Χρυσαυγή Γρεβενά

Ένα χωριό “έκπληξη” θα συναντήσουν οι επισκέπτες στο νομό Κοζάνης και σε απόσταση 30 λεπτών από την πόλη των Γρεβενών, που μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του αρχιτεκτονική αλλά και για την άγνωστη ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομά του!

Χρυσαυγή γεφύρι και νερόμυλος

Το χωριό Χρυσαυγή είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων στην Κοζάνη και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Μάλιστα αν βρεθείς εκεί είναι και μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις την πιο ανατρεπτική, ζωντανή και ανεξερεύνητη πόλη της Ελλάδας!

Χρυσαυγή Κοζάνης παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Τα υπέροχα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του που είναι χτισμένα από ντόπιους μαστόρους και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής αποτελεί, επίσης, το σχολείο του χωριού που χτίστηκε το 1925, αλλά και η επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πλατεία του χωριού, που χρονολογείται από το 1866.

Χρυσαυγή πλατεία

Οι 10 top χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα – Γραφικά χωριά, χιόνια & θαλπωρή στο τζάκι! (βίντεο)

Η άγνωστη ιστορία πίσω από την ονομασία

Χρυσαυγή πλάτανος χωριού

Η Χρυσαυγή είναι ένα ιστορικό χωριό, με αιώνες κατοίκησης. Η ονομασία του κρύβει πίσω της μια παράδοσξη ιστορία που μας γυρνάει στο 1830. Ο μπέης Αλή Κούκο, που κυριαρχούσε στην περιοχή, δολοφονήθηκε από τους κατοίκους του χωριού εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων που είχε.

Χρυσαυγή γεφύρι

Ήθελε να παραδίδουν στον ίδιο κάθε νύφη, ώστε να περνάει μαζί του την πρώτη νύχτα του γάμου της! Η επόμενη μέρα από τη δολοφονία του χαρακτηρίστηκε ως “χρυσή αυγή”, από όπου και προέκυψε η ονομασία Χρυσαυγή του χωριού.

Χρυσαυγή πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Απόδραση στα Γρεβενά

Τα Γρεβενά είναι η επίσημη “πόλη των μανιταριών”, ωστόσο αν πιστεύετε ότι δεν έχουν να επιδείξουν περισσότερες και ιδιαίερες ομορφιές είστε γελασμένοι! Η όμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας θα σας κατακτήσει με την υπέροχη φύση της, τα μέρη για εκδρομές και τις πολιτιστικές δράσεις είναι μερικά μόνο από αυτά που θα συναντήσει κάποιος σε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα του νομού των Γρεβενών.

Απόδραση στα Γρεβενά: Η καταπράσινη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας θα σας μαγέψει!

Ας ρίξουμε μια ματιά στα όμορφα σημεία της πόλης και των περιχώρων, πριν οργανώσουμε την επόμενή μας απόδραση, όσο ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών…

Σουλάτσο στην Πλατεία Αιμιλιανού

Ξεκινώντας από τα βασικά, η Πλατεία Αιμιλιανού είναι η κεντρική πλατεία των Γρεβενών, εκεί απ’ όπου θα περάσει όποιος θέλει να ζήσει τον παλμό της. Ονομάστηκε έτσι από τον Μητροπολίτη Αιμιλιανό, ο οποίος είχε σημαντική δράση για τον ελληνισμό της Μακεδονίας και είναι το μέρος όπου θα βρείτε συγκεντρωμένα εστιατόρια, καταστήματα, αλλά και το nightlife της πόλης.

Πέρασμα από την Πλατεία Ελευθερίας και το Ρολόι

Λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Αιμιλιανού, θα συναντήσετε την Πλατεία Ελευθερίας με το περίφημο Ρολόι, που αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της πόλης. Με ύψος 20 μέτρα και σχήμα πεντάγωνο, όπου κάθε πλευρά του φτάνει τα 2 μέτρα, το Ρολόι είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα από την Τουρκοκρατία, που πριν την απελευθέρωση λειτουργούσε ως μέρος τζαμιού.

Μανιταροπεριπέτειες

Το μανιτάρι δεν γίνεται να λείπει από ένα ταξίδι στα Γρεβενά, την «πρωτεύουσα των μανιταριών», αφού αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας, αλλά και έμβλημα-σύμβολο της πόλης. Θα το βρείτε να κοσμεί πάρκα, πλατείες και κόμβους, ενώ στους πρόποδες της Πίνδου, στα πυκνά δάση της περιοχής και στις όχθες των ποταμών του νομού, μπορεί να βρει κάποιος περισσότερα από χίλια είδη άγριων μανιταριών, με αρκετά να θεωρούνται σπάνια και στην Ευρώπη. Η περιοχή με τα περισσότερα μανιτάρια εμπορικού ενδιαφέροντος είναι η περιοχή του Βοΐου, βόρεια του νομού, ενώ η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται στην ανατολική πλευρά του Όρλιακα, στη Βάλια Κάλντα και στις Μπάλτσες.

Αν σας ενδιαφέρει η ανακάλυψη του τοπικού αυτού πλούτου, μπορείτε να συμμετάσχετε σε διάφορες εκδρομές που διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία, με το μανιτάρι πρωταγωνιστή και να το γνωρίσετε από κοντά, πάντα με τη βοήθεια των ειδικών. Κι αφού το ανακαλύψετε, έπειτα μπορείτε να το δοκιμάσετε σε διάφορες τοπικές συνταγές, από μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, μέχρι μανιταρομαγειρίτσα, τουρσί, λικέρ και γλυκό του κουταλιού. Στα 40’ λεπτά από τα Γρεβενά, στο χωριό Λάβδα, θα βρείτε και το Μουσείο Μανιταριών, όπου εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής και παρουσιάζονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ