Στις 18 Αυγούστου 2019, οι επιστήμονες θα είναι μεταξύ εκείνων που θα συγκεντρωθούν για ένα…μνημόσυνο μνημείο στην κορυφή του ηφαιστείου Ok στη δυτική -κεντρική Ισλανδία. Ο «νεκρός» είναι ο Okjökull-ένας παγετώνας που λιώνει από τον 20ό αιώνα και κηρύχθηκε «νεκρός» το 2014.

Σύμφωνα με έναν γεωλογικός χάρτης από το 1901, υπήρχε η εκτίμηση ότι το Okjökull εκτείνεται σε έκταση περίπου 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 1978, η αεροφωτογραφία έδειξε ότι ο παγετώνας ήταν 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σήμερα, παραμένει λιγότερο από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Οι δορυφορικές εικόνες που αναφέρθηκαν παραπάνω δείχνουν τον παγετώνα κατά το τελευταίο τμήμα της παρακμής του, στις 7 Σεπτεμβρίου 1986 και 1 Αυγούστου 2019.

Ο παγετώνας με σχήμα θόλου εμφανίζεται στην εικόνα του 1986, βόρεια ενός γεμάτου με χιόνι κρατήρα. Το χιόνι είναι επίσης ορατό γύρω από τις άκρες του παγετώνα. Στην εικόνα του Αυγούστου του 2019, παραμένουν μόνο ελάχιστα «μπαλώματα» πάγου.

Η κατάρρευση του παγετώνα δεν είναι απλά θέμα συρρίκνωσης. Οι παγετώνες σχηματίζονται από το χιόνι που συμπιέζεται στον πάγο με την πάροδο του χρόνου. Οι εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη NASA.

Το Okjökull, που ονομάζεται επίσης Ok (jökull στα Ισλανδικά σημαίνει “παγετώνας”), αποτελούσε μέρος του Langjökull – ένας από τους οκτώ περιφερειακούς σχηματισμούς παγετώνων της Ισλανδίας. Ο πάγος καλύπτει περίπου το 10% του νησιού, καθιστώντας το αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου. Η απώλεια του πάγου έχει δυσάρεστες συνέπειες, όπως για παράδειγμα επηρεάζει τους υδάτινους πόρους, τις υποδομές και ακόμη και την άνοδο της στάθμης της γης.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως παγετώνες έχουν εξαφανιστεί από την Ισλανδία και πριν, αν και ίσως όχι τόσο…θεαμαικά όσο ο Okjökull. Οι ανθρωπολόγοι του πανεπιστημίου Rice παρήγαγαν μια ταινία για την κατάρρευση του παγετώνα και μια ταμπλέτα πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή του πρώην παγετώνα.

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ