Ορεινό χωριό Μηλιά

Η Μηλιά (στην τοπική βλάχικη διάλεκτο Αμέρου) είναι ένα ορεινό χωριό των νομού Ιωαννίνων, σε κοντινή απόσταση από το Μέτσοβο ενώ βόρεια στο χωριό βρίσκεται ο εθνικός δρυμός Πίνδου.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ηπείρου. Έχει μόλις 400 κατοίκους και έρχεται να… κοντράρει, με την παραμυθένια ομορφιά του, τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς! Και καθόλου τυχαία καθώς η Μηλιά είναι… προκλητικά όμορφη και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Μέτσοβο: Χτισμένο αμφιθεατρικά είναι “υπόδειγμα” φυσικής ορεινής ομορφιάς (βίντεο)

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αποτελεί ένα ιδιαίτερα ζωντανό χωριό, το οποίο με τις πρώτες χιονοπτώσεις μετατρέπεται σε πραγματικά μαγευτικό τοπίο. 

Η οικονομία του χωριού στηρίζεται αποκλειστικά στην ξυλεία, δραστηριότητα που έχει ουσιαστικά… εξαφανίσει την ανεργία. Οι 100 οικογένειες απασχολούνται αποκλειστικά στα 40 εργαστήρια ξυλογλυπτικής και επεξεργασίας του ξύλου, ενώ οι δύο δασικοί συνεταιρισμοί έχουν 60 μέλη.

5 + 1 γραφικοί φθινοπωρινοί προορισμοί που θα φτάσετε οδικώς

Το Δασαρχείο, βάσει διαχειριστικής μελέτης, έχει παραχωρήσει στους συνεταιρισμούς, δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, εκτάσεως 36.000 στρεμμάτων. Τεχνίτες από τα παιδικά τους χρόνια οι Μηλιώτες, δίνουν μορφή στο ξύλο και φτιάχνουν βαρέλια, οικιακά σκεύη, όπως πλάστες κουτάλες, θήκες για ψωμί, δοχεία για νερό και κρασί, κρεμάστρες, καθρέπτες και πολλά άλλα είδη, χρήσιμα για το σπίτι και τη διακόσμηση.

Δείτε το βίντεο και “ταξιδέψτε” στις ομορφιές του χωριού…

Γνωρίστε επίσης τα Θεοδώριανα: Το όμορφο χωριό με τους διπλούς καταρράκτες που είναι χτισμένο σε πλαγιά των Τζουμέρκων

Το χωριό  Θεοδώριανα  βρίσκεται στο νομό Άρτας  χτισμένο σε πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων. Απέχει από την πόλη της Άρτας 80 χιλιόμετρα. Είναι έδρα της κοινότητας και ο πληθυσμός του δεν ξεπερνάει τους 1000 κατοίκους.

Σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι οι διπλοί καταρράκτες που σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα. Ονομάζονται καταρράκτες Σούδα και είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας.

Τζουμέρκα: Ταξίδι στις ελληνικές… Άλπεις!

Ο ποταμός κυλά ορμητικά από τις πλαγιές της Πίνδου και σχηματίζει δύο καταρράκτες που φτάνουν σε ύψος τα 25 μέτρα. Βρίσκονται σε ανατολική πλαγιά των Τζουμέρκων, στο ιστορικό αυτό χωριό, όπου έγινε η θρυλική μάχη του 1821, όταν 500 Έλληνες σταμάτησαν 6.000 Τούρκους του Ισμαήλ Πασά.

Οι διπλοί καταρράκτες "Γκούρα" στο χωριό Θεοδωριανά στα Τζουμέρκα

Το όνομα του χωριού

Το χωριό πήρε το όνομά του από τη Θεοδωρία, την αρχαία πόλη των Αθαμανών, του προελληνικού φύλου που ζούσε στα βουνά της Πίνδου. Είναι επίσης γνωστό και ως η «πρωτεύουσα του νερού», καθώς περιβάλλεται από τρεχούμενα νερά, πηγές και ρέματα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, μέσα σε πλούσια βλάστηση.

Ένας δρόμος από την κεντρική πλατεία του χωριού

οδηγεί σε ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που περιβάλλεται από ψηλά έλατα και καταλήγει στους δύο πανέμορφους καταρράκτες. Οι επισκέπτες μπορούν να δροσιστούν στα κρύα νερά του ποταμού και να συνεχίζουν να περπατούν ανάμεσα στα πλατάνια και τα έλατα, όπου θα συναντήσουν ρέματα, μικρότερους καταρράκτες και φυσικές νεροτριβές.

Τζουμέρκα: Όρθιο ξανά το Γεφύρι της Πλάκας (βίντεο)

Στη θέση «Σμίξη», όπου ενώνεται ο ποταμός «Άσπρη Γκούρα» και ο ποταμός «Μουζάκι» υπάρχει ένας πέτρινος νερόμυλος που χτίστηκε το 1918 και δημιουργεί ένα παραμυθένιο τοπίο. Εκεί ξεκινάει και το πανέμορφο φαράγγι της Αγίας Τριάδας, το οποίο έχει μήκος τρία χιλιόμετρα. Τους θερινούς μήνες πολλοί επισκέπτες κάνουν πεζοπορία στην περιοχή και επισκέπτονται τα πανέμορφα φυσικά αξιοθέατα της Ηπείρου.Μυστράς: Βρήκαμε έναν ονειρεμένο πέτρινο ξενώνα μέσα στο πράσινο, με πισίνα, wine bar, θέα και άριστη βαθμολογία!

Πρόσφατη ιστορία

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην σύγχρονη ιστορία των Θεοδωριάνων είναι και ο αγώνας των κατοίκων από το 1997 ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στα δύο κυριότερα ποτάμια του χωριού από την Μηχανική ΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή ΑΕ.

Τελικά μόνο ένα από αυτά κατασκευάστηκε, ενώ για τα υπόλοιπα μετά και από απόφαση του ΣτΕ αποτράπηκε η κατασκευή τους.

Δείτε τους καταρράκτες στο υπέροχο βίντεο

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ