Εξερευνούμε την καστροπολιτεία του Μυστρά!

Μόλις 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, η καστροπολιτεία του Μυστρά μας μεταφέρει στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία… Πέτρινα καλντερίμια γεμάτα οχυρά, εκκλησίες, μονές, παλάτια και αρχοντικά μας ταξιδεύουν στο παρελθόν!

- Advertisement -

Η καστροπολιτεία του Μυστρά χωρίζεται σε 3 ζώνες, με σημαντική διαφορά υψομέτρου: Άνω, Κάτω και Έξω Χώρα. Επιπλέον, υπάρχει και η ακρόπολη στην κορυφή. Επιλέξτε είτε την Άνω Πύλη είτε την κάτω ως αφετηρία της εξερεύνησής σας (Εισιτήριο €5, Μειωμένο 3€, Ενιαία Είσοδος με Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά, Καθημερινά 08:00-15:00).

Πάμε λοιπόν να δούμε τι συναντάμε σε μια επίσκεψη στην καστροπολιτεία του Μυστρά:

Μητρόπολη (Άγιος Δημήτριος)

Μητρόπολη του Μυστρά

Η Μητρόπολη του Μυστρά, χτισμένη το 1291, βρίσκεται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και ο κεντρικός της ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο. Εδώ στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο μοναδικός που στέφθηκε σε περιοχή εκτός Κωνσταντινούπολης.

Μουσείο Μυστρά

Μουσείο Μυστρά
Μουσείο Μυστρά

Στο Μουσείο του Μυστρά που στεγάζεται στο διώροφο κτήριο της δυτικής πτέρυγας της βόρειας αυλής της Μητρόπολης, μπορούμε να δούμε από κοντά τοιχογραφίες, αντικείμενα και άλλους μικρούς θησαυρούς που έχουν διασωθεί από το 1652!

Μονή Ευαγγελίστριας

Μονή Ευαγγελίστριας Μυστράς
Μονή Ευαγγελίστριας

Προς τα βορειοδυτικά της Μητρόπολης, συναντάμε την εκκλησία Ευαγγελίστρια, που χρονολογείται στα τέλη του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα. Στο εσωτερικό της, διασώζονται πλούσια γλυπτά και τοιχογραφίες.

Μονή Αγίων Θεοδώρων

Μονή Αγίων Θεοδώρων Μυστράς
Μονή Αγίων Θεοδώρων

Ο ναός ιδρύθηκε περί τα 1290 και διαθέτει τον χαρακτηριστικό οκτάγωνο τρούλο. Δυστυχώς οι τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί είναι ελάχιστες.

Παναγία Οδηγήτρια

Παναγία Οδηγήτρια Μυστράς
Παναγία Οδηγήτρια

O ναός δημιουργήθηκε το 1310, φανερά επηρεασμένος από τα πρότυπα των μεγάλων ναών της Κωνσταντινούπολης. Οι μοναδικές τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του αποπνέουν βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

Μονή Παντάνασσας

Μονή Παντάνασσας, Μυστράς
Μονή Παντάνασσας

Αποτελεί το διαμάντι της καστροπολιτείας, καθώς είναι η μοναδική γυναικεία μονή που λειτουργεί. Διαβαίνοντας την πόρτα της, αμέσως νιώθουμε την μυσταγωγική ατμόσφαιρα.

Αγία Σοφία

Αγία Σοφία Μυστρά
Αγία Σοφία Μυστρά

H Αγία Σοφία, στην πάνω χώρα του Μυστρά, ιδρύθηκε το 1365 αφιερωμένη στον Ζωοδότη Χριστό. Στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες, με πολύ ιδιαίτερη την απεικόνιση του ένθρονου Χριστού στην κόγχη του Ιερού Βήματος και η Γέννηση της Θεοτόκου.

Μάθετε τα πάντα για την Σπάρτη και το Μυστρά στον online οδηγό μας, The Gold Book of Sparta!

Δείτε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ