Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΕΕΑ: Η Ελλάδα στις 5 τοπ χώρες της Ευρώπης με τα πιο...

ΕΕΑ: Η Ελλάδα στις 5 τοπ χώρες της Ευρώπης με τα πιο καθαρά νερά

Στην πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τα πιο καθαρά νερά βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική υπηρεσία, η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι αρκετά υψηλή. Ανάμεσα στις χώρες που κέρδισαν αυτή την διάκριση δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα, με τα κρυστάλλινα νερά και τις εξωτικές παραλίες της.

- Advertisement -
Παραλία Εγκρεμνοί, Λευκάδα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ή EEA) ανέφερε ότι ανάμεσα στους 22.295 χώρους που ελέγχθηκαν, το 84,6% είχε εξαιρετική ποιότητα νερού. Η μελέτη κάλυψε περιοχές από τις 27 χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία αλλά και την Ελβετία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος περιβάλλοντος δήλωσε. «Τα καθαρά νερά κολύμβησης θεωρούνται συνήθως κάτι χαρισματικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα ευρωπαϊκά συλλογικά επιτεύγματα».

Δείτε σε ένα υπέροχο βίντεο τις 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας!

«Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων εδώ και πολλά χρόνια. Η φετινή έκθεση επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας όταν κολυμπούν στα ευρωπαϊκά ύδατα και πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να συνεχιστεί αυτή η πορεία», συμπλήρωσε.

Η θέση της Ελλάδας στα τοπ 5

Η ανάλυση των υδάτων που έγινε ανά χώρα έδειξε ότι στην -Κύπρο, Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα και Κροατία- τουλάχιστον το 95% των υδάτων κολύμβησης ήταν άριστης ποιότητας.

Πρωταθλήτρια της Ευρώπης είναι η Κύπρος, αφού το 99,1% των παραλιών της βρέθηκαν να έχουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων. Η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη με 95,7%, πίσω από την Αυστρία και τη Μάλτα. Ακολουθούν η Κροατία, η Γερμανία και η Γερμανία, ενώ στην όγδοη θέση με 88,4% ισοβαθμούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία.

6 καταπληκτικές παραλίες στην Ελλάδα που λατρεύουν οι ξένοι.Τις ξέρετε;

Από όλες τις χώρες που παρακολουθούνταν, η Πολωνία ήταν η μόνη με ποσοστό λιγότερο από το 50% για την ποιότητα του καθαρού νερού. Η Αλβανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό παραλιών με «φτωχή» ποιότητα υδάτων (5,9%). Ωστόσο, πρόκειται για έναν αριθμό που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν δημιουργηθεί μονάδες επεξεργασίας υδάτων.

Γενικά συμπεράσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες τοποθεσίες από ό,τι στην ενδοχώρα. Το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να ταξινομούνται ως εξαιρετικές, σε σύγκριση με το 79,15% των νερών της ενδοχώρας στην ΕΕ.

Ο Οργανισμός κατέγραψε, επίσης, μια μείωση στο σύνολο των τοποθεσιών όπου η κακή ποιότητα του νερού μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Μόνο το 1,3% όλων των περιοχών στην ΕΕ είχε χαμηλή βαθμολογία πέρυσι, σε σύγκριση με το 2% το 2013.

Παραλία στο Ελαφονήσι, Κρήτη

Σε 6 ευρωπαϊκές χώρες –Αλβανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Σλοβακία– το 3% ή περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν κακής ποιότητας. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης, η κολύμβηση πρέπει να απαγορεύεται μόνιμα ή να μη συνιστάται ρητά σε τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται ως φτωχές για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενα έτη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι γενικά οι παραλίες στη Μεσόγειο έχουν καθαρότερα νερά. Όπως δήλωσε και ο ειδικός στην ποιότητα υδάτων του οργανισμού, Πέτερ Κρίστενσεν.

«Τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα δείχνουν καλύτερη ποιότητα στη Μεσόγειο, κάτι που εξηγείται εν μέρει από τις χαμηλές έως ανύπαρκτες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την περισσότερη ηλιοφάνεια -καθώς το ηλιακό φως σκοτώνει τα βακτήρια- και τα βαθύτερα νερά στις παραλίες».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,268LikesΚάντε Like
88,482 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ