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει πρώτον να οδηγήσετε 15′-20′ µε µεγάλη πιθανότητα να χρειαστείτε αλυσίδες, αλλά και να βρείτε κίνηση, δεύτερον να πληρώσετε στο πάρκιγκ 10LV, τρίτον να ανεχτείτε την τροµερή κίνηση (στην κάθοδο) την ώρα που κλείνουν οι πίστες και τέλος, και το πιο σηµαντικό για µένα, να χάσετε την ευκαιρία να κάνετε σκι στην εκπληκτική πίστα 7 χλµ. (µπλε δυσκολίας), που καταλήγει στην πόλη και αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της χιονοδροµικής εµπειρίας στο Μπάνσκο! Μάλλον δεν σας άφησα επιλογή, ε;

Πώς µπορώ να ενηµερωθώ για την κατάσταση στις πίστες;

Το πρωί, πριν ξεκινήσετε για το χιονοδροµικό, από το ξενοδοχείο σας. Τα περισσότερα έχουν µια λίστα µε το ποιες πίστες λειτουργούν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετές οθόνες στο χωριό που µεταδίδουν ζωντανά τις συνθήκες πάνω στις πίστες.

Θα βρω να νοικιάσω εξοπλισµό;

Μαγαζιά για ενοικίαση εξοπλισµού σκι/snowboard υπάρχουν, εκτός από το χιονοδροµικό, παντού, απλά στον κεντρικό δρόµο συγκεντρώνονται τα περισσότερα! Πολλά ξενοδοχεία -τα καλά κυρίως- παρέχουν κι αυτά στους πελάτες τους τη δυνατότητα ενοικίασης, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν και τη φύλαξή του για όσες µέρες κάνετε σκι. Συµφέρει!

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση;

Για full εξοπλισµό σκι (µπότες, πέδιλα, µπατόν) υπολογίστε €15, €28, €41 για 1, 2, 3 µέρες αντίστοιχα. Και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να τα νοικιάσετε από την αρχή για όλες τις µέρες. Σαφώς, αν διαθέτετε κάποιο από τα «σύνεργα» του σετ, µπορείτε να προµηθευτείτε τα υπόλοιπα και το κόστος µειώνεται ανάλογα.

Συµφέρει να αγοράσω εξοπλισµό;

Υπάρχουν µαγαζιά και για αγορά εξοπλισµού, που µάλιστα κάνουν δελεαστικές εκπτώσεις -φτάνουν µέχρι και 50%- ακόµα και τις ηµέρες των γιορτών που είναι high season!Δεν είναι απαραίτητο brands!

Extra tips:

  • Από τη Θεσσαλονίκη απέχει µόλις 290 χλµ.
  • Mετά τα σύνορα ακολουθήστε τις οδοσηµάνσεις για Σόφια. Μετά 40 χλµ., κοντά στο Simitli, θα δείτε πινακίδα για Μπάνσκο, στην οποία θα πρέπει να στρίψετε δεξιά.
  • Μην ξεφύγετε από το όριο ταχύτητας που ορίζουν (γύρω στα 60 χλµ.), γιατί το πρόστιµο είναι τσουχτερό. Ενδεικτικά 400LV και αφαίρεση διπλώµατος για 2 µήνες.
  • Στα σύνορα του Προµαχώνα γίνεται ένας τυπικός έλεγχος, οπότε µην ξεχάσετε το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας! Εκεί θα βρείτε και Duty Free Shop.
  • Το χιονοδροµικό είναι ανοιχτό από Δεκέµβρη µέχρι Απρίλη (βρίσκεται σε ύψος 2.000 µ., 2.500 µ)
  • Η ευρύτερη περιοχή έχει 120 µνηµεία της UNESCO.
  • Στη Βουλγαρία έχουν το δικό τους νόµισµα, το λέβα (1LV=?0,5) ,όµως καλό είναι να γνωρίζετε ότι στα περισσότερα σηµεία δέχονται και ευρώ. Ανταλλακτήρια συναλλάγµατος υπάρχουν σε όλη την πόλη.
  • Τον Μάιο του 2013 θα ανοίξει το θεµατικό πάρκο Ηappy Land, το πρώτο στη Βουλγαρία.
  • ύς Κempinski είναι εγγύηση. Aνοιχτό από τις 18:30-23:00. (Pirin Street 96, tel. +359 7498 8888)
  • Στην Bunderishka Polyana  λειτουργεί η µεγαλύτερη τεχνητή πίστα για ski στην ΑνατολικήΕυρώπη, που χρησιµεύει τόσο για αγώνες όσο και για εξάσκηση από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

*Οι τιμές ενδεχομένως να έχουν διαφοροποιηθεί καθώς το ταξίδι πραγματοποιήθηκε το 2014!

Πηγή: ICONS Travellers

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,471 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ