Τα Χανιά είναι μια από τις ωραιότερες ελληνικές πόλεις γεμάτη ομορφιές και καταπληκτικά μέρη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κατακλύζεται από πλήθος Ελλήνων και ξένων τουριστών που επιλέγουν κάθε χρόνο τα Χανιά για διακοπές. Εδώ θα κάνουμε κάποιες στάσεις σε μερικά από τα ομορφότερα (και πολυφωτογραφημένα) σημεία των Χανίων που αποδεικνύουν ότι σωστά έχουν τη φήμη που έχουν και γιατί δεν θα πάψουν ποτέ να είναι ένας από τους διασημότερους ελληνικούς προορισμούς.

- Advertisement -

Η παλιά πόλη με την διάχυτη πολυπολιτισμικότητα είναι ένας όμορφος λαβύρινθος με στενά δρομάκια και σοκάκια, γεμάτος ιστορικά κτίρια, γοητευτικά καφέ και καταστήματα. Το παλιό λιμάνι σημείο αναφοράς της πόλης είναι το κάτι άλλο, με τη ζωντανή ατμόσφαιρα και την εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, αλλά και στον επιβλητικό Αιγυπτιακό Φάρο που μαγνητίζει τα βλέμματα όσων βρίσκονται κατά μήκος του λιμανιού. Το παλιό Ενετικό λιμάνι και η παλιά πόλη είναι σίγουρα τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει Χανιά.

Στο λιμάνι πέρα από τον Αιγυπτιακό Φάρο, το στίγµα των Ενετών το αναγνωρίζουµε και στα πέτρινα θολωτά κτήρια – Νεώρια ή αλλιώς αρσενάλι – τα οποία, τους χειμερινούς µήνες, χρησίμευαν για την απόσυρση και τη συντήρηση των πολεµικών πλοίων. Από τα 17 που έχτισαν συνολικά (16ος-17ος αι.) διατηρούνται µόνο 7 και ένα ακόμα δυτικότερα, το Μεγάλο Αρσενάλι το οποίο χτίστηκε περίπου στα 1600 και προσέφερε στέγη για τη ναυαρχίδα του ενετικού στόλου. Είναι ένα από τα πιο επιβλητικά από τα Νεώρια του Παλιού Λιμανιού και βρίσκεται «απομονωμένο» στα δυτικά σε σχέση µε άλλα. Κατά το παρελθόν, έχει φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, το δημοτικό νοσοκομείο, σχολείο µέχρι και Δημαρχείο ενώ σήμερα στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο οποίο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις µε επίκεντρο την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, τη µουσική και όχι µόνο. Επίσης υπάρχουν  ανατολικά και τα νεώρια του Moro, από αυτά  σήμερα διασώζονται τρία , το ένα χρησιμοποιείται  από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης  (http://mar-mus-crete.gr) , ως Μουσείου του  Ανακατασκευασμένου Πλοίου Μινωικής Περιόδου, το άλλο Νεώριο Moro  το έχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το τρίτο  το λειτουργεί ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος  Χανίων τόσο για τις δικές του δραστηριότητες όσο και ως καφετέρια.

Νεώρια

Βγάλτε μια φωτογραφία στο Γιαλί Τζαμισί, γνωστό επίσης ως τέµενος του Κιουτσούκ Χασάν και σημαίνει απλούστατα… τζαµί του γιαλού. Χτίστηκε το β΄ µισό του 17ου αι. και θεωρείται εξαίσιο δείγμα αναγεννησιακής ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Στο παρελθόν έχει στεγάσει, µεταξύ άλλων, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο και σήμερα αποτελεί ιδανικό χώρο για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το 1923 σταμάτησε τη λειτουργία του ως τζαµί (στην αυλή του οποίου συναντούσες φοινικόδεντρα και τάφους πασάδων), ενώ εκείνη την περίοδο γκρεμίστηκε και ο µιναρές του.

Γιαλί Τζαμισί

Στα Χανιά αρχικά πρέπει να γνωρίσετε την παλιά πόλη κάνοντας βόλτα με τα πόδια… Περιπλανηθείτε στα δαιδαλώδη δρομάκια με τα γραφικά καταστήματα και παραδοσιακά κτίρια, νιώστε την ατμόσφαιρα να σας συνεπαίρνει, θαυμάστε την αρχιτεκτονική και φτάστε μέχρι το λιμάνι.

Οδός Αγγέλου, Παλιά Πόλη
Παλιά Πόλη
Οδός Αγγέλου, Παλιά Πόλη

Κάντε μια βόλτα στην ιστορική Σπλάντζια. Μεταξύ Παλιού Λιµανιού και Κουµ Καπί συναντάµε την παλιά τουρκική συνοικία της πόλης, η οποία διακρίνεται για το ιστορικό της παρελθόν, αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο σχεδόν σε κάθε περίοδο της κρητικής ιστορίας. Εδώ βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το µινωικό ανάκτορο της Κυδωνίας, εδώ και το μοναστήρι του τάγµατος των Δοµινικανών, το οποίο στη συνέχεια µετατράπηκε επί Τουρκοκρατίας σε στρατώνα γενιτσάρων. Στο κέντρο της, την Πλατεία 1821, δεσπόζει ο αιωνόβιος πλάτανος κάτω από τον οποίο γίνονταν οι δημόσιες εκτελέσεις από τους Οθωµανούς, ενώ εδώ ακριβώς στέκεται και ένας από τους πιο ιδιόρρυθμους ναούς όλης της χώρας, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος διαθέτει και καµπαναριό και µιναρέ! Σήμερα, η πεζοδρόμησή της τής έχει προσδώσει νέο «αέρα», στον οποίο συμβάλλουν και τα ωραία στέκια που έχουν ανοίξει.

Σπλάντζια

Δείτε τη Δημοτική Αγορά που αποτελεί αγαπημένο σημείο για τους ντόπιους. Απλώνεται σε 4.000 τ.μ και έχει ανακυρηχθεί διατηρητέο μνημείο. Αυτό το διάστημα δεν είναι επισκέψιμη καθώς βρίσκεται σε γενική επισκευή. Ωστόσο είναι σημείο αναφοράς για την πόλη.

Δημοτική Αγορά

Φάτε σε ένα από τα εκλεκτά μεζεδοπωλεία της Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Το άλλοτε εγκαταλειμμένο δρομάκι αποτελεί πλέον, µετά και την πεζοδρόµησή του, ένα από τα hot spots της βραδινής διασκέδασης και µια από τις πιο δυνατές περαντζάδες σε όλη την πόλη. Με τον χαρακτηριστικό µιναρέ να δεσπόζει από ψηλά, τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια και τα προσεγμένα µεζεδοπωλεία και µπαράκια, κατατάσσεται δικαίως ανάµεσα στις πιο γραφικές γειτονιές των Χανίων.

Χατζημιχάλη Νταλιάνη

Επισκεφτείτε, τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία, όπως το Ναυτικό Μουσείο στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων στο φρούριο Φίρκα. Επίσης, επισκεφτείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη η οποία φιλοξενεί εξαιρετικά έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, τη Βυζαντινή & Μεταβυζαντινή Συλλογή που φιλοξενείται στη δυτική πλευρά του φρουρίου Φίρκα, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο που περιλαμβάνει εκθέματα λαϊκής τέχνης και παράδοσης. Must visit είναι σίγουρα το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που άνοιξε τις πόρτες του μόλις πριν λίγο καιρό, στις 16 Απριλίου του 2022 και βρίσκεται στην περιοχή της Χαλέπας, τον δεύτερο ιστορικό πόλο των Χανίων μετά τον ενετικό οικιστικό πυρήνα. Στο νέο Μουσείο εκτίθενται περισσότερα από 3.500 αντικείμενα εκ των οποίων περίπου 1.000 για πρώτη φορά.

Ναυτικό Μουσείο
Δημοτική Πινακοθήκη
Βυζαντινή & Μεταβυζαντινή Συλλογή

Κάντε μια βόλτα μέχρι τη Χαλέπα, την αριστοκρατική συνοικία των Χανίων, ανατολικά της πόλης, που διατηρεί µέχρι και σήµερα την σικ αύρα της εποχής. Αποτέλεσε πόλος έλξης πολλών εύπορων Ελλήνων και Τούρκων χάρη στο ιδιαίτερο κλίµα της ενώ πολύ σύντοµα αναδείχθηκε σε ξεχωριστό δήµο. Κατά τους χρόνους της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913), είχαν βρει εδώ στέγη τα προξενείς των ξένων δυνάµεων, η έδρα του Ύπατου Αρµοστή (πρίγκιπας Γεώργιος) και το επίκεντρο όλη της πολιτικής και διπλωµατικής ζωής. Επίσης, το σπίτι του Βενιζέλου στην Χαλέπα  είναι πολύ σημαντικό μνημείο και στεγάζει σήμερα το Εθνικό Ίδρυμα  Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλου» (www.venizelos-foundation.gr).

Χαλέπα

Ανακαλύψτε τα Ταμπακαριά που υπήρξαν σηµαντικό βιοµηχανικό κέντρο κατά τον 19ο αιώνα, το οποίο χρωστούσε τη φήµη του στα εξαιρετικής ποιότητας δέρµατα που επεξεργάζονταν εδώ. Οριοθετείται ανάµεσα στα Χανιά και τη Χαλεπά, περιοχή ιδανική για την εγκατάσταση βυρσοδεψείων που γνώρισαν ακμή µέχρι και την περίοδο του Μεσοπολέµου. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τη γραφικότητα, αν και σήμερα η περιοχή δείχνει σημεία εγκατάλειψης.

Ταμπακαριά

Πηγαίνετε μέχρι τους τάφους των Βενιζέλων απ’ όπου η θέα είναι τουλάχιστον συγκλονιστική! Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία των Χανίων, μόλις 5 χλμ. ανατολικά από την πόλη στην τοποθεσία του Προφήτη Ηλία.

Πάρτε μέρος σε μερικά από τα πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από μουσικά φεστιβάλ μέχρι πολιτιστικές και παραδοσιακές γιορτές – πάντα κάτι συναρπαστικό συμβαίνει στα Χανιά! Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ είναι το “Dance Days Chania“, ένα διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού που δημιουργήθηκε το 2011 από τον Σύλλογο Εκφραστικού Χορού “Συν-Κίνηση”. Καλλιτέχνες από κάθε ήπειρο, δίνουν παραστάσεις, σεμινάρια, διαλέξεις και δράσεις στην πόλη. Το “Dance Days Chania” επενδύει στη συν-δημιουργία και στη συνεργασία. Άνθρωποι του χορού και των τεχνών, από όλο τον κόσμο, δηλώνουν το παρόν! (dancedays.gr)

Ό,τι κι αν κάνετε, φροντίστε να ευχαριστηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε, το νόστιμο τοπικό φαγητό και κρασί! Όλοι έχουν ακούσει για την περίφημη κρητική κουζίνα, και αυτό δεν έχει συμβεί τυχαία! Προφανώς και τα Χανιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Παράδοση, γεύση και εκλεκτή πρώτη ύλη είναι τα κύρια συστατικά της φήμης της. Απολαύστε ένα γεύμα σε ένα από τα πολλά εξαιρετικά εστιατόρια, ταβέρνες ή και μεζεδοπωλεία της πόλης. Τα Χανιά διαθέτουν μερικά φανταστικά μέρη για φαγητό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ