Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
32 C
Athens
ΑρχικήTravelDaily Mail: Υμνεί την Σκόπελο ως το "νησί του δάσους", όπου το...

Daily Mail: Υμνεί την Σκόπελο ως το “νησί του δάσους”, όπου το πράσινο σμίγει με το απέραντο γαλάζιο! (βίντεο)

Με το βλέμμα στη λήξη της πανδημίας και στην έναρξη εκ νέου των ταξιδιών, η Daily Mail υμνεί την Σκόπελο ως το “νησί του δάσους” και καλεί τους Βρετανούς να επισκεφθούν αυτό τον μαγευτικό προορισμό στην Ελλάδα όπου το πράσινο σμίγει με το απέραντο γαλάζιο…

Δίκαια έχει χαρακτηριστεί η Σκόπελος “το νησί του δάσους”, αφού το 80% του εδάφους της καλύπτεται από πυκνά πευκοδάση που καταλήγουν σε όρμους, λιμανάκια και παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς. 

- Advertisement -

Ύμνος από την Daily Mail στην Σκόπελο

Καταπράσινο νησί των Σποράδων, η Σκόπελος κερδίζει τις εντυπώσεις με την ομορφιά της και το πλούσιο πράσινο που συναντά το απέραντο γαλάζιο. Κάπως έτσι η Daily Mail υμνεί την Σκόπελο και υποστηρίζει πως είναι ιδανικός προορισμός για τους Βρετανούς και όχι μόνο.

Χώρα Σκόπελος

Η Χώρα του νησιού βρίσκεται στον Βορρά, με τα σπίτια να περιβάλλουν το Κάστρο και να κατεβαίνουν μέχρι κάτω στο λιμάνι, δημιουργώντας μια ειδυλλιακή εικόνα στον επισκέπτη. Ανάμεσά τους αναρίθμητα μικρά εκκλησάκια που με ιδιαίτερο σεβασμό φροντίζουν οι Σκοπελίτες συνεχίζοντας να διατηρούν αυστηρά τη θρησκευτική τους παράδοση.

Στενά πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια που διακόπτονται κάθε τόσο από πλατύσκαλα και σκαλοπάτια ζώνουν τις γειτονιές, τεράστιες μπουκαμβίλιες αγκαλιάζουν μπαλκόνια και φρεσκοασβεστωμένους τοίχους, που κλείνουν μέσα τους μικροσκοπικές αυλές.

Μπουκαμβίλιες στην Σκόπελο

To Travel+Leisure ενημερώνει τους αναγνώστες του για τα 10 λάθη που πρέπει να αποφεύγουν όταν ταξιδεύουν σε ελληνικά νησιά

Πολλές οι εκπλήξεις στο νησί των βορείων Σποράδων

Λίγο πριν φτάσετε στην Γλώσσα, συναντάτε στο δεξί σας χέρι, έναν δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί. Θα το συναντήσετε στην κορυφή ενός βράχου ύψους περίπου 100 μ. και για να φτάσει κανείς πρέπει να ανέβει περίπου 106 σκαλοπάτια λαξευμένα πάνω στο βράχο.

Εκκλησάκι Αγίου Ιωάννη Σκόπελος

Η παράδοση λέει ότι κάποιος ψαράς από την Γλώσσα, καθώς επέστρεφε ένα βράδυ, από το ψάρεμα διέκρινε στην κορυφή του βράχου ένα φως. Το έβλεπε κάθε βράδυ, ώσπου εμφανίστηκε στον ύπνο του μια γυναίκα που του αποκάλυψε ότι στην κορυφή του βράχου υπάρχει μια εικόνα.

Όταν ανέβηκε στην κορυφή βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Πήρε την εικόνα, όμως, όπου και να τη μετέφερε, εκείνη ξαναγύριζε πίσω στην αρχική της θέση, εκεί που τελικά χτίστηκε το εκκλησάκι του, που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Πανέμορφα χωριά στην Σκόπελο

Το χωριό της Γλώσσας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Σκοπέλου. Βρίσκεται Β.Δ. του νησιού και είναι χτισμένη στο λόφο πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου με υπέροχη θέα. Είναι το ψηλό χωριό πού αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημά του “Η Νοσταλγός”, η αμπελοφυτευτής περιοχή κατά τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Απέχει 32 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου και έχει 1.195 κατοίκους.

Γλώσσα Σκοπέλου

Πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν την ετυμολογία του ονόματός της. Άλλοι το αποδίδουν στο γλωσσοειδές σχήμα του κάβου που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού και άλλοι το συνδέουν με την Κνώσσα, την πόλη που έφτιαξαν σε εκείνο το σημείο, οι πρώτοι οικιστές του νησιού, που ήταν Μινωίτες.

Το χωριό Παλαιό Κλήμα Σκοπέλου βρίσκεται Β.Δ. του νησιού ανάμεσα στο χωριό Νέο Κλήμα και στην Γλώσσα, ενώ απέχει 24 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου. Είναι ένα καταπράσινο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, με παλιά πέτρινα σπίτια που βλέπουν τη θάλασσα του Αιγαίου.

Παλαιό Κλήμα Σκοπέλου

Το πλέον χαρακτηριστικό των Κληματιανών ήταν ο ενθουσιώδης χαρακτήρας και η φιλοξενία. Επίσης πρέπει να τονιστεί, πως οι Κληματιανοί ήταν από τους πλέον ικανούς γλεντζέδες της Σκοπέλου.Τόσο στα πανηγύρια, όσο και τους γάμους, αλλά και κάποιες Κυριακές στήνονταν στην πλατεία στη Βελανιά χορός και γλέντι στο οποίο έρχονταν και πολλοί Γλωσσιώτες. Ζωντανά παραδοσιακά πανηγύρια ήταν των Αγίων Αναργύρων (1 Ιουλίου και 1 Νοεμβρίου), της Παναγιάς της Ελιώτισσας, της Αγίας Παρασκευής κ.α.

Το χωριό Νέο Κλήμα Σκοπέλου βρίσκεται κάτω ακριβώς από το δάσος του Βαθιά στο βουνό Δέλφη και δίπλα από τη θάλασσα. Σε απόσταση 18 χλμ. από τη Σκόπελο βρίσκεται ο νέος αυτός οικισμός που δημιουργήθηκε το 1981 , μετά την καταστροφή του Παλαιού Κλήματος από τους σεισμούς του 1965 – όταν οι κάτοικοι του Παλαιού Κλήματος εγκατέλειψαν το χωριό τους λόγω των κατολισθήσεων, αλλά και για να εγκατασταθούν κοντά στη θάλασσα.

Νέο Κλήμα Σκοπέλου

Πευκόφυτη, μαγευτική η περιοχή αυτή της Σκοπέλου που κτίστηκε το Έλιος, με την πανέμορφη αμμουδιά του Χόβολου και τις υπέροχες αποχρώσεις των νερών της, να βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό. Υπάρχει παραλία σε όλο το μήκος του χωριού, τμήματα με μικρά βότσαλα, παραλία με μεγαλύτερα, με πέτρες αλλά και άμμο ξεχωρίζοντας όπως αναφέραμε το καταπληκτικό Χόβολο.

Το ξακουστό Δρακοντόσχισμα βρίσκεται μεταξύ Σταφύλου και Αμάραντου. Στρίβοντας δεξιά από το κεντρικό δρόμο Σκοπέλου- Γλώσσας, λίγο μετά το Στάφυλο, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τον εντυπωσιακό βράχο που μοιάζει να τον έχει κόψει ανθρώπινο χέρι και τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Δυστυχώς (ή ευτυχώς ) η πρόσβαση στην ακτή είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα, οπότε όσοι δεν διαθέτουν σκάφος θα αρκεστούν να θαυμάζουν το τοπίο από ψηλά.

Δρακοντόσχισμα Σκοπέλου

Μια ξεχωριστή εμπειρία

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως αυτό της Σκοπέλου, οι διαδρομές αποτελούν ξεχωριστή εμπειρία. Μάλιστα όσοι από εσάς αγαπάτε το περπάτημα θα βρείτε αρκετά μονοπάτια και υπέροχες διαδρομές κυρίως στο βουνό Παλούκι. Ολόκληρο το νησί καλύπτεται από πευκοδάσος και αυτό κάνει τη διαδρομή από την Χώρα στη Σκοπέλου μέχρι το Λουτράκι , ακολουθώντας δηλαδή το βασικό οδικό δίκτυο, μήκους 37 χλμ , μια υπέροχη εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την πλούσια φύση της Σκοπέλου αλλά και τις ακτές που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού.

Είναι τέτοια η ομορφιά της Χώρας της Σκοπέλου, τέτοια η γραφικότητα της που πραγματικά σε κερδίζει από τη πρώτη στιγμή!

Δείτε το βίντεο από το υπέροχο νησί της Σκοπέλου:

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,301LikesΚάντε Like
88,191 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ