Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
22.1 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΙωαννίνωνΖαγοροχώριαΔίλοφο: Το ιστορικό χωριό που είναι ένα από τα ομορφότερα του...

Δίλοφο: Το ιστορικό χωριό που είναι ένα από τα ομορφότερα του Ζαγορίου!

Το γραφικό Δίλοφο με τα μικρά εκκλησάκια, τα αρχοντικά, τις πέτρινες βρύσες και τα λιθόστρωτα δρομάκια είναι χτισμένο πάνω σε δύο κατάφυτους λόφους και σε απόσταση περίπου 32 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα.

Το πέτρινο αυτό χωριό του Ζαγορίου, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Το Δίλοφο ανήκει στον δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Η πρόσβαση στο χωριό είναι ιδιαίτερα εύκολη αρκεί να είστε προσεκτικοί στις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν σε αυτό μίας και δεν είναι πάνω στον οδικό δρόμο.

- Advertisement -
Δίλοφο, Ζαγόρι

Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με την απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από τον οικισμό, έχει βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα και της αυθεντικής Ζαγορίσιας ταυτότητας που το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα από τα περισσότερα και ομολογουμένως πανέμορφα χωριάτου Κεντρικού Ζαγορίου.

Η ιστορία του χωριού

Ο χαρακτηρισμός μάλιστα του οικισμού ως παραδοσιακού και διατηρητέου έχει ενισχύσει τον αναλλοίωτο χαρακτήρα του μίας και σε αυτό επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων.

Το παλαιότερο όνομα του χωριού μέχρι το 1920 ήταν Σωπετσέλι ήΣο(μ)ποτσέλι, ονομασία η οποία στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει “τόπος με πολλά νερά”.

Ο οικισμός, που γνώρισε περίοδο ακμής το 19ο αιώνα, αναπτύσσεται γύρω από την κεντρική πλατεία, το Μεσοχώρι. Εδώ έχουν την αφετηρία τους οι πεζόδρομοι που καταλήγουν στις συνοικίες του Πάνω Μαχαλά, του Κάτω Μαχαλά και του Πέρα Μαχαλά.

Πιστεύουμε ότι αξίζει να επισκεφτείτε όσα περισσότερα χωριά του Ζαγορίου μπορείτε τα οποία σας παρουσιάζουμε σε ένα όμορφο αφιέρωμα!

πλατεία Δίλοφο Ζαγόρι

Η επίσκεψη στο παραδοσιακό αυτό Ζαγοροχώρι και η περιήγηση με τα πόδια στα γραφικά σοκάκια του είναι μία μοναδική εμπειρία.

Μικρά εκκλησάκια, αρχοντικά, πέτρινες βρύσες και λιθόστρωτα δρομάκια συνθέτουν το σκηνικό, το οποίο εναρμονίζεται με τη γαλήνη και την ηρεμία που αποπνέει το τοπίο.

Το Δίλοφο αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου αλλά τώρα το φθινόπωρο τα χρώματα της φύσης το κάνουν μοναδικό!

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν η εκκλησία της Παναγίας (αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου), με ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες, το κτήριο της Αναγνωστοπουλείου Σχολής (ιδρύθηκε από τους ευεργέτες Ιωάννη και Δημήτριο Αναγνωστόπουλο), στην πλατεία με το εντυπωσιακό πλατάνι, και το αρχοντικό Μακρόπουλου (Λουμίδη), ύψους 13,5 μ., στην είσοδο του χωριού.

Μάλιστα το αρχοντικό Μακρόπουλου ξεχωρίζει από τα άλλα αρχοντικά καθώς είναι το μεγαλύτερο σε όλο το Ζαγόρι και κουβαλάει μια δική του ιστορία.

Η παράδοση λέει για αυτό, ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας πολύ εύπορος έμπορος που παντρεύτηκε μια γυναίκα από το γειτονικό χωριό Κουκούλι. Η νύφη στεναχωρήθηκε που θα έπρεπε να αφήσει το χωριό της για να ζήσει με τον άνδρα της κι εκείνος τότε ζήτησε από τους μάστορες να του φτιάξουν ένα πανύψηλο αρχοντικό για να βλέπει, από το τελευταία πάτωμά του, το χωριό της!

Δίλοφο, Ζαγόρι

Από το Δίλοφο ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν σε ξωκλήσια (του Αγίου Ιωάννη, με θέα στο φαράγγι του Βίκου, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας), στη Βίτσα και στο φαράγγι του Βίκου.

Στον Ξηροπόταμο, κοντά στο Δίλοφο, είναι χτισμένα τα μονότοξα γεφύρια του Εβραίου ή Καπετάν Αρκούδα (1806) και του Αγίου Μηνά, που σίγουρα αξίζει κάποιος να δει.

Συνεχίζουμε το φθινοπωρινό city break στο Ζαγόρι σε 5 ακόμα, από τα πιο όμορφα χωριά του!

Χωριά µε ζωή ή µε σύµµαχο την ηρεµία, γραφικά, µε θέα που κόβει την ανάσα ή κρυµµένα µέσα στην αγκαλιά της φύσης… Δεν είναι ένα αλλά 46, τόσο όµοια και την ίδια στιγµή τόσο διαφορετικά. Με κοινό τους παρονοµαστή τον σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, µε έµφαση στην πέτρα και το ξύλο και την ήπια τουριστική ανάπτυξη, τα χωριά του Ζαγορίου (ή Ζαγοροχώρια όπως έχει επικρατήσει να τα αποκαλούν) δεν θεωρούνται τυχαία από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς.

Ιδανικά για όλες τις περιόδους του χρόνου, προσφέρονται για αξέχαστες διακοπές που ξεκινούν από τη διαµονή σ’ ένα υπέροχο δωµάτιο ενός παραδοσιακού ξενώνα, ένα τραπέζι στρωµένο µε τοπικά καλούδια, µέχρι τη γνωριµία µε φυσικά αξιοθέατα εξαιρετικής οµορφιάς!

Εδώ θα “ταξιδέψουμε” σε 5 από αυτά τα πανέμορφα χωριά!

ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ

Aπόσταση: 30 χλµ. από τα Ιωάννινα

Ασπράγγελοι, Ζαγόρι


Στην καρδιά του Ζαγορίου, στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι απολαµβάνει προνοµιακή τοποθεσία λόγω και της κοντινής απόστασης από τα Ιωάννινα! Το χωριό που µέχρι το 1927 ονοµαζόταν Δοβρά ή Ντοβρά, µαρτύρησε, από τους Γερµανούς που το πυρπόλησαν ως αντίποινα για την αντιναζιστική στάση του. Σήµερα συναντάµε την υπέροχη πλατεία του όπου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας, και το µοναστήρι της Δοβράς του 1600, ενώ το µνηµείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας εντοπίζεται 1 χλµ. πριν φτάσετε στο χωριό.

Διαμονή – Φαγητό- Ποτό
• Βοutique hotel Melition (T. 26530 22659, www.visitzagori.gr)
• Aiolides boutique suites (T. 26510 71150)
• Montaza cafe resto (T. 26530 25920)
• Tαβέρνα Βιργινία (T. 26530 22628)Σαββατοκύριακο στα υπέροχα Τρίκαλα Κορινθίας (video)


ΔΙΚΟΡΦΟ

Aπόσταση: 37 χλµ. από τα Ιωάννινα

Δίκορφο, Ζαγόρι


Ένα από τα όχι τόσο δηµοφιλή χωριά που οφείλει το όνοµά του στην τοποθεσία του ανάµεσα σε δύο λόφους µέσα στο πυκνό δάσος από οξιές, έλατα και βελανιδιές του βουνού Μιτσικέλι. Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε το παλιό αρρεναγωγείο, την εκκλησία του Αγίου Μηνά, τον τεράστιο πλάτανο µε την πέτρινη βρύση κι ένα ταβερνάκι, ενώ υπάρχουν και δύο ξενώνες. Σε ένα λόφο (2,5 χλµ. από το Δίκορφο) δεσπόζει το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη που προσφέρει πανοραµική θέα.

Διαμονή – Φαγητό- Ποτό
•Pinus Nigra Mountain Lodge–House (T. 26510 20111, www.pinunigra.gr)
• Art Deco Bed & breakfast (T. 26530 71044)
• Eν Δικορύφω (Κιν. 6977327928)

ΕΛΑΤΗ

Απόσταση: 30 χλµ. από τα Ιωάννινα

Ελάτη, Ζαγόρι

Χαρακτηρισµένο ως «παραδοσιακός οικισµός», το µικρό αυτό χωριουδάκι είναι από τα πιο κοντινά στα Ιωάννινα. Αµφιθεατρικά χτισµένο, σε υψόµετρο 960 µ. και σε µια δασωµένη περιοχή του όρους Μιτσικέλι, είχε καταστραφεί από τους Γερµανούς και έχει ως ατού τη θέα στα βουνά και τα δάση της Τύµφης. Ένα κεντρικό λιθόστρωτο καλντερίµι µάς οδηγεί στη µικροσκοπική πλατεία του.

Διαμονή & Φαγητό: • Bistro Shamrock (T. 26530 71037)TΣΕΠΕΛΟΒΟ

Απόσταση: 50 χλµ. από τα Ιωάννινα

Τσεπέλοβο, Ζαγόρι


Χτισµένο σε υψόµετρο που ξεπερνά τα χίλια µέτρα, είναι το µεγαλύτερο σε πληθυσµό από τα Ζαγοροχώρια, αλλά και το πιο αποµακρυσµένο. Φηµίζεται για το τριήµερο πανηγύρι του, το οποίο γίνεται τον Αύγουστο και συγκεντρώνει κόσµο από όλα τα Zαγοροχώρια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από τον 18ο αι.

Διαμονή: To Καδί (T. 26530 81029)
5+1 ξενοδοχεία μέχρι 60 ευρώ σε υπέροχους ελληνικούς φθινοπωρινούς προορισμούς

MONOΔΕΝΔΡΙ

Aπόσταση: 39 χλµ. από τα Ιωάννινα

Μονοδένδρι, Ζαγόρι


Από τα πλέον δηµοφιλή και, όπως λέγεται, το πρώτο χωριό που άνοιξε τις «κάνουλες» της τουριστικής ανάπτυξης στα Ζαγοροχώρια, σε υψόµετρο 1.060 µ.. Το σεργιάνι στα γραφικά λιθόκτιστα σοκάκια του οδηγεί σε καλοδιατηρηµένα αρχοντικά εκ των οποίων πολλά στεγάζουν ονειρεµένους ξενώνες, αξιοθέατα όπως το κτήριο της Ριζαρείου Σχολής και την οικία των ευεργετών αδελφών Ριζάρη και παραδοσσιακά ταβερνάκια. Eπισκεφθείτε την πασίγνωστη µονή της Αγίας Παρασκευής, «γαντζωµένη» στο χείλος του γκρεµού (χρονολογηµένη από το 1412) µε τη θέα στο Φαράγγι του Βίκου να κόβει την ανάσα!

Διαμονή – Φαγητό- Ποτό
• MountGrace resort (T. 26530 72021, mountgrace.gr)
• Αρκτούρος (T. 26530 72000, M. 6944302545, www.hotel-arktouros.gr).
• Πίτα της Κικίτσας (T. 26530 71340)
• Mountgrace resort restaurant (T. 26530 72021, http://mountgrace.gr)

Photo: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Μάθετε τα πάντα για τα Ιωάννινα και το Ζαγόρι στο The Gold Book of Ioannina εντελώς δωρεάν με ένα κλικ!

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,271LikesΚάντε Like
88,475 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ