Δουβλίνο
Ενημερώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024, 13:50

Το Δουβλίνο είναι πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και μια πόλη µε τεράστια φήµη… Ανέκαθεν υπήρξε ένας ενδιαφέρον προορισμός που έλκυε πολλούς ταξιδιώτες. Η αρµονική και εντυπωσιακή µίξη της ιστορικής του κληρονοµιάς µε την ξεχωριστή προσωπικότητα και έναν ανανεωµένο πολυπολιτισµικό χαρακτήρα κατατάσσει πλέον το Δουβλίνο στις πρώτες θέσεις της ταξιδιωτικής µας λίστας.

Εµείς εδώ συγκεντρώσαμε και προτείνουµε 20 λόγους, πολλοί από αυτούς εκτός πεπατημένης, για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε την ιρλανδική πρωτεύουσα σε πρώτη ευκαιρία.

Το Δουβλίνο είναι µια πόλη που έχει αλλάξει πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες και χαρακτηρίζεται από ένα αξιοθαύµαστο «κράµα» ριζοσπαστικής ιστορίας και έντονου νεωτερισµού. Αν βρεθείτε κι εσείς εκεί, το µόνο σίγουρο είναι πως θα αναφωνήσετε κάποια στιγµή: «Είναι τρελοί αυτοί οι Ιρλανδοί»! Ωστόσο, είναι σίγουρο πως θα σας αρέσει η «τρέλα» τους, η ιδιαίτερη προφορά τους, η εθνική τους υπερηφάνεια και ο ωραίος τρόπος ζωής τους.

Οι λόγοι για να βάλουµε το Δουβλίνο στην ατζέντα µας, πολλοί, ανάµεσα στους οποίους η υπέροχη αρχιτεκτονική και τα χρώµατα, το πολύ πράσινο, η έντονη νυχτερινή διασκέδαση, τα µουσεία, οι γκαλερί, τα θέατρα και η εξαιρετική µουσική! Εµείς συγκεντρώσαµε 20 µόνο από αυτούς και σας προτείνουµε κάποιες all time classic αλλά και… απροσδόκητες εµπειρίες, για να µείνει το ταξίδι σας αξέχαστο!

Δείτε επίσης τα “Υπαίθρια” μουσεία στον κόσμο! Πόλεις της Ευρώπης με αγάπη στην τέχνη…

1. Temple Bar

Μπορεί το όνοµα να είναι αρκετά παραπλανητικό, ωστόσο δεν πρόκειται για κάποιο bar, αλλά για την πολιτιστική συνοικία του Δουβλίνου. Είναι ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα δροµάκια, στη νότια όχθη του ποταµού Liffey, στο κέντρο της πόλης.

Έπειτα από ένα πρόγραµµα ανάπλασης µιας ολόκληρης δεκαετίας, σήµερα η περιοχή είναι γεµάτη εστιατόρια, bars και πολιτιστικά κέντρα και ιδιαίτερα δηµοφιλής στους τουρίστες.

Γι’ αυτό, άλλωστε, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται δωρεάν ψυχαγωγικές δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους, που περιλαµβάνουν live µουσικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις, προβολές ταινιών και διάφορα events.

2. Τhe Winding Stair

Από τα µυριάδες bar και εστιατόρια στο Δουβλίνο που κατακλύζουν τις αποβάθρες του ποταµού Liffey, αυτό είναι το αγαπηµένο των βιβλιοφάγων. Στο ισόγειο υπάρχει ένα χαριτωµένο βιβλιοπωλείο, αλλά, µόλις ανέβεις την ελικοειδή σκάλα –απ’ όπου δανείζεται και το όνοµά του–, βρίσκεσαι σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο, το οποίο σερβίρει τεράστιες µερίδες της σύγχρονης ιρλανδικής κουζίνας, σε µια ατµόσφαιρα µε διακριτικό φωτισµό και ετοιµόρροπα ράφια µε βιβλία. Στα δυνατά του χαρτιά, επίσης, και η µοναδική θέα στον ποταµό που σου µένει αξέχαστη! (40 Ormond Quay, www.winding-stair.com).

3. Καθεδρικός ναός Αγίου Πατρικίου

Η µεγαλύτερη µεσαιωνική εκκλησία της Ιρλανδίας είναι ένα αδιαµφισβήτητο must see. Αρχικά, δεν ήταν παρά ένα ξύλινο εκκλησάκι δίπλα σε µια ιερή πηγή, όπου βαπτίστηκε ο Άγιος Πατρίκιος το 450 µ.Χ., το 1213 έγινε, όµως, καθεδρικός ναός.

Τέσσερις αιώνες αργότερα, ο Cromwell µετέτρεψε πρόσκαιρα τον κυρίως ναός σε στάβλο για το άλογό του, για να δείξει την περιφρόνησή του για την Αγγλικανική Εκκλησία!

Σήµερα εδώ θα βρείτε τη µάσκα θανάτου, την προτοµή, τον επιτάφιο, την καρέκλα και τον άµβωνα του Jonathan Swift –ο οποίος µεταξύ άλλων διετέλεσε και κληρικός στη συγκεκριµένη εκκλησία– αλλά και τον θρόνο πάνω στον οποίο ο Γουλιέλµος Γ’ (της Οράγγης) έδωσε ευχαριστίες µετά τη διάσηµη µάχη του Boyne (St Patrick’s Close, www.stpatrickscathedral.ie).

4. Café en Seine

Σε περίοπτη θέση στην Dawson Street, µεταξύ του Πάρκου St. Stephen’s και του Trinity College, δεσπόζει το πιο cool bar του Δουβλίνου και σίγουρα το πιο εντυπωσιακό.

Κινείται σε retro και γαλλικό art nouveau στυλ, µε γλυπτά, πολυτελή φωτιστικά, έπιπλα του 19ου αι., ένα πανέµορφο µπαρ φτιαγµένο από ξύλο και µάρµαρο, ψηλά δέντρα και υαλοπίνακες. Εδώ θα δοκιµάσετε µεσογειακές γεύσεις που παραπέµπουν σε γαλλικό µπιστρό (39 Dawson Street, www.cafeenseine.ie).

5. Οι Δουβλινέζοι barmen

Μαζί µε τους οδηγούς ταξί, είναι αυτοί που έρχονται σε πιο άµεση επαφή µε τους επισκέπτες και θαρρείς ότι συνθέτουν µια δική τους, χαρακτηριστική… φυλή: Στην πλειοψηφία τους, είναι επιβλητικοί, δογµατικοί, ευγενικοί, θυµόσοφοι και «φιλόσοφοι», φλεγµατικοί και διαχρονικά περίεργοι για τη ζωή όσων σερβίρουν, µε µια έντονη δόση, όµως, γνήσιου ενδιαφέροντος!

Τρέφουν απέραντο σεβασµό για την Guinness που σερβίρουν, αφού ξέρουν ότι χρειάζεται πολλή φροντίδα για να φτάσει στον πελάτη! Μην παραξενευτείτε, αν ακούσετε barman να µιλάει στα βαρέλια!

6. Phoenix Park

Το όνοµά του προέρχεται από την κελτική φράση «Fionn Uisce» που σηµαίνει «καθαρό νερό» και αναφέρεται σε µια πηγή η οποία υπήρχε εκεί στο παρελθόν.

Είναι ένα από τα µεγαλύτερα πάρκα µέσα σε πόλη, σε ολόκληρο τον κόσµο. Το Phoenix Park καταλαµβάνει µια έκταση 7.000 στρεµµάτων και φιλοξενεί την επίσηµη κατοικία του Προέδρου της Ιρλανδίας, τον Ζωολογικό Κήπο του Δουβλίνου, κατοικίες του 18ου αι., κήπους, λίµνες και εκατοντάδες ελάφια.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του περιλαµβάνουν γήπεδα κρίκετ, ποδοσφαίρου και hurling (το εθνικό άθληµα των Ιρλανδών) αλλά και µια πίστα για αγώνες αυτοκινήτου κ.λπ. Εδώ θα θαυµάσετε, επίσης, τον ψηλότερο οβελίσκο της Ευρώπης, το 63 µέτρων Μνηµείο Wellington, τον Κήπο του Λαού µε ιστορία από το 1864, µε λίµνες και παρτέρια γεµάτα όµορφα λουλούδια, ενώ το Κέντρο Επισκεπτών που στεγάζεται σε παλαιούς στάβλους φιλοξενεί εκθέµατα από την ιστορία και την άγρια ζωή του πάρκου.

7. Εθνικός Βοτανικός Κήπος Δουβλίνου

Ο Εθνικός Βοτανικός Κήπος στο Glasnevin, µόλις 3 χλµ. από το κέντρο της πόλης, αξίζει µια επίσκεψη για µια βόλτα µέσα στη φύση. Ιδρύθηκε το 1795 και φιλοξενεί πάνω από 17.000 διαφορετικά φυτά από όλο τον κόσµο, τα οποία καλλιεργούνται εδώ, συµπεριλαµβανοµένων 6 που έχουν ήδη εξαφανιστεί στην άγρια φύση (www.botanicgardens.ie).

8. Πάρκο Αγίου Στεφάνου

Η δουβλινέζικη εκδοχή του St. James Park του Λονδίνου, το St. Stephen’s Green, είναι ένα πραγµατικό θαύµα της αρχιτεκτονικής τοπίου: 90 στρέµµατα γκαζόν, γέφυρες, δροµάκια, σιντριβάνια, αγάλµατα και παιδικές χαρές  συνθέτουν ένα µαγευτικό σκηνικό.

Μπορεί γύρω του η κίνηση να χτυπάει… κόκκινο και οι ρυθµοί να είναι φρενήρεις, µέσα σε αυτήν την όαση, όµως, θα νιώσετε την απόλυτη αίσθηση χαλάρωσης. Οι φοιτητές διαβάζουν κάτω από τη σκιά των δέντρων, οι ερωτευµένοι απολαµβάνουν ροµαντικούς περιπάτους και οι εργαζόµενοι κάνουν το πιο… ζεν διάλειµµα.

9. Το Studio του Francis Bacon στο Δουβλίνο

Μην τον µπερδέψετε µε τον συνονόµατό του Άγγλο φιλόσοφο! Ο Ιρλανδός ζωγράφος Francis Bacon γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1909. Μετά τον θάνατό του, το 1992, το στούντιό του από το Κένσινγκτον του Λονδίνου δωρήθηκε στη Hugh Lane Gallery του Δουβλίνου από τον κληρονόµο του. Δείτε το σε όλη… την «ακατάστατη» δόξα του, χαοτικό αλλά µεγαλειώδες, ακριβώς όπως το άφησε ο ίδιος.

Μέσα από µια βιτρίνα από πλεξιγκλάς βλέπεις τα 7.000 αντικείµενα που µεταφέρθηκαν: ένα τεράστιο καβαλέτο, σωροί χρωµάτων, βάζα, βούρτσες, πανιά, γλάστρες, βιβλία, φωτογραφίες, πετσέτες και άδεια κουτιά από σαµπάνια Krug. Πράγµατι, είναι ένα ιδιαίτερο θέαµα, το οποίο συµπληρώνεται ευχάριστα από ένα συνοδευτικό video µε τον Bacon να… πειράζει τον Melvyn Bragg για την τέχνη του (Hugh Lane Gallery, Charlemont House, Parnell Square North., www.hughlane.ie).

10. Snugs

Η καλύτερη ευκαιρία για να πάρετε µια γεύση από αυθεντικό Δουβλίνο! Tα επονοµαζόµενα «snugs» είναι ένα… γοητευτικό χαρακτηριστικό είδος των πιο παλιών pubs του Δουβλίνου και πρόκειται για ερµητικά κλειστούς, σχεδόν κλειστοφοβικούς «θαλάµους», όπου µέλη συµµοριών, παράνοµοι εραστές, µυστικές οργανώσεις και λογοτεχνικές κλίκες έβρισκαν την ησυχία τους ανάµεσα στους φωνακλάδες θαµώνες.

Στο εσωτερικό τους… εκκολάφτηκαν στο πέρασµα των χρόνων σοκαριστικές ίντριγκες – τόσο πολιτικές όσο και σεξουαλικές! Το καλύτερο θα το βρείτε στην pub Doheny & Nesbitt’s (5 Lower Baggot Street, www.dohenyandnesbitts.ie).

11. Ζωολογικός Κήπος Δουβλίνου

Ο Ζωολογικός Κήπος του Δουβλίνου στο Phoenix Park χρονολογείται από το 1830 και εδώ µάλιστα είχε µεγαλώσει το λιοντάρι που βρυχάται στην έναρξη των ταινιών της MGM! Φιλοξενεί µια εντυπωσιακή «συλλογή» πιθήκων, ιπποπόταµων, λιονταριών, ρινόκερων και πολλών άλλων ζώων από τα πέρατα του πλανήτη.

Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε και τη φάρµα (City Farm) που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να µάθουν από πρώτο χέρι την… κτηνοτροφική ζωή και να «φροντίσουν» γουρουνάκια, αγελάδες, κατσίκες και κότες (Phoenix Park, www.dublinzoo.ie).

12. Ha’Penny Bridge

Αυτή η όµορφη γέφυρα µε τη «νευρώδη» δοµή και τα χαριτωµένα µικρά φανάρια κατασκευάστηκε το 1816 και έχει γίνει σύµβολο του αρχαίου στυλ του Δουβλίνου.

Στην αρχή ονοµαζόταν Γέφυρα Wellington, στη συνέχεια Γέφυρα Liffey και αργότερα, όταν χρεώνονταν διόδια για το πέρασµά της, της δόθηκε το όνοµα Γέφυρα Ha’penny (µισή πένα) και κατόπιν (όταν τα διόδια ανέβηκαν) Penny Ha’penny Bridge (µιάµιση πένα). Ωστόσο το τρίτο όνοµα καθιερώθηκε, ακόµη κι όταν τα διόδια καταργήθηκαν, το 1909 (Bacherlor’s Walk and Crampton Quay).

13. Kilmainham Gaol

Ένα ζοφερό, αλλά must see αξιοθέατο στο Δουβλίνο, σύµβολο καταπίεσης για αιώνες! Η Kilmainham ήταν η πιο µισητή φυλακή στην Ιρλανδία, η οποία έκλεισε το 1924.

Σήµερα είναι επισκέψιµη µε οργανωµένα tours. Η κεντρική αίθουσα προσφέρει πανοραµική θέαση στις πόρτες των 96 κελιών, απ’ όπου κι αν σταθείς. Εδώ κρατούνταν οι αρχηγοί των Επαναστατών του Πάσχα του 1916 µέχρι να εκτελεστούν στην αυλή, από την οποία “άνοιξε” ο δρόµος προς την ιρλανδική ανεξαρτησία (Inchicore Road).

14. Performers της Grafton Street

Ο πιο δηµοφιλής δρόµος της πόλης για shopping είναι κατάµεστος από steet artists, υπαίθριους ζωγράφους, µίµους, µουσικούς και έναν σωρό άλλους performers.

Εδώ θα δείτε από µια εκκλησιαστική χορωδία να συγκεντρώνει γύρω της πλήθος τουριστών έως έναν µουσικό που παίζει το αυστραλιανό όργανο των Αββορίγινων, το didgeridoo, ή από έναν ενθουσιώδη Ινδιάνο ερµηνευτή έως µια οµάδα θεατρίνων – και ό,τι άλλο µπορείτε να φανταστείτε!

15. Υπαίθρια µαγαζιά

Τριάντα χρόνια πριν, το Δουβλίνο ήθελε να γίνει… Λονδίνο, γι’ αυτό και οι κάτοικοί του είχαν την τάση να µιµούνται τους λονδρέζικους τρόπους και τις συνήθειες.

Με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ευρώ, άλλαξαν τα πάντα. Από τα µέσα της δεκαετίας του 1990, το Δουβλίνο άρχισε να γίνεται όλο και πιο ευρωκεντρική πόλη, όπως, π.χ., η Βαρκελώνη ή το Μιλάνο. Εξ ου και η εµφάνιση καταστηµάτων που είναι πρoσαρµοσµένα σε ένα άλλο πολιτιστικό πρότυπο, όπως καφετέριες, bars και εστιατόρια τα οποία διαθέτουν συνήθως υπαίθρια τραπέζια.

Κάποιοι πρώην άχαροι και φτωχοί παράδροµοι έχουν γίνει… εικαστικά θαύµατα, µε τέντες, ακριβά τραπεζοµάντιλα και κρύσταλλα – παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες!

16. Κάστρο του Δουβλίνου

Το Κάστρο που χτίστηκε υπό τις εντολές του  βασιλιά Ιωάννη στις αρχές του 13ου αιώνα στέκει ακόµα αγέρωχο στην κορυφή µιας στρατηγικής τοποθεσίας, στη διασταύρωση του ποταµού Liffey µε τον παραπόταµό του, Poddle. Η αρχική οχύρωση ήταν πιθανόν ένα γαελικό κυκλικό οχυρό. Αργότερα, στη θέση του δέσποζε ένα φρούριο των Βίκινγκς, µέρος του οποίου διατηρείται µέχρι και σήµερα.

Το κάστρο πάντα έπαιζε σηµαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης, ενώ η χρήση του άλλαξε πολλές φορές, ανάλογα µε τις ανάγκες. Στην αρχή ήταν οχυρωµατικό έργο, έπειτα µετατράπηκε σε βασιλική κατοικία και στη συνέχεια σε έδρα της νεοσύστατης ηγεσίας του ελεύθερου ιρλανδικού κράτους.

Η νότια πλευρά του στεγάζει τις περίφηµες κατοικίες State Apartments, που χτίστηκαν για τους αντιβασιλείς και σήµερα φιλοξενούν κρατικές εκδηλώσεις, όπως την ορκωµοσία του Προέδρου κ.ά. (Dame Street, www.dublincastle.ie).

17. Guinness Storehouse

Ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Δουβλίνου, το Guinness Storehouse, άνοιξε το 2000 και ήδη µετράει πολλά εκατοµµύρια επισκεπτών!

Εκτείνεται σε 7 ορόφους και, εκτός από τα tours που µυούν τον επισκέπτη στην ιστορία και τη διαδικασία παρασκευής της παγκοσµίου φήµης µπύρας, στο εντυπωσιακό Gravity Bar του τελευταίου ορόφου θα απολαύσετε και ένα ποτήρι παγωµένη Guinness µε θαυµάσια θέα στην πόλη (St. James’s Gate, www.guinness-storehouse.com).

18. Long Room, Trinity College

Οι επισκέπτες της Παλιάς Βιβλιοθήκης στο Κολέγιο Trinity έρχονται συνήθως για να θαυµάσουν το Book of Kells, το περίφηµο εικονογραφηµένο χειρόγραφο του 9ου αιώνα.

Έναν όροφο πάνω, ωστόσο, βρίσκεται το εντυπωσιακό διώροφο κτίσµα µε τις καµάρες, µήκους 65 µέτρων, γνωστό ως Long Room, όπου φιλοξενούνται 200.000 από τις παλαιότερες εκδόσεις και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης αλλά και 48 µαρµάρινες προτοµές επιφανών συγγραφέων και φιλοσόφων!

Mια ψηφιακή εκδοχή του χώρου εµφανίστηκε µάλιστα και ως το Αρχείο των Jedi, στην ταινία «Star Wars Episode II: Attack of the Clones!» (Trinity College, College Green, www.tcd.ie/library).

19. Εθνική Πινακοθήκη Ιρλανδίας

Η συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο µπορεί να υπερηφανεύεται για περίπου 2.500 πίνακες και σχεδόν 10.000 άλλα έργα, όπως υδατογραφίες, σχέδια, χαρακτικά και γλυπτά.

Φιλοξενεί επίσης και το Μουσείο Yeats, µε έργα του διάσηµου Ιρλανδού καλλιτέχνη Jack B Yeats, του πατέρα του John Butler και άλλων µελών της… αρτιστίκ αυτής οικογένειας (Merrion Square West & Clare Street, www.nationalgallery.ie).

20. Sweny’s Pharmacy

Ένα περίεργο µέρος, που µοιάζει µε… διασταύρωση φαρµακείου και χαριτωµένου παλιού βιβλιοπωλείου. Έχει, όµως, και ξεχωριστή ιστορία, αφού αναφέρεται στη νουβέλα Ulysses (Οδυσσέας) του Ιρλανδού συγγραφέα James Joyce – από τα πιο σηµαντικά έργα της µοντέρνας λογοτεχνίας.

Σήµερα το διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου εθελοντές, οι οποίοι συστήνουν τον συγγραφέα στους επισκέπτες χωρίς να τους… φορτώνουν µε ένα βαρύ αντίγραφο του έργου του, αλλά διοργανώνοντας «ζωντανές» οµάδες ανάγνωσης ανάµεσα σε γυάλινα µπουκάλια µε ελιξίρια και µπάρες σαπουνιών µοσχολέµονου (1 Lincoln Place, www.sweny.ie).

Και φυσικά δείτε 6 προτάσεις για διαμονή στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, για να είστε πανέτοιμοι να απολαύσετε τη διαμονή σας εδώ.

Tips για το Δουβλίνο

  • Ιδανικές εποχές για να επισκεφθείτε το Δουβλίνο είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη, όταν οι τουρίστες είναι λιγότεροι και οι τιµές χαµηλότερες σε σχέση µε το καλοκαίρι.
  • Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους το κάπνισµα απαγορεύεται διά ροπάλου. Αν είστε φανατικοί καπνιστές, θα κάνετε παρέα µε τους υπόλοιπους Δουβλινέζους που βγαίνουν έξω από τα µαγαζιά για να καπνίσουν – και δεν είναι λίγοι!
  • Οι Ιρλανδοί είναι ένας πολύ φιλόξενος λαός. Μη διστάσετε να τους ζητήσετε πληροφορίες για οτιδήποτε. Θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν, αν και δύσκολα θα καταλάβετε τη βαριά προφορά τους. Μην παραλείψετε να τους ενηµερώσετε για την καταγωγή σας. Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο Δουβλίνο!
  • Για µια αξέχαστη ξενάγηση σας στην πόλη, επιλέξτε το Viking Splash (www.vikingsplash.ie). Πρόκειται για ένα “αµφίβιο” µέσο –λεωφορείο και πλοιάριο µαζί– που θα σας γνωρίσει την πόλη µε µοναδικό τρόπο.
  • Να έχετε πάντοτε µαζί σας οµπρέλα. Στην Ιρλανδία βρέχει – και µάλιστα πολύ!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ