Το πολυσυζητημένο εμβόλιο για τον COVID 19 έγινε και εισιτήριο ταξιδιού… όπως όλα δείχνουν το εμβόλιο θα γίνει παγκόσμια βασική προϋπόθεση για να ταξιδέψουμε.

Έχουν ειπωθεί πολλά σχετικά με το υγειονομικό διαβατήριο που θα αποδεικνύει τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και θα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες από όλες τις χώρες προκειμένου να επιβιβάζονται σε αεροπλάνο και όλα τείνουν στο ότι θα είναι υποχρωτικό.

- Advertisement -

Αν αυτό γίνει, προκύπτουν διάφορα θέματα προς συζήτηση. Αφενός ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός (είναι αντισυνταγματικό) αλλά αν παράλληλα για να ταξιδέψει κάποιος ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα απαιτείται “αποδεικτικό” εμβολιασμού τότε ο εμβολιασμός γίνεται έμμεσα υποχρεωτικός και εκεί εμπίπτουν πολλές συζητήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

εμβόλιο Covid

Lockdown: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες αίρονται οι περιορισμοί ενόψει Χριστουγέννων

Από την άλλη πλευρά, οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και εν γένει ο κλάδος του τουρισμού έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία που έχει οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική κρίση με πολλές επιπτώσεις.

Πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν τα αεροπλάνα γιατί φοβούνται μην κολλήσουν κορονοϊό αν και έρευνες έχουν δείξει ότι το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι ασφαλέστερο απ΄ οτι πιστεύουν οι περισσότεροι αλλά από την άλλη και αυτοί που δεν φοβούνται δεν μπορούν να ταξιδέψουν καθώς στις περισσότερες χώρες δεν επιτρέπεται η μετακίνηση, υπάρχει πάντα η πιθανότητα καραντίνας οπότε και το ενδεχόμενο να “ξεμείνει” κάπου μακριά, να ακυρωθεί η πτήση ενώ πολλές ακόμα χώρες έχουν “κλειστά” τα σύνορά τους, σε ταξιδιώτες από κάποιες ή όλες τις χώρες του εξωτερικού.

Λογικά συνεπάγεται ότι το εμβόλιο μπορεί κατά κάποιο τρόπο να λύσει αυτούς του προβληματισμούς και να περιορίσει τους φόβους ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά αλλά και από την άλλη να δώσει επιτέλους μια ανάσα σε μια ολόκληρη βιομηχανία αυτή του τουρισμού και του ταξιδιού και όλους τους κλάδους που αφορά.

Τι λένε οι αεροπορικές

Αυτό είναι ένα γενικό συμπέρασμα που θα εγείρει σίγουρα συζητήσεις και συγκρούσεις και παρά τις θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις των επιβατών, οι αεροπορικές εταιρείες ως ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έχουν στο τέλος το δικαίωμα να απαιτήσουν ή όχι τον εμβολιασμό για όποιον θέλει να ταξιδέψει.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ήδη οι αεροπορικές εταιρείες θα αξιώνουν από τους επιβάτες τους να έχουν μαζί τους αποδεικτικό στοιχείο ότι εμβολιάστηκαν, μιας και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θεωρείται αδύνατον να κάνουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, καθώς αυτό μπορεί να προσκρούσει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μέχρι στιγμής σκοπεύουν να προχωρήσουν με αυτό τον τρόπο, φτιάχνοντας δηλαδή να ψηφιακό πάσο για τους επιβάτες τους, χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα την CommonPass που αποθηκεύει μόνο περιορισμένα δεδομένα στο κινητό του επιβάτη, έναν κώδικα QR που δείχνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για την είσοδό του.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas είναι η πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία που είπε ότι προτίθεται να αρνηθεί επιβίβαση σε ταξιδιώτη, που δεν έχει εμβολιαστεί καθώς η εταιρεία μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της είπε το εμβόλιο θα καταστεί «αναγκαιότητα» για διεθνή ταξίδια. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Etihad Airways, Tony Douglas, που σε δήλωσή του πριν κάποιο διάστημα στους Financial Times είχε πει σχετικά ότι οι θεωρήσεις υγείας που πιστοποιούν ότι οι επιβάτες είναι ασφαλείς, για να πετάξουν, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αεροπορική βιομηχανία να ανακάμψει από την κρίση.

Από την άλλη ο David Powell, ιατρικός σύμβουλος του οργανισμού αεροπορικών εταιρειών IATA, δήλωσε ότι είναι «πολύ ισχυρή η πιθανότητα» οι χώρες να αρχίσουν να απαιτούν απόδειξη ταξιδιωτικής υγειονομικής κατάστασης από τους επιβάτες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή επιδημιολογική εικόνα, όπως η Αυστραλία.

Κορονοϊός πτήσιες


Ωστόσο, δεδομένου ότι η αεροπορική βιομηχανία αναμένει ότι εμβολιασμός όλου του πληθυσμού θα πάρει χρόνο, τα στελέχη βλέπουν τα τεστ στα αεροδρόμια ως το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των ταξιδιών, πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Airlines for Europe, δήλωσε ότι, ενώ είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν διεθνή πρότυπα για την πιστοποίηση εμβολιασμών. Η βιομηχανία «δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τόσο πολύ. Σε αυτό το στάδιο, η κύρια προτεραιότητά μας είναι η έγκριση ενός κοινού πρωτοκόλλου, η αναγνώριση των προτύπων για τα τεστ και των μέτρων για ταξίδια τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπερασματικά λοιπόν το γεγονός είναι ότι για τον τουρισμό και ιδιαίτερα τις αεροπορικές εταιρείες το υγειονομικό διαβατήριο αποτελεί μια κάποια διέξοδο και λύση για επαναφορά στην “κανονικότητα”. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που το ίδιο πράγμα, το υγειονομικό διαβατήριο δηλαδή θα γίνει το μέσο για να “καταργηθούν” προσωπικές ελευθερίες και να “εκτεθούν” τα προσωπικά δεδομένα. Το σίγουρο είναι πως ότι και αν γίνει σχετικά, θα πρέπει να γίνει προσεκτικά λαμβάνοντας όλες τις παραμέτρους και διατηρηθούν οι λεπτές ισορροπίες.

Κορονοϊός και τουρισμός στην Ευρώπη

Από την άλλη η Ryanair ενημέρωσε ότι δεν θα απαιτείται εμβολιασμός στις πτήσεις της! Χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό οι επιβάτες

Για να πετάξει κάποιος με τα αεροπλάνα της Ryanair και να κάνει check-in στις πτήσεις της δεν θα χρειάζεται να επιδείξει υγειονομικό πιστοποιητικό, ήτοι δεν θα απαιτείται εμβολιασμός κατά του κορονοϊού!

ryanair εμβολιασμός ελεύθερα ταξίδια

Η Ryanair φαίνεται πως δεν θα χρειάζεται απόδειξη εμβολιασμού για τον κορονοϊό από τους επιβάτες της όπως δήλωσε εκτελεστικό στέλεχος της εταιρείας, αφήνοντας ελεύθερους τους ταξιδιώτες να επιλέξουν εάν θα το κάνουν το εμβόλιο ή όχι.

Οι δηλώσεις της Ryanair για το εμβόλιο

Το εκτελεστικό στέλεχος της εταιρείας, Eddie Wilson, δήλωσε σε ιστοσελίδα σχετικά με το υγειονομικό διαβατήριο: “Εάν είναι επιτυχής η πρωτοβουλία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Ωστόσο, η Ryanair δεν θα συμμετάσχει στην ιδέα, τονίζοντας ότι η απαίτηση των επιβατών να λάβουν εμβόλιο Covid δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική, ειδικά όταν μιλάμε για πτήσεις μικρών αποστάσεων προς την Ευρώπη”.

ryanair δεν απαιτείται εμβολιασμός

Lockdown: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες αίρονται οι περιορισμοί ενόψει Χριστουγέννων

Με τις σύντομες αποδράσεις και την ελευθερία στις μεταφορές στην Ευρώπη το τοπίο στον τουρισμό και στα ταξίδια θα είναι εντελώς διαφορετικό την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Κανονικότητα στα αεροπορικά ταξίδια από το καλοκαίρι του 2021

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Μάικλ Ο’Λίρι, μιλώντας στη διαδικτυακή πλατφόρμα World Travel Market, προέβλεψε επιστροφή στο 75-80% της κίνησης προ της κρίσης έως το επόμενο καλοκαίρι, μετά τις ανακοινώσεις για τα εμβόλια. Πλέον, είπε, “υπάρχει εύλογη αισιοδοξία τώρα ότι το καλοκαίρι του 2021 θα επιστρέψουμε σε κάποιο βαθμό κανονικότητας”.10 εντυπωσιακά δεντρόσπιτα στον κόσμο που μπορείτε να κάνετε… κράτηση!

Η Ryanair εκτιμά ότι οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία θα έχουν μειωμένες τιμές, με προσφορές και εκπτώσεις, μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και αυτό θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του κλάδου πιο γρήγορα.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ