Πολύς λόγος γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή με την αλλαγή της ώρας σε χειμερινή και με την στροφή των δεικτών του ρολογιού 1 ώρα πίσω τον Οκτώβριο… Εμείς πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας;

Φέτος το φθινόπωρο η ώρα στην Ελλάδα θα αλλάξει σε χειμερινή τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα η ημερομηνία θα είναι στις 25 Οκτωβρίου όταν στις 4 π.μ. τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.

- Advertisement -
αλλαγή ώρας με κοπέλα και ρολόι

Έτσι θα υποδεχτούμε και επίσημα τον χειμώνα και θα αρχίσουμε και… τυπικά πλέον να ονειρευόμαστε τα ωραιότερα σαλέ της Ελλάδας για τις χειμερινές μας αποδράσεις σας! Και φυσικά να θυμηθούμε και τα καλύτερα ταξίδια που πρέπει να κάνουμε αυτό τον χειμώνα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021. Αυτό θα ισχύσει για όσες χώρες στην Ευρώπη επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για εκείνες που θέλουν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Τι εξυπηρετεί η αλλαγή της ώρας;

Η αλλαγή της ώρας έχει ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την εξοικονόμηση ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα γυρνώντας τους δείκτες των ρολογιών, συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας γίνεται εξοικονόμηση 210 ωρών ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

αλλαγή ώρας σε σκίτσο

Η ιστορία πίσω από αυτή την κίνηση έχει την αρχή της στη δεκαετία του ’70, όταν η πετρελαϊκή κρίση ήταν στο απώγειό της και είχε πλήξει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν το φως της μέρας.

Από το 1996 ισχύει μία πανευρωπαϊκή ρύθμιση για όλα τα κράτη κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της μέρας για 60 λεπτά παραπάνω), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Κι αν σας έχει λείψει ο χειμώνας δείτε ένα βίντεο από τη χιονισμένη Ευρυτανία!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ