10 συμβουλές για μια αξέχαστη μέρα στην παραλία με τον σκύλο σας!

Όλοι ανυπομονούμε να πάρουμε την πολυπόθητη άδεια για να πάμε επιτέλους διακοπές. Τι γίνεται όμως όταν έρθουμε αντιμέτωποι με τη φράση «διακοπές με κατοικίδια;». Τι γίνεται με όσους από εμάς διαθέτουν κατοικίδιο (ή κατοικίδια!) και δεν μπορούν να το αποχωριστούν ή δεν έχουν κάποιον να το προσέχει προσωρινά; Το ταξίδι είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλο στρες τόσο στα ζωάκια όσο και στους ιδιοκτήτες τους. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι κατά τη μεταφορά των ζώων με μέσα συγκοινωνίας, ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα καταλύματα. Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διακοπές σας με τα κατοικίδιά σας!

Μεταφορά

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία, για να μεταφέρετε κατοικίδια ακόμη, και κουναβιού (!), με το αεροπλάνο σε χώρες της ΕΕ, χρειάζεται έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της λύσσας, – ηλεκτρονικό πομποδέκτη (τσιπ) ή ευανάγνωστο τατουάζ, – διαβατήριο ζώων συντροφιάς, το οποίο μπορεί να σας χορηγήσει ο κτηνίατρός σας. Συνήθως τα μικρά ζώα, μέχρι 5 κιλά, ταξιδεύουν σε ειδικό κλουβί μικρών διαστάσεων. Αν είναι μεγαλύτερο, τότε οι αεροπορικές εταιρίες έχουν ειδικά κλουβιά και ειδικό χώρο για μεταφορά των ζώων.

Αν ταξιδεύετε με το καράβι, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει εκδώσει εγκύκλιο με συγκεκριμένες οδηγίες για τα κατοικίδια, σύμφωνα με τις οποίες, τα ζώα πρέπει να είναι μέσα σε κλουβί (1 ανά 200 επιβάτες), με ποτίστρες με καθαρό νερό και προστατευμένα από τον καιρό. Για ταξίδια μεγαλύτερα των 8 ωρών, υπάρχει η δυνατότητα προαυλισμού του ζώου με ευθύνη του ιδιοκτήτη, εφόσον είναι δεμένο και φορά φίμωτρο. Τα ζώα πρέπει να διαθέτουν πλήρως ενημερωμένο βιβλιάριο, ενώ τα μικρόσωμα κατοικίδια μπορούν να μεταφέρονται σε μη πολυσύχναστο χώρο (π.χ. Κυλικεία), φορώντας φίμωτρο και δεμένα με λουρί.

Με καράβι, ΙΧ και ΚΤΕΛ

Αν ταξιδεύετε με τραίνο, η μεταφορά των ζώων επιτρέπεται σε συγκεκριμένα μόνο δρομολόγια, τα μικρόσωμα ζώα σε κλουβί μεταφοράς ή εκτός κλουβιού με λουρί και φίμωτρο, ενώ τα μεγαλύτερα μόνο με λουρί και φίμωτρο. Τα ασυνόδευτα ζώα δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν, ενώ για όλα τα ζώα είναι υποχρεωτική η μεταφορά ενημερωμένου βιβλιαρίου και η καταχώρηση με τσιπ. Πολύ συχνά συναντούν πρόβλημα όσοι ταξιδεύουν με το ΚΤΕΛ. Τα μικρά ζώα (μέχρι 10 κιλά) πρέπει να ταξιδεύουν εντός του χώρου επιβατών, μέσα σε κλουβί μεταφοράς. Να θυμάστε ότι η μεταφορά του ζώου σας επιτρέπεται και δε έγκειται στην κρίση του οδηγού ή των συνεπιβατών σας. Εσείς από την πλευρά σας, θα πρέπει να τηρείτε όσα ορίζει ο νόμος και να σέβεστε τους συνεπιβάτες σας.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο τα πράγματα είναι συνήθως πιο απλά. Τα μεγαλόσωμα κατοικίδια δε χρειάζονται κλουβί μεταφοράς, σε αντίθεση με τις γάτες, που πολύ συχνά αγχώνονται. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να αισθάνεται καλά το ζώο σας, να έχει νερό, να είναι δεμένο με λουράκι για να αποφύγετε απρόβλεπτα ενδεχόμενα και, αν χρειαστεί να κάνετε τις απαραίτητες στάσεις. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα.

Διαμονή

Κι αφού έχετε λύσει το θέμα της μεταφοράς, τι γίνεται αν πρόκειται να μείνετε σε ξενοδοχείο; Εφόσον σκοπεύετε να πάτε διακοπές με το κατοικίδιό σας, βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο είναι pet friendly. Πολλά είναι ακόμα τα καταλύματα στα οποία δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια, και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε. Για να μη βρεθείτε, επομένως, μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, φροντίστε να έχετε ενημερωθεί επί του θέματος πριν κάνετε την κράτηση.

Παραλία

Η παραμονή του ζώου στην παραλία, ή ακόμα περισσότερο το κολύμπι στη θάλασσα, είναι κάτι που διχάζει τον κόσμο. Πολλοί είναι όσοι φοβούνται ή δε θέλουν τα ζώα μέσα στη θάλασσα είτε γιατί έχουν παιδιά και φοβούνται για την υγιεινή τους.

Αν έχετε πάει διακοπές με το σκύλο σας και θέλετε να σας συνοδεύσει στην παραλία ή να απολαύσετε παιχνίδια στη θάλασσα, καλό είναι να γνωρίζετε όσα προβλέπει ο νόμος. Στις οργανωμένες παραλίες, ο σκύλος δεν επιτρέπεται να μπει στη θάλασσα, ενώ πρέπει να είναι δεμένος με λουρί. Επίσης, να είναι απομακρυσμένος από τους λουόμενους και να έχετε μαζί το βιβλιάριο υγείας που να αποδεικνύει ότι το ζώο είναι εμβολιασμένο.

Για τις ανοργάνωτες και πιο ερημικές παραλίες, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κάνει ελεύθερα μπάνιο με το σκύλο του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η κάθε πλευρά πρέπει να τηρεί τα νόμιμα και να σέβεται την άλλη.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ