Χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στα παραλιακά θέρετρα της Ταϊλάνδης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω κυρώσεων και ακυρωμένων πτήσεων.

- Advertisement -

Η κρίση στην Ευρώπη περιόρισε επίσης τα σχέδια ανάκαμψης για την τουριστική βιομηχανία της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία έχει φιλοξενήσει περισσότερους επισκέπτες από τη Ρωσία από οποιονδήποτε από τους γείτονές της πριν χτυπήσει η πανδημία.

Υπάρχουν περίπου 6.500 Ρώσοι τουρίστες εγκλωβισμένοι στο Πουκέτ, το Σουράτ Τάνι, το Κράμπι και την Πατάγια, τέσσερις επαρχίες που είναι δημοφιλείς παραθαλάσσιοι προορισμοί, εκτός από 1.000 Ουκρανούς, δήλωσε στο Associated Press ο Yuthasak Supasorn, διοικητής της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης.

Περίπου 17.599 Ρώσοι αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μπλοκ αφίξεων τον Φεβρουάριο, αντιπροσωπεύοντας το 8,6% του συνόλου των 203.970, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο αριθμός τους μειώθηκε δραστικά.

Ο Yuthasak είπε ότι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν δύο βασικά προβλήματα: ακυρώσεις των πτήσεων προς την πατρίδα τους από αεροπορικές εταιρείες που έχουν σταματήσει να πετούν στη Ρωσία και αναστολή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα από εταιρείες πιστωτικών καρτών που έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Υπάρχουν και κάποιοι που προτιμούν να καθυστερήσουν την επιστροφή τους.

“Υπάρχουν ορισμένες αεροπορικές εταιρείες που εξακολουθούν να πετούν προς τη Ρωσία, αλλά οι ταξιδιώτες πρέπει να μεταβούν σε άλλη χώρα. Προσπαθούμε να συντονίσουμε και να αναζητήσουμε τις πτήσεις για αυτές”, δήλωσε ο Yuthasak.

Ενώ σχεδόν όλες οι απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία έχουν ανασταλεί, οι συνδέσεις εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες μέσω μεγάλων αερομεταφορέων που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή. Είπε ότι γίνονται επίσης προσπάθειες για να βρεθούν εναλλακτικές μέθοδοι πληρωμής για τους Ρώσους τουρίστες.

Ο Siwaporn Boonruang, εθελοντής μεταφραστής για Ρώσους που έχουν αποκλειστεί στο Krabi, είπε ότι ορισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους επειδή δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες Visa ή Mastercard.

Πολλοί έχουν μετρητά και όσοι διαθέτουν πιστωτικές κάρτες UnionPay, οι οποίες εκδίδονται από κινεζική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μπορούν ακόμα να τις χρησιμοποιήσουν, αλλά η πληρωμή με κρυπτονομίσματα δεν επιτρέπεται, είπε. Πολλά ξενοδοχεία έχουν βοηθήσει προσφέροντας μειωμένες τιμές, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έχει προσφέρει παράταση βίζας για 30 ημέρες χωρίς πληρωμή και προσπαθεί να βρει εναλλακτικά καταλύματα χαμηλού κόστους για άτομα που αναγκάζονται να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει τις ελπίδες της Ταϊλάνδης για οικονομική ανάκαμψη. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να δουν την απειλή από την πανδημία του COVID-19 να υποχωρεί μέχρι τον Ιούλιο, παρόλο που τα καθημερινά κρούσματα βρίσκονται επί του παρόντος σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, λόγω της παραλλαγής του κορονοϊού.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης αργότερα φέτος αναμένουν να καταργήσουν τους περισσότερους κανονισμούς καραντίνας και δοκιμών που έχουν τεθεί σε ισχύ για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, κάτι που θα διευκόλυνε την είσοδο για τους ξένους ταξιδιώτες.

Η Ταϊλάνδη μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τους στόχους της για τουριστικές αφίξεις και έσοδα φέτος λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του πληθωρισμού στα παγκόσμια ταξίδια, ανέφερε η Yuthasak σύμφωνα με την εφημερίδα Bangkok Post.

«Ο τουρισμός εξακολουθεί να είναι ένας βασικός κινητήρας για την αναζωογόνηση της οικονομίας μας, παρόλο που τα έσοδα παρεμποδίστηκαν από αρνητικούς παράγοντες», είπε.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ταϊλάνδη είχε προβλέψει να κερδίσει συνολικά έσοδα 1,28 τρισεκατομμυρίων μπατ (38,4 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος από ξένους και εγχώριους τουρίστες.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ