To concept γνωστό εδώ και μια δεκαετία όταν μας πρωτοσυστήθηκε ως ένα μοντέρνο μπακάλικο-εστιατόριο.Στόχος άλλωστε των Ergon, που αυτή τη στιγμή αριθμούν 13 τέτοιου στυλ Greek deli-μεζεδοπωλεία, είναι να αναδείξουν την τοπική γαστρονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μέσα από μια γκάμα μεσογειακών προϊόντων τα οποία φτιάχνονται με σεβασμό στην παράδοση.

Κείμενο:titi-profile Από την Τίτη Βελοπούλου ([email protected]) fb-icon instagram

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Η ιστορία αυτού του μοντέρνου παντοπωλείου ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια στη Θεσσαλονίκη από δυο αδέρφια, τον Θωμά και Γιώργο Δούζη.

Το πρώτο κατάστημα στην αρχή λειτουργούσε μόνο ως παντοπωλείο και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μεζεδοπωλείο. Δημιουργήθηκε στην Χαλκιδική, σε ένα κτίριο κοντά στο Sani resort , με το οποίο η εταιρεία συνεργάζεται. Για το μενού του καταστήματος τότε υπεύθυνος  ήταν ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Με αυτή, λοιπόν, την επιτυχημένη συνταγή άνοιξε τέλος Ιουνίου το δεύτερο κατάστημα στην Αθήνα (μετά από εκείνο της Ν. Ερυθραίας), ένα βήμα από το Σύνταγμα πάνω στη Μητροπόλεως με είσοδο και από τον ήσυχο πεζόδρομο της Πετράκη.

Ο χώρος στην ίδια λογική με τα υπόλοιπα… Ράφια που «κουβαλάνε» εξαιρετικής ποιότητας είδη (πάνω από 600 κωδικούς) από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, ενώ στο κεντρικό ψυγείο μια εκλεκτή «συλλογή» από ντόπια τυριά και αλλαντικά ανοίγουν άθελά τους την όρεξη.

Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός. Με αυτές τις πρώτες ύλες παρασκευάζονται και κάποια από τα φαγητά που σερβίρονται εδώ, την ίδια ώρα που όποιος λαχταρά κάτι από το μενού μπορεί να το αγοράσει και για το σπίτι.

Μεγάλη ποικιλία σε αλοιφές, σάλτσες και εξαιρετικό ελαιόλαδο, μέχρι χειροποίητα ζυμαρικά, κρασιά και βότανα
είναι μόνο μερικά από τα είδη, ενώ από αυτά που ξεχωρίζουν είναι η μαρμελάδα ντομάτας, τα παξιμάδια χαρουπιού, οι σπιτικές κοζανίτικες πίτες και ο τόνος Αλοννήσου, που δεν θα βρείτε εύκολα αλλού!

Όσο για το εξαιρετικό μενού του, κινείται σε μοντέρνα ελληνικά μονοπάτια. Την πρώτη θέση στα best sellers διεκδικούν η γραβιέρα Νάξου με πάπρικα, οι κολοκυθοκεφτέδες και η φάβα Σαντορίνης, ενώ τα σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης, ο χειροποίητος γύρος και το κριθαράκι με θαλασσινά έχουν την τιμητική τους.

Ανάρπαστες γίνονται οι πεντανόστιμες ποικιλίες και τα αλείμματα (ταραμοσαλάτα,μελιτζανοσαλάτα κ.ά.), που συνοδεύονται με ούζο, τσίπουρο ή κρασί από επιλεγμένο ελληνικό αμπελώνα.

Επίσης, σερβίρει και brunch με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Must try
• Τα πιάτα ημέρας, ανάλογα με τις φρέσκες πρώτες ύλες και την έμπνευση του chef.
• Τους λουκουμάδες, για τον πιο γλυκό επίλογο.

Info:

Mητροπόλεως 26, Σύνταγμα, Τ. 210 3315547,

Από €18. Καθημερινά 10:00-01:00 το παντοπωλείο
(12:00-01:00 η κουζίνα).

www.ergonfoods.com

πηγή:athensmagazine.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ