Μυστικά γευστικά spots, κρυμμένα barάκια και πολλές άλλες εκπλήξεις στην Αθήνα! Βρήκαμε τα καλύτερα και σας τα παρουσιάζουμε!

Hitchcocktales

Πορίνου 10, Τ. 210 9210023

Mας εκπλήσσει ευχάριστα µε τη χιτσκοκική έµπνευσή του… σε έναν χώρο µε κυρίαρχο τον συνδυασµό βιοµηχανικής αισθητικής και classic λεπτοµέρειες. Ιδανικό για after museum συναντήσεις ή για άραγµα στον πεζόδροµο τα δροσερά βράδια. Η «ψαγµένη» κάρτα του, εκτός από καφέδες και ροφήµατα, περιλαµβάνει ιδιαίτερα πρωινά, πιάτα µε ελληνικές γεύσεις και αρµένικες πινελιές αλλά και cocktails µε ονόµατα από χιτσκοκικές ταινίες! Καθηµερινά από τις 16:00-όσο πάει.

Wine Point

Αθ. Διάκου & Πορινού 2, T. 210 9227050

Συνδυάζει κάβα και µπαρ σε έναν χώρο µε παραδοσιακό ύφος, πάνω από 250 ετικέτες αποκλειστικά του ελληνικού αµπελώνα, πολλές επιλογές σε ποτήρι και συνοδευτικά όπως τυριά και αλλαντικά µικρών Ελλήνων παραγωγών και ζεστά πιάτα. Μία φορά τον µήνα εδώ πραγµατοποιείται η παρουσίαση ενός οινοπαραγωγού. Καθηµερινά 13:00-02:00.

Κάτοικοι φύτεψαν λουλούδια για να «κλείσουν» τις λακούβες στους δρόμους! Σε ποιο Ελληνικό νησί συνέβη;

Froots

Αθανασίου Διάκου 6 & Πορίνου, Τ. 210 9222234

Με έξυπνο λογοπαίγνιο από το fruits και το roots (ρίζες), το juice bar της Πορίνου έφερε αίσθηση φρεσκάδας µε healthy χυµούς και απολαυστικά smoothies –που τη σύστασή τους µάλιστα επιµελήθηκε διαιτολόγος-διατροφολόγος– οι οποίοι είναι κάτι παραπάνω από ιδανικοί για µια δόση… ενέργειας και αναζωογόνησης! Plus, η… καλοκαιρινή αυλή του! Καθηµερινά 08:00-20:00, Σάβ. & Κυρ. από τις 10:00.

Aglio, Olio & Peperoncino

Πορίνου 13, Τ. 210 9211801

Η ονοµασία του µας προϊδεάζει για την ιταλική ταυτότητα της κουζίνας του, αλλά τίποτα δεν µας κάνει να φανταστούµε την εξειδίκευσή του στα πεντανόστιµα ζυµαρικά! Και όλα αυτά σε ένα νεανικό, ζεστό και ανεπιτήδευτο χώρο που παραπέµπει σε τρατορία. Τρ. – Σάβ. 20:00-00:45, Κυρ. 14:00-18:45.

Bock Βeer

Σπύρου Δοντά 9, Μακρυγιάννη – Ακρόπολη, T. 210 9200369, www.bock.gr

Στον αριθµό 9 της Σπύρου Δοντά, στην καρδιά της πόλης, εδώ και δύο χρόνια το Bock Beer γράφει τη δική του ιστορία ως ένα από τα καλύτερα beer restaurants! Με φόντο ένα σκηνικό που συνδυάζει τούβλo µε ξύλο, αποπνέοντας χαρακτήρα και ζεστασιά, αλλά και… baby friendly, καθώς είναι αυστηρά µη καπνιζόντων, απολαµβάνουµε βορειοευρωπαϊκή κουζίνα µε βαυαρικές επιρροές στα καλύτερά της, συνοδευµένη µε µια υποδειγµατική beer list.

Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Χαλκιδικής και λέγεται…Παρθενώνας!

Εξέχουσα θέση στο µενού, το οποίο εµπλουτίζεται µε 3-4 διαφορετικά πιάτα κάθε εβδοµάδα (από µύδια µέχρι και γκούλας), έχουν το οσοµπούκο (κότσι µοσχαρίσιο µε ζυµαρικά), το ριζότο µανιταριών και το χοιρινό κότσι µε πατάτες τηγανητές, που απολαµβάνουµε έπειτα από µια welcome complimentary soup!

Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται οι εξαιρετικές µπύρες όλων των ειδών από Γερµανία, Βέλγιο, Τσεχία, Αγγλία και λίγες ελληνικές. Όσο για εκείνους που δεν είναι λάτρεις του είδους, µπορούν κάλλιστα να απολαύσουν τα νέα cocktails apéritifs ή martinis. Ανοιχτά Τρ. – Σάβ. 17:00-00:00 (η κουζίνα). Κυρ. & Δευτ. κλειστά.

The Trap

Όθωνος 10, Σύνταγµα, Τ. 210 3215561, www.thetrap.gr

Με το προνόµιο της «αποµόνωσης» σε µια κρυµµένη στοά, στην καρδιά της Αθήνας, το The Trap είναι ένα… tricky bar που δεν ήρθε να προκαλέσει τις εντυπώσεις ούτε να βάλει ταµπέλες µιας trendy νέας άφιξης, αλλά να µας «παγιδεύσει» στα 55 τ.µ. του και να µας κερδίσει αµέσως µε τη φρεσκάδα του… κλασικού. Σαν µια όαση µέσα στην πολύβουη Πλατεία Συντάγµατος, η είσοδος της αστικής στοάς περνάει σχεδόν απαρατήρητη, αυτή είναι όµως και η µαγεία της ανακάλυψης αυτού του ολοκαίνουριου American style bar, French bistro.

Ο χώρος µπορεί να είναι µικρός, όµως τα στοιχεία του «κουβαλούν» παρελθόν, όπως οι ζωγραφισµένες γύψινες οροφές (κληρονοµιά από το ιστορικό bar που λειτουργούσε εδώ), οι βιεννέζικες καρέκλες και τα σκαµπό, οι δερµάτινοι καναπέδες, τα old fashioned ξύλινα ερµάρια, αλλά και το χειροποίητο bar, όλα αποπνέουν την αίγλη ενός αυθεντικού bar.

Ειδικά στα χέρια του πλέον έµπειρου team, ένας από αυτούς είναι ο πλέον ταλαντούχος Έλληνας bartender Γιάννης Σαµαράς, απέκτησε πολύ γρήγορα τους δικούς του θαµώνες.

Και µπορεί να έχει µια ισορροπηµένη λίστα µε συνταγές signature cocktails που χαρακτηρίζονται από ένα classic twist, όµως δεν δηλώνει «κραυγαλέα» cocktail bar. Το πρωί έχουµε κάθε λόγο να έρθουµε για έναν χαλαρό πρώτο καφέ, το µεσηµέρι να επιστρέψουµε για ένα lunch break επιλέγοντας από ένα µικρό, bistro style µενού και κάποιες προτάσεις ηµέρας στον µαυροπίνακα (από αυγά και bagel µε τόνο µέχρι καρπάτσιο χταποδιού), ενώ νωρίς το βράδυ ενδείκνυται για after office drinks, που απολαµβάνουµε µε jazz, soul, afro µουσική υπόκρουση τόσο στο bar όσο και στα τραπεζάκια του έξω, στη στοά, µακριά από τα αδιάκριτα βλέµµατα! Τip: Οι λάτρεις της µπύρας αναζητήστε τη βέλγικη, δικής τους παραγωγής (Τalοs Pilsner και Οtus IPA). Για events-έκπληξη, stay tuned! Kαθηµερινά από τις 9:00-όσο πάει (12:00-22:00 η κουζίνα).

Pesto Trattoria Cafe

Πανεπιστηµίου & Θεµιστοκλέους 1, αθηνα, Τ. 210 3801660, 6932 702531

Εδώ και σχεδόν επτά χρόνια είναι η αναπάντεχη έκπληξη στον χαοτικό µικρόκοσµο της Οµόνοιας! Η ονοµασία του, ο µακρύς κατάλογος και η πληθωρική βιτρίνα που παραπέµπει σε τρατορία µάς προϊδεάζει ότι θα γευθούµε ιταλικής σχολής προτάσεις βασισµένες σε άριστες πρώτες ύλες. Απόδειξη, οι πεντανόστιµες χειροποίητες πίτσες, τα ζυµαρικά, οι σαλάτες και τα ριζότο, που συνοδεύουµε ιδανικά µε 15 επιλογές σε κρασί, απολαυστικά cocktails και µπύρες. Όµως έξω στα τραπεζάκια κάνουµε στάση και νωρίς το πρωί για να πάρουµε δυνάµεις… µε µοσχοµυριστές οµελέτες και πληθωρικά panini! Καθηµερινά 07:30-23:00.

Monk

Καρόρη 4, Πλ. Αγίας Ειρήνης, Τ. 210 3211117

Ένα ξεχωριστό wine bar-restaurant στο ήσυχο στενό της Καρόρη. H wine list του περιλαµβάνει 152 κρασιά από 14 χώρες που οι θαµώνες απολαµβάνουν σε µπουκάλι ή ποτήρι µε funky µουσικές, ενώ το πρωί την τιµητική τους έχουν οι καφέδες. Καθηµερινά από τις 09:00.

48 Urban Garden

Αρµατολών & Κλεφτών 48, Αµπελόκηποι, T. 213 0281866

Μια όαση-έκπληξη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα» µε ιδιαίτερο χώρο που παραπέµπει σε αστικό κήπο της Αθήνας µε σήµα κατατεθέν την τροχήλατη καντίνα. Ιδανικό για ένα after art exhibition cocktail αλλά και έθνικ πιάτα µε street food προεκτάσεις που εντοπίζουµε στο µενού. Στα συν, το κυριακάτικο brunch. Δευτ. – Σάβ. από τις 20:00, Κυρ. 12:30-17:30.

Prosopa

Μεγ. Βασιλείου 52 & Κωνσταντινουπόλεως 4, Ρουφ, T. 210 3413433

Από το 1999 αποτελεί popular στέκι για after theater dining. Σε έναν προσεγµένο χώρο βιοµηχανικού στυλ µε Bauhaus και µοντέρνες πινελιές και τα καλοκαίρια έξω στην ολάνθιστη πλατεία, θα απολαύσετε πιάτα µεσογειακής κουζίνας µε δηµιουργικές προεκτάσεις και fusion πινελιές. Τον πήχη ψηλά κρατά και η wine list κυρίως µε ελληνικά και λίγα διεθνή κρασιά. Από €25. Δευτ. – Σάβ. 20:00-01:30, Κυρ. 13:00-01:30.

Los Gatos

Ρόµβης 17 & Κλειτίου 1, Aθήνα Τ. 210 3240100, Μ. 6932 702531

Eδώ και λίγους µήνες ο «κρυµµένος» αστικός πεζόδροµος της Ρόµβης, µια µικρή όαση δίπλα στην πολύβουη Πλατεία Αγίας Ειρήνης, µας ταξιδεύει άθελά του στην παριζιάνικη συνοικία του Saint Germain χάρη στην άφιξη του Los Gatos. Το κουκλίστικο bistrot αποπνέει vintage ατµόσφαιρα, µε έπιπλα αντίκες, ενώ στον χώρο του κυριαρχούν η open cuisine και το ψυγείο µε τα αλλαντικά.

Η προσωπική σφραγίδα από τη διακόσµηση µέχρι τις συνταγές αλλά και η αγάπη για την ισπανική κουζίνα οδήγησαν, σε συνεργασία µε τον chef Παύλο Δαβέτα, στη δηµιουργία ενός µικρού αλλά άκρως γευστικού value for money µενού, ιδανικό για να συνοδέψει τέλεια ένα ποτήρι κρασί ή µια παγωµένη µπύρα. Με βάση φρέσκα εποχιακά προϊόντα, προτείνει χειροποίητες τάρτες ηµέρας, οµελέτες, εξαιρετικά panini, pasta και εµπνευσµένα tapas (must το κατσικίσιο τυρί και τα µανιτάρια), ενώ δεν λείπουν εκλεκτές ποικιλίες ισπανικών και ιταλικών τυριών/αλλαντικών, αλλά και οι προτάσεις για everyday brunch!

Όσο για τα τραπεζάκια του έξω στον πεζόδροµο, προσφέρονται για ένα ελαφρύ lunch break ή ένα χαλαρό dinner απολαµβάνοντας την ηρεµία, ακόµα κι αν βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας! Στα συν, η χειροποίητη sangria και η πολύ ενηµερωµένη λίστα κρασιών. Kαθηµερινά 10:30-01:00. Παρ. & Σάβ. 10:30-02:00.

Ζάχαρη & Αλάτι Wine Restaurant

Αναπήρων Πολέµου 22 & Δεινοκράτους, Κολωνάκι, Τ. 210 3801253

Ύστερα από 8 χρόνια, από τα Εξάρχεια µόλις µετακόµισε σε ένα εµβληµατικό νεοκλασικό, στη σκιά του Λυκαβηττού, και επανασυστήνεται ως wine bar-restaurant! Μέσα σε έναν υπέροχο χώρο µε αρχοντικές σάλες και µια ολάνθιστη αυλή συνδυάζουµε το µεσογειακό µενού του σεφ Αντώνη Γιαννακαράκη µε µια «καλοδιαβασµένη» wine list, µε ελληνικές και διεθνείς ετικέτες αλλά και µουσικές jazz, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Καθηµερινά 13:00-01:00 (η κουζίνα).

CTC

Ουµπλιανής 14 & Διοχάρους 27, αθηνα, T. 210 7228812

Έφτασε τον Μάιο του 2015 µε τρία γράµµατα εµπνευσµένα από τη λέξη «σίτιση» και chef τον διακεκριµένο Αλέξανδρο Τσιοτίνη. Στον minimal classic χώρο του οι λάτρεις του degustation απολαµβάνουν δύο µενού-έκπληξη, το CTC Voyage (9 πιάτα στα €75 ή €99 µε wine pairing) ή το CTC Trip (6 πιάτα στα €60 ή €75 αντίστοιχα) µε γεύσεις που συνδυάζουν το κλασικό µε το µοντέρνο σε µια νέα δηµιουργική διάσταση βασισµένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες και µεσογειακό χαρακτήρα. Δεν απουσιάζει ένα µικρό à la carte µενού µε gourmet προτάσεις. Από €50. Τρ. – Σάβ. 19:00-00:00.

F+W by Olivier Campanha

Ξενοκράτους 49, κολωνακι Τ. 210 7211146

Εδώ η γαλλική κουζίνα διά χειρός του Γάλλου σεφ Olivier Campanha βρίσκεται στα καλύτερά της και συνοδεύεται µε µια εξίσου καλοδιαβασµένη wine list. Από €40. Τρ. – Σάβ. 18:00-00:00 (η κουζίνα).

Simul

Yψηλάντου 63, Κολωνάκι, Τ. 210 7224737, www.simul.gr

Μας ιντριγκάρει που, ενώ βρίσκεται στην καρδιά του Κολωνακίου, µας βάζει και στο παιχνίδι να το ανακαλύψουµε µόνοι µας, µια και είναι κρυµµένο πίσω από τον «Ευαγγελισµό», σε µια µονοκατοικία του 1932. Και µόλις η πόρτα ανοίγει, ο ολάνθιστος κήπος αλλά και το υπέροχο New York style σκηνικό εκπλήσσουν ευχάριστα το βλέµµα, την ώρα που οι ντελικάτες, µοντέρνες και international γαστρονοµικές προτάσεις του σεφ Νίκου Θωµά µαγεύουν τον ουρανίσκο! Από €30. Κθηµερινά, εκτός Δευτέρας, 14:00-00:00.

Η Κρήτη

Βερανζέρου 5, Πλατεία Κάνιγγος, Τ. 210 3826998

Με παράδοση που µας πάει πίσω στο 1988, Η Κρήτη αποτελεί αγαπηµένο στέκι στο κέντρο της Αθήνας για τους απανταχού καλοφαγάδες και τους λάτρεις της αυθεντικής κρητικής κουζίνας, όπως άλλωστε µαρτυρά και το όνοµά του! Ο κ. Χρήστος και η κ. Κατερίνα έφεραν µαζί τους από τη Σητεία πατροπαράδοτες συνταγές που «µεταµορφώνονται» σε ξεχωριστά εδέσµατα που µαγεύουν κάθε ουρανίσκο!

Άλλωστε, διόλου τυχαία, αυτό το παρεΐστικο και φιλόξενο ρακάδικο-οινοµαγειρείο κατατάσσεται ανάµεσα στα καλύτερα µεζεδοπωλεία της πόλης.

Πάνω από τις µαρµίτες στην κουζίνα βρίσκουµε την κ. Κατερίνα, η οποία µεταχειρίζεται διαλεχτές πρώτες ύλες, που έρχονται απευθείας από την Κρήτη, και δηµιουργεί ένα µενού που µας βάζει σε πολλά διλήµµατα. Η σαλάτα µε παντζάρια και φακές, συνοδευµένη µε γαλοµυζήθρα, οι κολοκυθοανθοί, το καπνιστό απάκι, τα χειροποίητα ντολµαδάκια µε ξύγαλο Σητείας, το κατσικάκι µε ασκολύµπρους, τα µανιτάρια µε στάκα και η µοναδική κορτεζίνα –χοιρινά παϊδάκια στη γάστρα µε σάλτσα– είναι µερικές µόνο από τις σπεσιαλιτέ που µας βάζουν σε πειρασµό, τις οποίες συνοδεύουµε τέλεια µε ρακή και βιολογικό κρασί (είναι από τη Μονή Τοπλού)! Από €12. Καθηµερινά 12:00-00:00. Από Οκτώβριο και Κυριακές 11:00-19:00.

Oι Φοίνικες

The jungle… in our plate!

Η οικογενειακή ταβέρνα που µας σύστησε… τα εξωτικά πιάτα.

Βύρωνος 10 & ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, Αγία Βαρβάρα, T. 210 5611103, 6972 200618, www.oifoinikes.gr

Αυτή η οικογενειακή ταβέρνα, που το 2002 σύστησε ο έµπειρος στον χώρο της εστίασης Κώστας Σαριάνογλου, δεν συγκαταλέγεται τυχαία στα top secrets στη γαστριµαργική σκηνή της πόλης! Γιατί; Κατάφερε, µε έδρα µια ήσυχη γειτονιά των δυτικών προαστίων, όχι πολύ µακριά από το κέντρο της Αθήνας, να βάλει στην ίδια κατσαρόλα… την παράδοση µε την πρωτοπορία!

Έτσι, µε φόντο έναν ανεπιτήδευτο και άνετο χώρο που µας κάνει να νιώθουµε στα τραπέζια του µια µεγάλη παρέα, απολαµβάνουµε παραδοσιακές νοστιµιές µε πρώτες και καλύτερες το επτανησιακό φρυγαδέλι (αρνίσιο συκώτι τυλιγµένο σε µπόλια), το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, την τηγανιά, το µπεκρή µεζέ µαζί µε φρεσκοτηγανισµένες πατάτες. Όσο για τους πιο τολµηρούς;

Νιώθουν µια µεγάλη έκπληξη στο άκουσµα των σερβιτόρων όταν έρχεται η ώρα να προτείνουν και εξωτικά, διόλου συνηθισµένα πιάτα. Ας πούµε, εσείς τι θα λέγατε για ένα φιλέτο στρουθοκάµηλου, βίσονα, καγκουρό, αγριογούρουνο ή ουρά κροκόδειλου, ορτύκια αλλά και πέρδικα; Βεβαίως… πολύ καλά ακούσατε… και, πέραν του ότι το καθένα ξεχωρίζει για τη δική του γευστική προσωπικότητα, διακρίνεται και για την υψηλή διατροφική του αξία! Και όλα αυτά µε το χύµα λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί να ρέει άφθονο στα τραπέζια µας, απολαµβάνοντας τα χειµωνιάτικα βράδια και τα κυριακάτικα µεσηµέρια ζωντανή µουσική! Τip: Tα καλοκαίρια τρώµε κάτω από την κεραµοσκέπαστη δροσερή αυλή του! Από €15. Τρ. – Κυρ. 18:00-01:00 (η κουζίνα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ