Εκπληκτικοί λαβύρινθοι και η ιστορία τους

Εκπληκτικοί λαβύρινθοι, αριστουργήματα αρχιτεκτονικής τοπίου, που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο για εντυπωσιασμό.

- Advertisement -

Τα φυτά επιλέγονται προσεκτικά, αφήνονται να αναπτυχθούν και στη συνέχεια κουρεύονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές βάσει σχεδίου.

Η συντήρηση επιβάλλεται και το αποτέλεσμα είναι το λιγότερο εντυπωσιακό. Για μικρά και μεγάλα παιδιά είναι μια απολαυστική εμπειρία…

1. Longleat Maze Hedge, Wiltshire, Αγγλία

Εκπληκτικοί λαβύρινθοι και η ιστορία τους

Περιβάλλει το αρχοντικό Longleat House του 16ου αιώνα που αποτελεί ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο από μόνο του. Δημιουργήθηκε από Αυγουστίνους μοναχούς και ο κήπος είναι μεταγενέστερο απόκτημα. Ο δε φυτικός λαβύρινθος προστέθηκε αργότερα ως ένα είδος διασκέδασης για τους επισκέπτες.

2. Dole Plantation Pineapple Maze Garden, Wahiawa, Χαβάη

Εκπληκτικοί λαβύρινθοι και η ιστορία τους

Έχει έκταση 3,15 στρέμματα (12.746 τ.μ.) και 4 χιλιόμετρα μονοπάτια. Βρίσκεται στο νησί Oahu και περιλαμβάνει μόνο ανανάδες, ενώ η μυρωδιά του ξεχωρίζει από απόσταση.

3. Château & Jardins de Villandry, Villandry, Γαλλία

Εκπληκτικοί λαβύρινθοι και η ιστορία τους

Αν και είναι περισσότερο ένας κήπος με δαιδαλώδεις διαδρομές που δημιουργούνται από χαμηλά ως επί το πλείστον φυτά, και δεν συνιστά κλασικό λαβύρινθο, είναι σίγουρα ένας ξεχωριστός τόπος καθώς περιβάλλει το γαλλικό φρούριο Villandry του 14ου αιώνα που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

4. Ashcombe Maze, Shoreham, Βικτόρια, ΗΠΑ

Εκπληκτικοί λαβύρινθοι και η ιστορία τους

Εκτός από τη διαδρομή ανάμεσα στα φυτά, στα δαιδαλώδη και μπερδευτικά μονοπάτια, υπάρχουν αρκετά παζλ που πρέπει να λυθούν για να προχωρήσουν οι επισκέπτες .

5. Davis Mega Maze Sterling, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ

Εκπληκτικοί λαβύρινθοι και η ιστορία τους

Σε έναν προσωρινό φυτικό λαβύρινθο που απευθύνεται σε ερασιτέχνες και σκοπό έχει να μετατρέψει τους επισκέπτες έστω για λίγο σε ένα είδος Indiana Jones που ψάχνει το χαμένο θησαυρό.

6. Maze Peace Castlewellan, Βόρεια Ιρλανδία

Εκπληκτικοί λαβύρινθοι και η ιστορία τους

Η φιλοσοφία της δημιουργίας του εν λόγω λαβυρίνθου αφορά στο να κατανοήσει ο επισκέπτης τη δυσκολία που υπάρχει στην επίτευξη της ειρήνης μεταξύ των λαών και της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει ο καθένας προς αυτή την κατεύθυνση.

Περιλαμβάνει τρεις υποχρεωτικές-συμβολικές διαδρομές μέχρι το τέρμα: Το εφαλτήριο (για να καταδείξει τη σημασία του να κάνει κάποιος ένα βήμα τη φορά), μια ετοιμόρροπη γέφυρα (για να καταδείξει την ανάγκη να βλέπεις και την άποψη του άλλου) και διάφορα διασκορπισμένα βράχια στη διαδρομή (για να καταδείξει το γεγονός ότι η διαδρομή εν ειρήνη δεν είναι εύκολη).

Η άφιξη στο τέρμα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγνωση ενός κειμένου που αφορά στην ειρήνη.

7. Villa Pisani, Il Labirinto, Βενετία, Ιταλία

Εκπληκτικοί λαβύρινθοι και η ιστορία τους

Από τα στενά δρομάκια της Βενετίας που είναι έτσι ή αλλιώς λαβύρινθος σε έναν αντυπωσιακό φυτικό λαβύρινθο στη Villa Pisani. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 1700 και θεωρείται από τους πιο δύσκολους στο να φτάσει κάποιος στο τέρμα, αφού και ο ίδιος ο Ναπολέων δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να το πετύχει.

Πηγή: perierga.gr

Δείτε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ